ruimdenkend


ruimdenkend 1.0

geen bekrompen, benepen opvattingen hebbend of koesterend; openstaand voor allerlei (nieuwe) zienswijzen, ideeën, denkbeelden, meningen, stromingen, handelingen e.d.; ruim in zijn of haar opvattingen zijnd; een ruime blik, ruime opvattingen hebbend; breeddenkend

Algemene voorbeelden


Samen met haar Schotse vriend Kieran Shannon (27) post ze elke vrijdag een naaktfoto op Instagram. Het brede publiek kan de blootfoto's van het koppel wel smaken, want ondertussen heeft Silke meer dan 23.000 volgers. Silke en Kieran zijn dansers en leerden elkaar in 2018 kennen op trip in Spanje. Ze zijn verzot op reizen en een jaar later begonnen ze de wereld rond te trekken. "Hoe onze ouders reageerden? Die zijn open-minded. Al vroeg zijn mama om niet vunzig te zijn."

Gazet van Antwerpen,

Deborah: "Door de overmatige aandacht voor sensationele sex op TV, en met name door vulgaire strip-acts die je meestal ziet, heeft striptease een slechte naam. Alleen in Playboy Late Night heb ik artistieke shows gezien. Angels of Sin is de groep die het langst bestaat in Nederland, omdat we sexual art brengen. Toch vind ik de Nederlanders conservatief als het om erotiek gaat. Een stripmeisje vinden ze ordinair. Duitsers zijn meer open-minded en in Australië, waar ik gewoond heb, worden go-go girls en strippers als supersterren gezien."

Playboy.,

Dit land, deze wereld heeft jonge, sociale en ruimdenkende dwarskoppen nodig, met verfrissende ideeën.

http://www.heididecraen.be/jongerenfolder.htm,

Het meisje uit "Kinderparadijs" bestookt haar vader met vragen over waarom haar vriendin Nadia christen is en zij moslim. Behoedzaam en ruimdenkend, de principes van de moderne pedagogie in acht genomen, probeert hij te antwoorden.

De Standaard,

Elke benaderingswijze, hoe ruimdenkend en aan poëticale twisten verheven ook, is ingegeven door een (al dan niet bewuste of expliciete) subjectieve beeldvorming van poëzie.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • de ruimdenkende burger
  • een ruimdenkend historicus
  • de ruimdenkende intellectueel
  • ruimdenkende figuren
  • een ruimdenkende jood
  • ruimdenkende leden
  • een ruimdenkende leraar
  • ruimdenkende leerkrachten
  • een ruimdenkende man
  • ruimdenkende mensen
  • de ruimdenkendste mensen
  • een ruimdenkende Nederlander
  • ruimdenkende personen
  • (een) ruimdenkende vrouw

De VLD maakt niet alleen de baan vrij voor de ruimdenkende burger die de onderwijsmens is, zij eist ook de grootst mogelijke vrijheid op voor de beheerseenheid aan de basis, de OI.

De Standaard,

Heeft de actie tot verbetering bij Slavische talen geleid? Veder: 'Ja! Ja! Deze maand heb ik dan toch de computer mogen ontvangen die mij bij mijn aanstelling op 16 mei 1988 beloofd was.' Zijn hoop is vooral gevestigd op de Commissie Vonhoff, die het geheel van de letterenstudies in Nederland onderzoekt en dit jaar met aanbevelingen zal komen. 'Vonhoff is een ruimdenkend historicus, laat hem maar een damage assessment maken, ik heb daar het volste vertrouwen in.'

NRC,

Hij misgunt Claude zijn veel te aantrekkelijke vrouw Sonia, verzint voor hem scènes van een stukgelopen huwelijk en voor Sonia een teder verlangen naar seks met Kevin, zijn lievelingszoon, de ruimdenkende linkse intellectueel, die volgens Langham veel op hem lijkt.

http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

Kardinaal Terence Cook, de vroegere aartsbisschop van New York, zei over mgr. Escrivá: 'Als men de geschiedenis van het katholicisme van de twintigste eeuw zal schrijven, dan zal zijn naam worden genoemd als een van de meest altruïstische, vurige en ruimdenkende figuren.'

De Standaard,

Met zijn veeleer tragikomische dan cynische humor zorgde hij ook altijd voor een multikulturele noot. Dat is opnieuw het geval in zijn nieuwste roman, Zionoco, die zich trouwens helemaal in Amerika afspeelt. Verbaast het dan nog dat De Winters hoofdfiguur in deze roman, de Newyorkse rabbijn Sol Mayer, een ruimdenkende jood is die zich afzet tegen alles wat naar sektarisme zweemt?

De Standaard,

De democratische gedachte [...] brengt ons tot het inzicht dat Vlaanderen voor de publieke tribune van de hele wereld duidelijk moet maken dat nostalgische reacties naar minder frisse tijden aan het hedendaagse Vlaanderen niet besteed zijn. Dit betekent dat de Vlaamse Beweging moet eisen dat organisaties en partijen [...] dringend en grondig gepaste maatregelen moeten nemen. Anders berokkenen ze Vlaanderen ontzettend grote schade. Die organisaties moeten deze uitzuiveringsoperatie evenwel zélf uitvoeren. Wij menen te weten dat steeds meer ruimdenkende leden van bedoelde organisaties zelf de noodzaak van zulke operatie inzien.

De Standaard,

In de school maakten we kennis met twee leraren: een ruimdenkende leraar Engels die worstelde met de uitspraak van de taal die hij geacht werd te onderwijzen. [...]. De tegenpool van die leraar luisterde naar de naam Renaat van de Velde, een schoolfrik die we in het gewone leven alleen nog opgezet kunnen aantreffen in de ondergestofte reserve van het schoolmuseum.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Samen met het ganse schoolteam streef ik ernaar, ervoor te zorgen dat de kinderen degelijk voorbereid worden op latere studies en de steeds meer eisende maatschappij. Dit moet kunnen in een zo aangenaam mogelijke omgeving, begeleid door ruimdenkende en begripvolle leerkrachten.

http://users.pandora.be/bsgo.tervuren/bsgo.tervuren/index.htm

Hij was van huis uit een ruimdenkende, hartelijke man die met veel kopers en bewonderaars van zijn werk persoonlijk bevriend raakte.

Meppeler Courant,

Mijn vader en moeder waren ruimdenkende mensen, maar in politiek opzicht niet progressief genoeg om begrip te kunnen opbrengen voor het streven van de Indonesische nationalisten, hun hartstochtelijke verzet tegen de status van wingewest, en de hun vanuit een totaal anders geaarde cultuur opgelegde wetten en regels.

Sleuteloog, Hella S. Haasse,

De NCC is geen commerciële club, maar een vereniging die niet naar winst streeft en gezellige erotische avonden organiseert voor ruimdenkende mensen.

http://www.countryclub.nl/pages/frame_home.html

In het boekje vertellen twee psychologen en een journalist uit Engeland over het onderzoek dat ze hebben verricht naar de onderliggende redenen voor te dik zijn. Om daarop antwoord te krijgen, gingen ze de gewoonten van te zware en lichte mensen onderzoeken. Daarbij ontdekten ze dat voedings en bewegingspatroon van zware en lichte mensen helemaal niet zo veel verschilt, maar dat slanke mensen ook vaak de 'gelukkigste, ruimdenkendste en onbezorgde mensen zijn'.

http://www.veelteverliezenmeertewinnen.nl/2016/01/08/gewoonten-veranderen/,

Heb je wel eens een zogenaamd ruimdenkende Nederlander bij een concert van Afrikaanse of Marokkaanse muziek gezien? Dat is echt zielig. Dan staan ze op hun geheel eigen houterige en klunzige wijze te swingen of ze het allemaal zelf hebben uitgevonden. Of ze het Afrikaanse of Marokkaanse bloed al hun leven lang door hun aderen hadden stromen, en ze alleen een paar bongo's nodig hadden om het naar boven te laten borrelen.

Eten met Emma, Herman Koch,

Kom niet alleen voor de seks! Maar kom vooral om een avond gezellig door te brengen met gelijkgestemde ruimdenkende personen.

http://www.countryclub.nl/pages/frame_home.html

Ze had hem wel tien keer gelezen: Beschouwelijke, slanke, onafhankelijke zakenman (54 jaar, aantrekkelijke verschijning) die van mosselen houdt en muziek (alle genres), zoekt kennismaking met jeugdige, ruimdenkende, rijpe vrouw die een zekere mate van speelsheid en humor paart aan ernst en diepgang, en die daarbij volop in het leven staat en toch met beide benen op de grond.

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

  • de ruimdenkende denktrant

De Italianen [...] kennen geen groter genoegen dan die hele kleine vogeltjes bij duizenden te slachten en in de koekepan te doen. Hoe lang moet het nog duren tot ze dit ook in Nederland mogen? Het paradoxale van de ruimdenkende denktrant kent geen grenzen. Neem nu eens de houding tegenover rassendiscriminatie. Rassendiscriminatie is fout, zeer misdadig. Ik ben het er van harte mee eens, maar wil erop wijzen dat het veroordelen van rassendiscriminatie een - zij het late - verworvenheid van de Europese cultuur is.

Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

met bijwoord


  • best ruimdenkend
  • bijzonder ruimdenkend
  • erg ruimdenkend
  • heel ruimdenkend
  • niet ruimdenkend (genoeg)
  • (al) te ruimdenkend
  • vrij ruimdenkend
  • zeer ruimdenkend
  • zo ruimdenkend

Zelf ben ik best ruimdenkend, vooral als het op mode aankomt, maar ik moet toegeven dat de eerste gedachte die bij me opkomt als de vraag wordt opgeworpen, is dat mannen in rokken voor mij niet echt hoeven.

De Morgen,

Aan de andere kant, de vegetarische, mediterende yogavrienden van je zoon in huiselijke kring ontvangen... je moest wel bijzonder ruimdenkend zijn als ouders om je erover te beklagen dat dat niet plaatsvond.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Een buurman, erg ruimdenkend en liberaal, wist kort en krachtig een aantal simpele oplossingen te formuleren die het asielvraagstuk in één klap zullen oplossen.

http://www.euronet.nl/~stil/

"Ik ben heel ruimdenkend en vind dat alles kan, maar wie zwart op blauw combineert, snap ik niet. Wie draagt er nu een zwarte trui op een blauwe broek?"

De Morgen,

De stroom reacties die ik verwacht zullen me in ieder geval helpen met een schifting te maken. Een schifting tussen vrienden en mensen waar ik iets mee kan en de mensen die voor mijn gekozen pad niet ruimdenkend en begripvol genoeg zijn.

http://www.amsterwitched.nl/

Ook in het onderwijs zijn er problemen. [...]. In dit verband slaat Wattenberg spijkers met koppen. Onder meer wanneer hij de inbreuken op de klasdiscipline van 1940 vergelijkt met die van vijftig jaar later. De lat blijkt nu flink lager te liggen. Onder Clinton had Amerika een verbetering van de situatie verwacht. Daarvan is nauwelijks sprake. Wattenberg geeft de, volgens hem, verspilzieke en al te ruimdenkende Demokraten de schuld.

De Standaard,

En in de loop van de tijd is niet alleen Stevens jaloezie verdwenen, maar we zijn ook vrij ruimdenkend geworden.

http://www.stripteasebelgium.be/aktueel.htm,

Ze onderbrak me, een hinderlijke eigenschap van haar, maar bij God, ik wist tóch niet hoe ik door moest gaan. Angela wel. 'Het lukt haar af en toe om me klaar te laten komen. Met Bert ging dat niet.' Er werd zeer ruimdenkend gesproken.

In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

'Juist in die tijd ontmoette ik een oude schoolvriendin. Erg knappe vrouw. Dat contact liep een beetje uit de hand. Fase één van de huwelijkscrisis.' 'Ik begrijp nu ook waarom je zo ruimdenkend bent,' zei ik. 'Voor wat hoort wat. Het huwelijk is geven en nemen.'

Zuiderkruis, Pauline Slot,

met werkwoord


  • iemand ruimdenkender maken

Door dit vrijwilligerswerk heb ik een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het heeft me ruimdenkender gemaakt, ik ben mezelf en anderen meer gaan waarderen en ben anderen beter gaan begrijpen.

http://www.nederlandonbeperkt.nu/alle-berichten/blog-nik-vrijwilligerswerk-me-ruimdenkender-gemaakt/,

"Ik was en blijf toch een houterige westerling. Deze Afrikaanse broeders en zusters dansten diep vanuit hun wezen, uit liefde tot God. Die ervaring heeft mij, als het gaat om het vormgeven van ons geloof, ruimdenkender gemaakt. Zo maakt het mij sindsdien niet meer uit of ik moet preken uit de NBV of de Statenvertaling."

https://cip.nl/54387-door-afrika-ben-ik-ruimdenkender-geworden,

  • iemand of personen ruimdenkend vinden

De twee unionisten die hem in 1991 in het geheim spraken over een vredesakkoord en die hem "ruimdenkend" vonden, kunnen niet over de lippen krijgen dat ze hem ook aardig vonden.

NRC,

Ik was pas in Nederland en raakte diep onder de indruk van de mondigheid van de mensen, van hun democratische gezindheid, hun nuchterheid. Hun ingetogenheid ook, hun soberheid en hun ijver, het waren allemaal eigenschappen die ik in mijn vroegere vaderland, Suriname, had gemist. Daar waren ze hysterisch, luidruchtig, overgevoelig, ruw, en kortzichtig. Ze waren intolerant, bevooroordeeld en bekrompen. Hollanders daarentegen, Hollanders vond ik ruimdenkend. Ik vond ze vrijzinnig en op een prettige manier nonchalant. Ze waren zichzelf, ze waren zelfverzekerd en ze gingen hun eigen gang. Ze trokken zich niets aan van mensen die anders waren of anders dachten.

NRC,

  • ruimdenkend worden
  • ergens ruimdenkend van worden

En in de loop van de tijd is niet alleen Stevens jaloezie verdwenen, maar we zijn ook vrij ruimdenkend geworden.

http://www.stripteasebelgium.be/aktueel.htm,

Paul geeft toe dat zijn slechte prestaties er de oorzaak van zijn dat hij naar een andere school is vertrokken. Maar dat kwam niet door het vele blowen, verzekert hij. 'Daar word je juist ruimdenkend van.'

http://www.terrorworld.net/kranten/1998/volks1998_20jun.html,

  • ruimdenkend zijn
  • ruimdenkerder zijn (over iets)
  • het ruimdenkendst zijn

De journaliste van Ché (wat zijn we ruimdenkend): "Voor trioseks met twee mannen ben ik wel te vinden, maar met een vrouw erbij zou ik jaloers zijn."

De Standaard,

Uit wat iemand leuk vindt kun je veel opmaken, bijvoorbeeld hoe intelligent, fantasievol, ruimdenkend of scherpzinnig hij of zij is, of in hoeverre absurdisme op prijs gesteld wordt, maar dus ook in welke mate er onderscheiden worden gemaakt tussen wezens die meer of minder waard zijn.

http://www.animalfreedom.org/paginas/column/titusrivas.html,

Het priesterschap was geen keuze die zomaar voor de hand lag? Helemaal niet. Ik kom niet uit het traditionele Vlaamse gezin waarvan de oudste zoon priester wordt. Mijn ouders waren heel ruimdenkend en ik was een vrijgevochten kerel.

De Standaard,

Er is veel behoefte aan minderheden: men kan er naar hartelust op schelden of er juist mee aantonen hoe ruimdenkend men wel is.

Averechts, Gerrit Komrij,

Het lerarenkorps is divers en over de hele linie ruimdenkend.

Kriblijn, Barber van de Pol,

Nederlandse vrouwen zijn ruimdenkender over ontrouw dan mannen, zo blijkt uit een monogamie-enquête van weekblad Viva onder 300 lezeressen en aanvullend onderzoek door entertainmentsite WTF.nl.

https://www.ad.nl/wonen/nederlandse-vrouwen-ruimdenkender-over-ontrouw~ae2d199a/,

Van alle landen in de Golfregio was Bahrein het ruimdenkendst. Vrouwen hadden meer rechten; ze mochten autorijden en belangrijke posities bekleden.

https://books.google.nl/books?id=9LwrDwAAQBAJ&dq=%22ruimdenkendst%22&hl=nl&source=gbs_navlinks_s,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • ruimdenkend en begripvol
  • ruimdenkend en liberaal

Samen met het ganse schoolteam streef ik ernaar, ervoor te zorgen dat de kinderen degelijk voorbereid worden op latere studies en de steeds meer eisende maatschappij. Dit moet kunnen in een zo aangenaam mogelijke omgeving, begeleid door ruimdenkende en begripvolle leerkrachten.

http://users.pandora.be/bsgo.tervuren/bsgo.tervuren/index.htm

Een buurman, erg ruimdenkend en liberaal, wist kort en krachtig een aantal simpele oplossingen te formuleren die het asielvraagstuk in één klap zullen oplossen.

http://www.euronet.nl/~stil/

  • open, genereus, ruimdenkend, humaan
  • progressief en ruimdenkend

Een breeddenkend liberalisme. Een liberalisme dat ieder sektarisme achter zich laat. Als we vandaag de grootste partij van Vlaanderen zijn geworden, dan is dat hun verdienste, van Omer Vanaudenhove, Willy De Clercq, Frans Grootjans, Herman Vanderpoorten. Zij hebben ons die openheid meegegeven, die verdraagzaamheid, die voortdurende zoektocht naar gelijkgezinden. Zo ben ik bij de partij gekomen. En zo wil ik de partij ook houden. Open, genereus, ruimdenkend, humaan en met het oog gericht op de échte noden van de mensen.

http://www.vld.be/uploads/Guy%20Verhofstadt%20-%20Novembercongres.pdf,

Maar er is hoop: de laatste jaren is gebleken, dat zelfs de laatste verdedigers van de oude morele waarden toch behoorlijk progressief en ruimdenkend kunnen zijn, zij het dan achter gesloten deuren.

