roos


roos 1.0

bloeiende plant uit het geslacht Rosa, met een bloem die al sinds mensenheugenis geliefd is om haar schoonheid en een stengel met doornen
De meest typische bloemkleur is rood, maar de roos komt voor in vele kleurvariëteiten. Ook als naam voor het hele geslacht Rosa.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een roos…

is een plant

  • [Geur] heeft soms een aangename geur, maar sommige soorten zijn geuriger dan andere
  • [Kleur] is in haar meest typische kleur rood, maar komt in allerlei kleuren voor, bijvoorbeeld wit, geel, roze; komt vaak voor in pastelkleuren
  • [Uiterlijk] heeft een mooie, ronde bloem; heeft enkelvoudige, halfgevulde of gevulde bloemvormen; heeft aan de stengels kleine, groene blaadjes die samen als veertjes aan de stengels zijn bevestigd; heeft doornen aan de stengels
  • [Groep] behoort tot de bladverliezende heesters
  • [Soort] komt voor in verschillende plantvormen, bijvoorbeeld als stokroos (stamroos) of als struikroos, bloemheester, leiroos of klimroos
  • [Plaats] komt in het wild voor in honderden soorten; kent ook veel veredelde soorten (cultivars) en wordt vaak gekweekt als tuinplant
  • [Gebruikswijze] wordt verwerkt in boeketten; wordt gebruikt in de parfumindustrie en in de farmaceutische industrie; rozenbottels worden ook gebruikt in de voedingsindustrie, bijvoorbeeld voor het maken van jam of thee
  • [Product of vrucht] heeft een vrucht die men rozenbottel noemt

Rijk Plantae; Planten
Stam Embryophyta; Landplanten
Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
Orde Rosales
Familie Rosaceae; Rozenfamilie
Geslacht Rosa

Algemene voorbeelden


Rozen kunnen bovendien makkelijk terugkruisen (met een van de oudersoorten), zodat de systematici die trachten het geslacht logisch op naam te brengen, mensen zijn met diepe rimpels in het voorhoofd.

http://www.ecologischgroen.be/bib/rozen.html

Op de Hollandse klei doen rozen het in het algemeen goed en merkwaardigerwijs geldt dat ook voor die planten die 'roos' in hun naam dragen, maar die feitelijk geen rozen zijn. Waarom dan niet een rozenperk gemaakt van een behoorlijk aantal echte rozen vermengd met stokrozen (Althea's) waarvan de veelal zachte kleuren zich heel goed laten combineren met die van andere planten met 'roos' in de naam.

http://www.wolthoorn.nl/new_page_6.htm

Want het geslacht roos (Rosa) is bijzonder complex. Dat heeft er mee te maken dat de soorten zo gemakkelijk onderling kruisen. Daardoor is het moeilijk nog te weten wanneer je een echte soort hebt, of een kruising. Bovendien is er de eigenaardigheid dat een nakomeling in de regel meer kenmerken van de moederplant erft, dan van vaders kant. Bij vele soorten kan ook zelfbevruchting voorkomen.

http://www.ecologischgroen.be/bib/rozen.html

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de rozen snoeien

Snoei uw rozen nog niet nu het zulk zacht weer is. De vorst zal nog wel komen, wacht zeker tot half maart, want als het nog streng vriest worden de takken zwart en sterven af.

Meppeler Courant,

Vaste verbindingen


Spreekwoorden


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende afleiding


roos 2.0

bloem van een roos uit het geslacht Rosa; bloem van een roos

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een roos…

is een bloem

  • [Kleur] is in haar meest typische kleur rood, maar komt in allerlei kleuren voor, bijvoorbeeld wit, geel, roze; komt vaak voor in pastelkleuren
  • [Uiterlijk] is een mooie, ronde bloem; heeft enkelvoudige, halfgevulde of gevulde bloemvormen
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt vaak aan vrouwen gegeven; wordt vaak aan een geliefde gegeven
  • [Waardering] is zeer geliefd en heeft een rijke symboliek; is onder andere symbool van liefde, schoonheid, vergankelijkheid, maagdelijkheid en stilzwijgendheid
  • [Omstandigheid] wordt vaak in een ruiker gegeven bij een verjaardag of een andere feestelijkheid; soms geeft men iemand een enkele roos als attentie

Algemene voorbeelden


De meer dan vijftig schoolkinderen legden rozen bij de gedenkstenen.

