rozetruidrager


rozetruidrager 1.0

(sport en recreatie; fietssport)

wielrenner die de roze trui draagt in de Ronde van Italië (Giro d'Italia) ten teken dat hij de (tussentijdse) leider is van het algemeen klassement; tussentijdse leider in of uiteindelijke winnaar van het algemeen klassement in de Ronde van Italië

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rozetruidrager…

is een wielrenner; is een sportman; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] draagt de roze trui in de Ronde van Italië (Giro d'Italia)

  Hoofdsemagram: drager


  Algemene voorbeelden


  Rozetruidrager is juist: 'Vandaag start Cadel Evans als rozetruidrager.' Rozetruidrager betekent 'drager van de roze trui'. Om aan te geven dat roze in de samenstelling rozetruidrager betrekking heeft op trui, wordt het aan trui vast geschreven. De schrijfwijzen roze truidrager en roze trui-drager suggereren ten onrechte dat de dráger roze is.

  http://www.villamedia.nl/nieuws/bericht/taaltip-roze-truidrager-roze-trui-drager-of-rozetruidrager/46961/,

  In de aanloop naar de Col d'Izoard reed Imboden de vier leiders voorbij. Hij begon aan de beklimming met bijna drie minuten voorsprong op een groepje met de rozetruidrager, dat even later Belli, Gotti en co opslorpte.

  De Standaard,

  Ook mis ik daar dat 'is uitgelekt' (houdt u dat woord nog even vast) dat aan het slot van de ronde van Italië een mislukte aanslag is gepleegd op rosetruidrager Saronni. Een ober van het hotel waar deze logeerde was benaderd door een heerschap (altijd een heerschap) dat hem geld bood om een laxeermiddel in de soep van Saronni te doen.

  43 Wielerverhalen, Tim Krabbé,

  De koers brak open op 25 kilometer van de streep. Vincenzo Nibali was er toen niet meer bij. De rozetruidrager kwam ten val en mocht samen met kopman Ivan Basso lang in de achtervolging. Tevergeefs, zo bleek, want het peloton wachtte niet.

  http://www.wvcycling.com/wedstrijd/90/verslag/2010,

  "Ik wacht de aanval van Di Luca af", zei Mentsjov. "Ik zal proberen hem te volgen. Ik voel me sterk en heb er alle vertrouwen in, maar ik zal toch blij zijn als de etappe naar de Vesuvius achter de rug is." Di Luca reageerde laconiek op het tactisch plan van de rozetruidrager.

  http://www.parool.nl/parool/nl/11/SPORT/article/detail/245245/2009/05/28/Vesuvius-laatste-beproeving-Mentsjov.dhtml,

  Gerrit Voorting (1923) is een van de beste Tourrenners uit de vermaarde jaren vijftig en won etappes en droeg de gele trui en was de eerste Nederlandse rosetruidrager in de Giro.

  http://www.hyves.nl/almanak/2237656/Vereniging/Hsv_de_Kampioen/,

  Het dossier behelst de resultaten van de dopingrazzia Oil for Drug, een reeks huiszoekingen over heel Italië in mei 2004 [...]. Ook de naam van rozetruidrager Danilo Di Luca (Liquigas) wordt erin genoemd.

  http://forum.fok.nl/topic/1030849/4/25,

  De Italiaan Quirico Bernacchi, de oudste nog levende rozetruidrager in de Ronde van Italië, is overleden op 91-jarige leeftijd. Bernacchi, geboren op 30 augustus 1914 in Pescia, won in 1937 de tweede etappe van de Ronde van Italië, en droeg één dag de leiderstrui in die Giro.

  7 april 2006

  Pascal Hervé deed Francesco Casagrande en een reeks andere hongerige Italianen blozen. De laatbloeier uit de Festina-ploeg, 31 al, glipte de dagzege uit de handen van Roberto Petito en is de eerste Franse rozetruidrager sinds de kortstondige opmars van Armand de las Cuevas.

  De Standaard,

  Ploegleider Giancarlo Ferretti, die de huidige rozetruidrager dit seizoen uit zijn MG-team zag vertrekken en de handen vol heeft met een vertwijfelde Bugno, waarschuwt voor voorbarig enthousiasme.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding