sandwich


sandwich 1.0

afbeelding

Bron: Lebensmittelfotos
( Publiek domein )

twee of drie dunne sneetjes brood, meestal driehoekig en zonder korst, met een of meer laagjes beleg ertussen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sandwich…

is een boterham; is voedsel

  • [Vorm] is meestal driehoekig van vorm
  • [Ingrediënt] bestaat uit sneden brood en laagjes beleg
  • [Functie] wordt gegeten; dient als voedsel
  • [Bereiding] wordt doorgaans gemaakt door van vierkante sneetjes brood de korsten te verwijderen, de sneetjes te beleggen en het geheel diagonaal doormidden te snijden, waardoor men driehoekige boterhammen krijgt
  • [Herkomst of oorsprong] komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië
  • [Tijd] wordt 's middags gegeten tijdens de lunch of in de namiddag bij de koffie, thee of high tea

Algemene voorbeelden


Net als in de tijd van koningin Victoria is de high tea anno 2001 een populair tijdverdrijf voor dames. Nieuw is dat de hype ook in Nederland toeslaat. All the way met sandwiches, muffins en scones met clotted cream.

(onbekend) ,

Het bezoek dat in de betrekkelijke koelte van de huiskamer diagonaalsgewijs doorgesneden, met rosbief en fricandeau belegde, witte boterhammen zat te eten, die alleen vandaag door mijn moeder sandwiches genoemd werden en stervormig op haar wedgewood schaal gerangschikt lagen.

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

Het vierkante brood is heel geschikt voor tosti's en sandwiches.

http://www.brood.net/gesc_00.cfm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • dikbelegde sandwiches
  • driehoekige sandwiches
  • Engelse sandwiches
  • kleine sandwiches
  • korstloze sandwiches

Ook al maakt Wesselmann net als Warhol, Lichtenstein en Rosenquist voor zijn naakten, stillevens en landschappen volop gebruik van auto's, blikjes bier, pakjes sigaretten, flesjes Coca Cola, dikbelegde sandwiches en andere verworvenheden van de consumptiemaatschappij, hij heeft altijd afstand willen bewaren tot de pop art.

NRC,

Hij sprak zijn dankbare weerwoord, daarna waren er dranken en mooie driehoekige sandwiches, en toen was meneer Douza dus met pensioen.

Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

Met een orkestje erbij krijg je dan thee, kleine driehoekige sandwiches met bij voorbeeld komkommersalade of scones met dikke room.

De Standaard,

Schaal met Engelse sandwiches, belegd met o.a. zalm, kruidencrème, palingmousse, Ardennerham, komkommerschijfjes.

http://www.garpco.nl/borrel.html

In een ommezien was het ronde tafeltje beladen met serviesgoed, thee, water, melk en kleine sandwiches met komkommer, ei, zalm en ham.

Overspel, Mensje van Keulen,

Op de met een rose bloemmotief gedecoreerde schalen lagen korstloze sandwiches, sponzige cakejes met en zonder rozijnen, driehoekig gesneden geroosterde boterhammen, een chocoladetulband en een rabarbertaart.

Overspel, Mensje van Keulen,

met voorzetselgroep


  • een sandwich met kaas en tomaat
  • een sandwich met gerookte zalm
  • een sandwich met zalm
  • een sandwich met komkommer, ei, zalm en ham
  • een sandwich met kruidenspread en komkommer

In haar tas vond ze een pakketje in zilverfolie, een sandwich met kaas en tomaat, Oda's laatste moederdaad.

Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

In een ommezien was het ronde tafeltje beladen met serviesgoed, thee, water, melk en kleine sandwiches met komkommer, ei, zalm en ham.

Overspel, Mensje van Keulen,

Voor 23 pond kun je een Champagne-tea bestellen die bestaat uit een halve fles champagne, sandwiches met gerookte zalm, cake, taartjes, thee, koffie of warme chocola.