Meppeler Courant,

Reeds in de vroegste christentijd speelde de roos een symbolische rol. De witte roos was de Heilige Maagd en de rode roos was het bloed van Christus. De Engelse Rozenoorlog tussen de Yorksen en de Lancasters werd gesymboliseerd door de witte en de rode roos.

Meppeler Courant,

Rozen werden gebruikt voor rituelen en er werden tempels en paleizen mee versierd. Voor de vroege Christenen symboliseerde de roos de vijf wonden van Christus. Later werd de roos het symbool van het bloed der martelaren en werd zij een attribuut van Maria, de moeder van Jezus.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Roos_(plant)

De roos kan allerlei soorten van liefde aanduiden: harstocht, huwelijksliefde, liefde tussen ouders en kinderen, broederlijke liefde, liefde voor de mensheid, etc. De roos beeldt echter nooit haat uit of "de vooruitgang" om maar iets te noemen.

http://www.ludussacer.nl/index2.html

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • bloeien
  • openbloeien
  • ruiken

Dan bloeien de zonnebloemen, de rozen en de waterlelies nog uitbundig.

Meppeler Courant,

Shakespeare had gelijk: een roos zou ook met elke andere naam even heerlijk ruiken.

http://users.pandora.be/bodifee/columns/Begin.htm,

als object bij een werkwoord


  • een roos plukken
  • rozen plukken

Ik plukte een Roos en gaf haar die.

http://195.193.168.34/walter/content/Verhalen/Godinliefde.htm

Hij gaat op de rand van een fontein zitten waarin rozen drijven. Iemand, een vrouw waarschijnlijk, heeft ze erin gelegd. Zomaar. Het is niet eens een plek waar veel mensen komen. Het is niet eens een feestdag. Toch heeft iemand die ochtend rozen geplukt en in het water gelegd.

Labyrint, Fleur Bourgonje,

met adjectief ervoor


  • een gele roos
  • een rode roos
  • een roze roos
  • een witte roos
  • een zwarte roos
  • gele rozen
  • rode rozen
  • roze rozen
  • witte rozen
  • zwarte rozen

Zij zat thuis met een mismoedige blik te kijken naar de knuffel met het "I Love You" hart, die hij samen met een rode roos op Valentijnsmorgen vorig jaar naast haar hoofdkussen had neergelegd.

http://www.exposurerotterdam.nl/stadsjutter/iloveyou.html

Het vage videobeeld van de veiligheidscamera bij de voordeur liet zien dat Jonathan op de stoep stond. Champagne, rode rozen, de wanhopige, ontroerende attributen die met een cliché het onzegbare moesten zeggen.

God's gym, Leon de Winter,

Aylin heeft vier witte rozen en één rode roos meegebracht, Olga alleen witte rozen.

Het Parool,

Molenbeekse politiemannen kijken uit naar zwarte rozen. Dat is het symbool voor de vendetta: de wraak van de Joegoslavische gemeenschap voor de dood van één van hun broeders. Een agent schoot vorige week maandag in de straten van Molenbeek de 20-jarige Bosniër dood in onduidelijke omstandigheden.

De Standaard,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • bloeiende rozen
  • geurende rozen

Het resultaat is zeer opmerkelijk, alle ramen worden omlijst door bleekroze bloeiende rozen, maar het duurde wel twintig jaar voordat de gevel was geworden zoals mevrouw Gramsbergen zich had voorgesteld.

NRC,

Geurende rozen - de ene geurt al sterker dan de andere - zet je dan ook het best op een beschutte plaats, zodat de geuren niet dadelijk met de wind worden weggevoerd.

De Standaard,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • verwelkte rozen

Met zijn voet schoof hij de drijfschaal met verwelkte rozen opzij.

De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

met substantief ervoor


  • een bos rozen
  • een boeket rozen
  • een ruiker rozen

Zaterdag 5 oktober was het 'de dag van de leerkracht'. Op vrijdag 4 oktober stond een mooi boeket rozen op de tafel van de leraarskamer.

http://home.planetinternet.be/~trap/telex/tx200203.htm,

Terwijl ze luisterde en haar eigen ademhaling hoorde, herinnerde ze zich die avond waarop Henri haar voor haar huis had opgewacht, met een bos rozen, om iets goed te maken, helemaal in het begin was het geweest, na hun eerste nacht, hoe ze de rozen had geweigerd, hoe hij toen sarrend de stelen in het cellofaan langs haar arm had gewreven - toe dan, neem ze dan - en ze in zijn ogen die helle gloed had gezien.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Ze heeft een ruiker rozen in de hand, draagt een ellenlange trouwjurk, die vooraan diep is uitgesneden, waardoor je haar twee volle stevige ronde borsten kunt zien.