[verhaal zonder titel], Jan Molenberghs,

  • zowel bekrompen als ruimdenkend

Deze edelachtbare dame [...] was onpeilbaar, niet te rubriceren. Ze kon zowel wreed als edelmoedig, bekrompen als ruimdenkend zijn.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

met eigennaam


  • het ruimdenkende Holland

Vooral door toedoen van Jacobus I zijn veel Engelse pijpenmakers uitgeweken naar ons land. Dit had twee oorzaken, ten eerste stond Jacobus bekend om zijn afkeer van tabak, waaraan zijn zoon verslaafd was. [...]. Ten tweede vervolgde hij de puriteinen vanwege hun geloof. Het waren juist eenvoudige handwerkslieden zoals pijpenmakers en wevers die tot deze groep behoorden. Zij weken uit naar het ruimdenkende protestantse Holland en zetten hier hun ambacht voort.

http://www.tabakspijp.nl/

overig


  • als ruimdenkend beschouwen

Nederland kan nog als ruimdenkend worden beschouwd als het om naaktfoto's gaat.

http://www.cyppher.nl/index.php?id=1,2,0,0,1,0,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


ruimdenkend 2.0

getuigend van een manier van denken waarbij men openstaat voor allerlei (nieuwe) zienswijzen, ideeën, denkbeelden, meningen, stromingen e.d.; van ruime opvattingen getuigend

Algemene voorbeelden


Ik heb waardering voor de geduldige, trage, ruimdenkende wijze waarop Hans Groenewegen zijn materiaal benaderde, maar geloof stellig in het belang van een literatuurkritiek die ook harde oordelen weet te vellen.

https://www.dereactor.org/teksten/bosuil,

Woensdag bood het bureau Productvoorlichting Pluimveevlees en Eieren mij in een opmerkelijk ruimdenkend gebaar een proeverij van vier soorten kip, regulier, Balanskip (met extra omega 3 en 6), Volwaard en Kemper Landhoen. Ruimdenkend, omdat de uitslag voorspelbaar was: niet in het voordeel van het meest verkochte.

https://www.volkskrant.nl/mensen/pappen-en-nathouden~b99a995c/,

Het noodlot slaat echter toe wanneer haar zesjarige dochtertje door haar nieuwe liefde op een iets te ruimdenkende wijze seksuele voorlichting krijgt. De verontwaardigde ex-man staat al snel op de stoep om het kind via de rechter op te eisen.

https://www.trouw.nl/nieuws/films-op-tv~ba03e124/,

Ik kan nu pas helemaal voelen dat ik er mag zijn met al mijn ruimdenkende, wijze, humoristische en lieve kanten. Maar net zo goed met al mijn dwingende, controlerende, bitchy, perfectionistische en strenge kanten die ik ooit in mezelf zo afwees! Ik ben mezelf veel meer gaan accepteren zoals ik ben, in plaats van zoals ik graag wilde zijn.

https://www.freeyourdreams.com/je-schaduwkanten-ontdekken-maakt-je-heel/,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • op een ruimdenkende manier
  • op ruimdenkende wijze

De regering van Hong Kong zal op een ruimdenkende manier naar de bevolking luisteren, zegt hoofdbestuurder Carrie Lam maandag.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/regering-hongkong-zal-naar-volk-luisteren-na-winst-prodemocraten/ar-BBXhsrh,

Mijn ouders waren op een ruimdenkende manier protestants, een godsdienst die in de Belgische context maar één procent vertegenwoordigde.

https://www.dbnl.org/tekst/_ons003200901_01/_ons003200901_01_0052.php,

Op ruimdenkende wijze komt liefde en vriendschap in deze roman van David Grossman aan bod. Ook de liefde voor een kind.

https://www.issoria.nl/wp-content/uploads/2019/05/11163559-Issoria-Nieuwsbrief-december-2016.pdf,

Ruimtelijk-maatschappelijk relevante vraagstukken worden op een ruimdenkende manier benaderd: buiten de kaders en van de gebaande paden.

https://www.ruimtevoorruimdenkers.nl/,

Indien men bereid is op ruimdenkende wijze over het herbestemmen van kerken na te denken, ziet de toekomst er voor veel kerkgebouwen hoopvol uit.

https://www.stadsherstel.nl/ul/cms/fck-uploaded/SHJaarverslag2010InterviewmetPaulMorelweb.pdf,

Arendt stelt dat er waarschijnlijk zelfs geen Duits bestuurapparaat had kunnen bestaan indien de regering Adenauer de kwestie van de besmette verledens niet op een ruimdenkende wijze had aangepakt.

https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/415/041/RUG01-001415041_2010_0001_AC.pdf,