NRC,

in voorzetselgroep


  • met sandwiches

Nog voor we daarvan bekomen waren kregen we tussen Rome en Beirut een complet opgedrongen. Thee met sandwiches, cake en sweets. Je hebt het gevoel dat je slokdarm vanaf je keelgat tot je maag volgepropt zit met laagjes met speeksel vermengd voedsel die je aan de hand van het menu nauwkeurig zou kunnen bepalen op je uitpuilende pens.

De kus, Jan Wolkers,

met ander, nevengeschikt substantief


  • sandwiches en toast

Drie soorten thee (géén melk) en vijf gangen serveert onze Renny 'de hele middag tot uw dienst' dan ook, van sandwiches en toast, via hartige muffins naar scones, tot cake en fruit.

(onbekend) ,

Vaste verbindingen


iemand in de sandwich nemen

  1. ( sport en recreatie; politiek en bestuur)
    iemand zo strak dekken of zo hard aanvallen dat hij tussen twee spelers gemangeld wordt

    Nathalie Donkersloot staat deze wedstrijd in de spits. Na een half uur spelen wordt zij in de sandwich genomen en onderuit getrokken door twee verdedigers in het strafschopgebied. De scheids wijst resoluut naar de stip en geeft een penalty. Nathalie neemt die zelf voor haar rekening en schiet onberispelijk laag in de rechterhoek in.

    http://oldeveste.com/2013/10/handbaluitslag-in-vermakelijke-wedstrijd-dolde-veste-54-vr1-oene-vr1/

in de sandwich bieden

  1. ( sport en recreatie)
    aan de beurt zijn om te bieden bij het bridgen nadat twee tegenstanders al geboden hebben

    Indien men in de sandwich biedt wil dat zeggen dat beide tegenstanders al geboden hebben en daarna ben jij pas aan de beurt.

    http://home.kpn.nl/yala78ll/conventies/sandwich.htm

in de sandwich zitten

  1. tussen twee andere partijen in de verdrukking komen; klem zitten tussen twee andere partijen; gemangeld worden

    De Duitsers zitten in de sandwich bij de kwalitatief betere netwerken van AT&T en Verizon Wireless en de lagere prijzen van aanbieders als Sprint en Leap.

    http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/28124/credit-suisse-over-deutsche-telekom

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


sandwich 2.0

((vooral) in België)

zacht, lichtzoet puntbroodje van fijn gistdeeg met melk en eieren, dat in België gegeten wordt met beleg, bijvoorbeeld bij een ontbijt op zondag samen met pistolets en koffiekoeken, tijdens een koffietafel of als lunch op een uitstap

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sandwich…

is een broodje; is voedsel

  • [Gevoelsindruk] is een zacht broodje
  • [Vorm] is een langwerpig broodje; is een puntbroodje
  • [Ingrediënt] wordt gemaakt van gistdeeg met melk en eieren
  • [Geheel] maakt vaak deel uit van een lunchpakket
  • [Functie] wordt gegeten; dient als voedsel
  • [Plaats] wordt vooral in België gegeten
  • [Tijd] wordt gegeten bij een luxeontbijt, bij een lunch, tijdens een koffietafel

Algemene voorbeelden


Broodjes waarop sesam-, papaver- of anijszaadjes ingebakken zijn, hebben een heel eigen smaak die door veel kinderen op prijs gesteld wordt. Sandwiches die heel wat malser zijn, vallen vooral in de smaak van de allerkleinsten.

http://home.planetinternet.be/~pin30811/tent/tent96.htm

De kern van de activiteiten zijn de broodverbeteraars, ingrediënten die ervoor zorgen dat het brood beter rijst, beter smaakt, er beter uitziet en langer goed eetbaar blijft. Die producten worden gebruiksklaar geleverd: de bakker moet het product slechts toevoegen aan het meel en andere basisproducten om een Jommekesbrood, knapperige croissant of malse sandwich te kunnen bakken.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • pistolets en sandwiches
  • sandwiches, pistolets en koffiekoeken