De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

Vaste verbindingen


als een roos bloeien; als een roos openbloeien

  1. ontluiken, tot volle ontwikkeling komen en prachtig zijn

    De dag bloeide open als een roos.

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    Daar moet hij werken aan de ontwikkeling van eigen latente vermogens, aan de transmutatie van de lagere eigenschappen en de ontplooiing van de hogere, opdat door zijn arbeid deze wildernis van zijn geknechte aard "bloeie als een roos".

    http://user.online.be/debrug/diabasis/b20theosof.htm,

als op rozen liggen; als op rozen lopen; als op rozen slapen; als op rozen zitten

  1. zeer zacht liggen, lopen, slapen, zitten; heerlijk liggen, lopen, slapen, zitten

    Laat uw voeten preventief verzorgen, voorkomen is beter dan genezen. Na een behandeling loopt u als op rozen en u zult zich veel prettiger voelen.

    http://www.rodriguezpraktijk.nl/index.php/keuze-soort-behandeling/standaard-pedicurebehandeling

    Door het eigenzinnig gevormde stuur - dat wat van je weg buigt indien je in het zadel zit - het ruime zadel zelf en de relatief smalle opbouw van het geheel kregen we al snel het gevoel dat we op deze motor zo goed als op rozen zaten.

    http://motornet.demotorsite.be/modellen/021114_bmw_scarver.html

op rozen slapen

  1. ( (vooral) in België)
    gerust slapen

    Op rozen. Uw naam hebben we er, eerlijk gezegd, niet tussen gevonden. Maar wel die van moeder Teresa en de zwarte tv-presentatrice Oprah Winfrey. Zij voeren de lijst aan van mensen die volgens de lezers van Newsweek zeker naar de hemel gaan. Nog een paar mensen die vanaf nu op rozen slapen : de basketspeler Michael Jordan, gewezen generaal Colin Powell, prinses Diana en zelfs president Clinton.

    De Standaard,

op rozen zitten

  1. in een zeer comfortabele, gunstige of voordelige positie verkeren

    Na de rust was de thuisploeg de betere en na een fout op Audoor kon Vergucht een vrijschop van Saad binnen werken. Meteen zat Deinze op rozen. Invaller Minnaert maakte er nog 3-0 van.

    De Standaard,

    Maar hoe slecht de tijden ook zijn voor het imago van de banken, volgens hun jongste winstcijfers zitten ze financieel op rozen.

    De Standaard,

onder de roos

  1. in het geheim
    Vertaling van het Latijn sub rosa. De roos was vroeger een symbool voor stilzwijgendheid.

    Het zou wel een tijdje duren voor ze voor moest komen omdat het een ingewikkelde zaak was - en Hirams advocaten hadden via de FBI onder de roos beargumenteerd dat haar rechtszaak in ieder geval uitgesteld moest worden tot de nieuwe mogelijkheid van de Wbrm-camtechnologie om het verleden te bekijken een stabiele vorm had.

    Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

iets onder de roos houden

  1. iets geheimhouden

    'En dat heb ik nog aan niemand verteld en ik hoop dat je het onder de roos houdt!'

    Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

zijn leven gaat niet over rozen; zijn pad gaat niet over rozen; zijn weg gaat niet over rozen

  1. zijn leven, pad of weg is niet gemakkelijk; hij ondervindt de nodige tegenslagen

    Het leven van een gewezen popster gaat niet over rozen.

    NRC,

    Vanzelfsprekend loopt het pad niet over rozen: elke dag weer ervaart de gehoorgestoorde het obstakel van de taalachterstand.

    De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


roos 2.1

nagemaakte roos, bijvoorbeeld van papier of plastic
Ook als symbool.

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een roos…

is een voorwerp

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • papieren rozen
      • plastic rozen

      Van aan de brandweerkazerne tot aan de kerk was de straat afgebakend met sparren die versierd waren met witte en lichtgele papieren rozen. Symbolen van vrede en rust, vreugde en blijdschap.

      De Standaard,

      Daar stonden een koperen bloemenbakje met drie primula's erin, een immense asbak en een vaasje met drie, nee wel vier plastic rozen op een kanten kleedje.

      Mooi was Maria, Marijke Höweler,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      roos 2.2

      afbeelding van een roos
      Ook als motief en als symbool in de beeldende kunst en heraldiek.

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 2.0 : 2.2

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een roos…

      is een afbeelding

          Algemene voorbeelden


          Ze liet haar vinger over de blauwe rozen op het porselein glijden.

          De jongste pop, Rosario Ferré,

          Motief. Is een basisvorm die we ontlenen aan de natuur; een klaverblad, een paardebloem, een roos, een eikenblad, of uit de meetkundige vormenschat: een vierkant, cirkel, driehoek.

          http://www.pienternet.be/lessen/po/8_ritme.html

          Het schild wordt door een antoniuskruis in drie gedeeld in elk deel staat er een zilveren roos op een blauwe achtergrond.

          http://users.skynet.be/jneven/Wapenschild.html

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          roos 2.3

          cirkelvormige figuur of voorwerp dat de vorm of gedaante heeft van een roos; iets wat lijkt op een roos; iets roosvormigs
          Alleen in een aantal samenstellingen.

          Betekenisbetrekking


          metafoor
          Betrokken betekenissen 2.0 : 2.3

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          roos 3.0

          min of meer op een roos lijkende plant of bloem
          Alleen in verbindingen en samenstellingen met roos.

          Betekenisbetrekking


          generalisering
          Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een roos…

          is een plant

          • [Gelijkenis] is geen echte roos en behoort niet tot het geslacht Rosa, maar lijkt wel op een roos

            Vaste verbindingen


            Chinese roos

            1. plant uit de kaasjeskruidfamilie die bij ons als kamerplant en tuinplant gehouden wordt en die oorspronkelijk als wilde soort rode bloemen had, maar nu ook gecultiveerde varianten kent in andere kleuren; Hibiscus rosa-sinensis

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een Chinese roos…

              is een plant

                  Wetenschappelijke naam: Hibiscus rosa-sinensis

                  Rijk Plantae; Planten
                  Stam Embryophyta; Landplanten
                  Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
                  Orde Malvales
                  Familie Malvaceae; Kaasjeskruidfamilie
                  Geslacht Hibiscus
                  Soort Hibiscus rosa-sinensis

                  Deze Hibiscus rosa-sinensis of Chinese roos, in heldere kleuren als rood, geel en oranje, is in Europa een kamerplant.

                  NRC,

                Gelderse roos

                1. plant met witte bloempjes in platte tuilen en scharlakenrode vruchten, die bij ons voorkomt langs bosranden, houtwallen en slootkanten; Viburnum opulus

                  Semagram (extra betekenisinformatie)


                  Een Gelderse roos…

                  is een plant

                      Wetenschappelijke naam: Viburnum opulus

                      Rijk Plantae; Planten
                      Stam Embryophyta; Landplanten
                      Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
                      Orde Dipsacales
                      Familie Adoxaceae; Muskuskruidfamilie
                      Geslacht Viburnum; Sneeuwbal
                      Soort Viburnum opulus

                      Bij een houtwal van Gelderse rozen, waarvan de rode bessen fonkelden in de zonneschijn, raakte ik zijn spoor bijster.

                      De Standaard,

                    roos van Jericho

                    1. naam van drie woestijnplanten, met name Anastatica hierochuntica, de echte roos van Jericho, Selaginella lepidophylla, de valse roos van Jericho en Pallenis hierochuntica
                      Het zijn planten die zeer lang zonder water kunnen, maar zeer snel opbloeien als er regen valt, vandaar dat ze ook wel opstandingsplanten of opstandelingsplanten genoemd worden.

                      Synoniem: opstandelingenplant; opstandingsplant

                      Semagram (extra betekenisinformatie)


                      Een roos van Jericho…

                      is een plant

                          Temidden hiervan ervaren de meesten zich als een "Roos van Jericho", een woestijnplant die door de wind voortbewogen door de woestijn rolt. Overal waar water is nestelt zij zich en gaat ontbloeien.

                          http://users.skynet.be/wtm/tek2.htm,

                        Woordfamilie


                        Als deel van een afleiding


                        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                        roos 4.0

                        ronde plek in het midden van een schietschijf, bijvoorbeeld bij het boogschieten, het dartsspel of in een schietkraam, die het hoogste aantal punten oplevert als ze geraakt wordt

                        Betekenisbetrekking


                        metafoor
                        Betrokken betekenissen 2.0 : 40

                        Semagram (extra betekenisinformatie)


                        Een roos…

                        is een middelpunt

                            Algemene voorbeelden


                            Bij dit alom gekende spel, worden pijltjes naar de roos gemikt. Hoe dichter de pijltjes bij de middelste cirkel terechtkomen, hoe meer punten men verdient. [...] Een pijltje in de roos levert 50 punten op. De overige cirkels van het blazoen hebben van binnen naar buiten volgende waarde: 25 - 10 - 25 - 15 - 10 - 5. Het middelpunt van de roos hangt 1,5 m boven de grond. Naargelang de afspraak krijgt iedere speler 3 of 4 korte gevederde pijltjes. Vanop een afstand van 1,5 m à 2 m werpt iedere speler om beurt zijn 3 of 4 pijltjes naar het doel.

                            http://www.google.be/search?q=cache:miH1kr-R85EC:sport.harelbeke.be/Download/Internet%2520volksspelen.doc++wat+is+vogelpik=nl=lang_nl=UTF-8

                            Om een voorbeeld te geven: toen die darter Raymond van Barneveld dat pijltje in de roos gooide, wereldkampioen werd, op zijn knieën ging en moest huilen, zat ik ook te janken.

                            http://www.volumia.com/

                            'OK, we doen het: de verliezer betaalt.' De gevolgen bleven niet uit: voor elk doelwit dat ik miste, schoot hij een loodje recht in de roos.

                            http://www.lowagie.com/diary.php?maand=2004-02,

                            Vaste verbindingen


                            in de roos schieten; roos treffen

                            1. het gewenste doel bereiken of een succes behalen

                              Staatsbosbeheer schiet in de roos met zijn Stadsnatuur-speelbos.

                              Reformatorisch Dagblad,

                              "Denk je niet dat al die uilen nu over die zwakke schakel zitten na te denken en hun kansen beginnen te wikken?" Dit verwijt trof roos. Alleen een onnozele uilekop zou het onverschillig gelaten hebben en dat was Zijne Majesteit nog lang niet.

                              Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

                            een schot in de roos

                            1. een actie waarmee men het beoogde doel heeft bereikt of waarmee men een succes behaalt

                              Psychiatrisch verpleegkundigen die meewerken in de huisartsenpraktijk en de uitbreiding van de thuiszorg zijn een schot in de roos.

                              Leidsch Dagblad,

                            twee rozen schieten; vijf rozen schieten

                            1. zo vaak de roos van de schietschijf getroffen hebben

                              Bij het schietkraam verdrongen zich de mannen die absoluut een papieren bloem in hun knoopsgat wilden. Een soldaat schoot vijf rozen.

                              Kermis, Gaston Durnez,

                            roos 4.1

                            voltreffer in een andere sport, bijvoorbeeld voetbal; doelpunt; goal

                            Betekenisbetrekking


                            specialisering
                            Betrokken betekenissen 4.0 : 4.1

                            Semagram (extra betekenisinformatie)


                            Een roos…

                            is een resultaat

                                Algemene voorbeelden


                                Luis Oliveira scoorde vanop de strafschopstip. Meteen zijn dertiende roos van het seizoen.

                                De Standaard,

                                Vorig seizoen scoorde ik drie keer, in deze competitie sta ik alweer slechts op drie rozen.

                                De Standaard,

                                Vaste verbindingen


                                de roos treffen; in de roos schieten

                                1. een punt of doelpunt scoren; scoren

                                  Synoniem: scoren

                                  Een vrije trap van zeker veertig meter trof ineens de roos, omdat hij te ver voor zijn doel stond.

                                  Meppeler Courant,

                                  Kansen dienen omgezet te worden in doelpunten en daar had de thuisclub moeite mee. De Drontenaren duidelijk minder, want uit enkele doelrijpe kansen troffen zij twee maal de roos.

                                  Meppeler Courant,

                                roos 5.0

                                (poëtisch/literair; weinig gebruikt)

                                rode kleur, met name op de wangen; blos

                                Betekenisbetrekking


                                metafoor
                                Betrokken betekenissen 2.0 : 5.0

                                Semagram (extra betekenisinformatie)


                                Een roos…

                                is een kleur

                                    Algemene voorbeelden


                                    Ja, dacht ik, zij is het en ze bloosde. Een roos die in haar wangen bloeide.