De echtgenote van de ijverige Veldeman daarentegen had in de winkel te nauwe kennis aangeknoopt met een wulpse werkloze, ergens tussen de pistolets en de sandwiches had ze zich laten beboteren, en nu was ze ervandoor.

http://www.brakkehond.be/60/note1.html

In Wallonië sluit men makkelijker aan bij lekkere Franse traditie van baguettes en croissants. In het noorden klopt het hart wat sneller voor sandwiches, pistolets en koffiekoeken.

http://www.ping.be/~pin32308/ontbijtservice.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


sandwich 3.0

iets wat is opgebouwd uit verschillende lagen en daardoor lijkt op een sandwich 1.0
Vaak in technische toepassingen waarbij sprake is van materialen die uit dunne laagjes zijn opgebouwd of in toepassingen waarbij sprake is van iets wat tussen twee andere zaken in zit.

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Algemene voorbeelden


Glare ziet er hetzelfde uit als aluminium platen, maar het bestaat uit verschillende lagen. Eerst een dunne laag aluminium, dan een dunne laag van sterke glasvezels en dan weer een laag aluminium. Dit zou een soort 'metaaltriplex' genoemd kunnen worden: een sandwich van dunne, samengelijmde platen van elk ongeveer een derde millimeter dik.

http://www.delftaerospace.com/about/default_nl.asp

Nederlandse onderzoekers hebben een spiegel voor röntgenstraling gemaakt [...]. De Nederlandse "spiegel" - eigenlijk is het een zogeheten diffraktierooster - bestaat uit een sandwich van een aantal zeer dunne lagen koolstof en kobalt op elkaar.

De Standaard,

Nu kan het geheel gequilt worden. Maak een sandwich van een achterkantstof (goede kant naar beneden), tussenvulling – niet te dik als u muslin heeft gebruikt, wel wat dikker als u Vlieseline L11 heeft gebruikt, of een 'mooie' stof als ondergrond) en quilt in ieder geval aan beide kanten van het biaisband, tenzij het patroon dat anders aangeeft.

http://www.sylkamode.nl/sylkatips/ned/quilten/glasinlood.htm

Als de huid zorgvuldig is geprepareerd, wordt deze op de ontvelde delen van het lichaam gelegd. Daarover wordt nog een laag donorhuid geplaatst. Deze dubbele bedekking of 'sandwich' wordt vervolgens met kunststofstroken afgedekt om verdamping tegen te houden en een zekere steriliteit te garanderen.

Algemeen Dagblad,

Het leverapparaat dat door het Schotse team werd vervaardigd, bestaat uit dertien platen, elk met aan een zijde een netwerk van poreuze buisjes, aan de andere zijde bedekt met levercelletjes van varkens. De platen zijn op elkaar gestapeld, terwijl de buisjes zuurstof toedienen aan de cellen. Het bloedplasma van de patiënt kan via die zogenaamde "sandwich" of varkenslevercelletjes doorstromen.

Gazet van Antwerpen,

Yip-Wah Chung en zijn collega's, van de Northwestern University in Boston (VS), hebben een veelbelovend materiaal gevonden: een flinterdunne 'sandwich' van laagjes titaannitride en koolstofnitride. Deze sandwich is ongeveer even hard als de rivaal die diamant qua hardheid het dichtst benadert: kubisch boornitride (beter bekend als het slijpmiddel borazon).

NRC,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


sandwich 3.1

(seks, gender en relaties)

geslachtsgemeenschap tussen drie personen, waarbij een persoon tussen twee anderen in ligt

Algemene voorbeelden


Twee leuke, aantrekkelijke mannen die elkaar sexy zoenen. Mijn lief stapt uit de omhelzing. Plotseling sta ik tussen ze in. We vormen een sandwich. Mijn lief trekt aan mijn tepels en de andere man zoekt mijn mond af met zijn tong.

http://www.amsterwitched.nl/