                                    Aars!, Peter Verhelst & Luk Perceval,

                                    Woordfamilie


                                    Als deel van een afleiding


                                    roos 6.0

                                    (gezondheid, geneeskunde en zorg)

                                    rode huiduitslag
                                    Alleen in samenstellingen als wondroos, netelroos en gordelroos.

                                    Betekenisbetrekking


                                    metafoor
                                    Betrokken betekenissen 2.0 : 6.0

                                    Semagram (extra betekenisinformatie)


                                    Roos…

                                    is een aandoening

                                    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is rode huiduitslag
                                    • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door een huidontsteking

                                      Woordfamilie


                                      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                                      roos 7.0

                                      (gezondheid, geneeskunde en zorg)

                                      vorm van eczeem op het hoofd waarbij de hoofdhuid witte schilfers loslaat; hoofdroos; pityriasis capitis

                                      Semagram (extra betekenisinformatie)


                                      Roos…

                                      is een huidaandoening; is een aandoening

                                      • [Verloop] kan geen kwaad; verdwijnt vaak na enige tijd vanzelf, maar kan ook terugkomen
                                      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een vorm van eczeem
                                      • [Overdraagbaarheid] is niet besmettelijk
                                      • [Behandeling of bewerking] kan behandeld worden met anti-roosshampoo
                                      • [Lichaamsdeel] is een aandoening van de hoofdhuid
                                      • [Oorzaak, reden of aanleiding] ontstaat door een overproductie van hoofdhuidcellen als gevolg van verschillende factoren, bijvoorbeeld verhoogde talgproductie, persoonlijke gevoeligheid, droge lucht, enz.
                                      • [Symptoom] wordt gekenmerkt door witte schilfertjes op de hoofdhuid, tussen de haren en op de kleding ter hoogte van schouders en bovenrug; kan gepaard gaan met jeuk

                                      Algemene voorbeelden


                                      Roos is het gevolg van een overmatige produktie van hoofdhuidcellen. De oorzaak daarvan is helaas nog maar gedeeltelijk in kaart gebracht. Wel is duidelijk dat droge lucht - bijvoorbeeld in ruimten die centraal verwarmd worden of waar de temperatuur geregeld wordt door een klimaatinstallatie of airconditioning (zoals in veel kantoorgebouwen) - een van de boosdoeners is. Goede luchtbevochting thuis helpt dus.

                                      http://www.haarkleur.com/

                                      Hoe kun je roos bestrijden? Je haar wassen met een normale shampoo lijkt makkelijk maar heeft het minste effect. Gebruik daarom een anti-roosshampoo, deze bevat celgroeiremmende middelen. Regelmatig gebruik geeft al snel resultaat. Tot slot: roos is niet besmettelijk, maar uit hygiënisch oogpunt is het aan te raden om kammen en borstels goed te reinigen.

                                      http://hairlook.wolweb.nl/

                                      Vaste verbindingen


                                      droge roos

                                      1. roos in de vorm van droge, witte huidschilfers, zichtbaar op de oppervlakte van de hoofdhuid, tussen de haren en op donkere kleding

                                        Droge roos (een gevolg van een te droge hoofdhuid) geeft kleine witte schilfertjes op hoofdhuid en haar, en schilfertjes die over kleding dwarrelen.

                                        http://www.gezondheidsnet.nl/

                                      vette roos

                                      1. roos waarbij de schilfertjes kleverig zijn en zich opstapelen op de huid

                                        Ook komt het voor (bij vette roos) dat de schilfertjes aan elkaar kleven en zich op stapelen op de hoofdhuid.

                                        http://www.gezondheidsnet.nl/

                                      Woordfamilie


                                      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                                      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                                      roos 7.1

                                      hoeveelheid schilfers als gevolg van de aandoening roos.

                                      Betekenisbetrekking


                                      metonymie
                                      Betrokken betekenissen 7.0 : 7.1

                                      Semagram (extra betekenisinformatie)


                                      Roos…

                                      is een hoeveelheid

                                          Algemene voorbeelden


                                          En midden in de 'Naissance de Pantagruel' of 'Je meurs de soif auprès de la fontaine', gebeurde het dat hij zijn extase onderbrak om ring en steen met een krachtige ademstoot te bewasemen en schoon te vegen tegen zijn met roos besneeuwde donkerblauwe jasje.

                                          Verslag van een très petit mal, Frank Adam,

                                          Op de schouders van zijn zwarte colbert lag roos. De schilfertjes waren te klein om ze vies te vinden.

                                          Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,