schurftmijt


schurftmijt 1.0

afbeelding

Bron: Kalumet
( CC BY-SA 3.0 )

microscopisch kleine, parasitaire mijt, die eitjes legt in de huid van een mens of dier, waar hij schurft veroorzaakt; mijt die schurft veroorzaakt
Ook van toepassing op de familie of soort in het algemeen en dan vaak in het meervoud gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schurftmijt…

is een mijt; is een dier

  • [Plaats] huist in de huid van een mens of dier
  • [Leeftijd] wordt enkele maanden oud
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een parasiet; veroorzaakt schurft

    Hoofdsemagram: mijt


    Wetenschappelijke naam: Acarus scabiei, Sarcoptes scabiei

    Rijk Animalia; Dieren
    Stam Arthropoda; Geleedpotigen
    Klasse Arachnida; Spinachtigen
    Orde Acarina; Mijten
    Familie Acaridae; Schurftmijten
    Geslacht Sarcoptes
    Soort Sarcoptes scabiei

    Algemene voorbeelden


    Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een beestje dat onder een microscoop goed te zien is. De vrouwtjes graven gangetjes in de huid en leggen daar hun eitjes. Deze komen na drie tot vier dagen uit. Schurft wordt overgebracht door intiem lichamelijk contact, waaronder seksueel contact. Schurft is ook overdraagbaar via beddengoed en kleren.

    http://www.nvog.nl/

    Schurft, de medische term is scabies, is een infectie van de huid veroorzaakt door een schurftmijt. De vrouwtjes van de schurftmijt graven gangetjes in de opperhuid en leggen er hun eitjes in. De uitwerpselen, de afscheiding, de eitjes en bepaalde stofjes op het oppervlak van de mijt zorgen bij de menselijke huid voor een allergische reactie.

    http://www.sintlucasandreasziekenhuis.nl/smartsite.dws?ch=web&id=31305

    Bij voorkeur zit een schurftmijt tussen de vingers, in de buigzijde van de polsen, de strekzijde van de ellebogen, in de plooien van de oksels, op de penis en onder de borsten. Bij kleine kinderen die besmet zijn zitten ze vaak in de voetzolen of op het hoofd.

    https://www.apotheekmijnhardt.nl/pages/ApoNLGeneesmiddelenSA.asp?articleid=99794&token=1@1&GeneesmiddelID=888&Letter=B&HTTPSHASH=

    Schurftmijt kan bij het konijn in de huid en in de oren voorkomen. Verschijnselen: korsten, die gepaard gaan met jeuk. In de oren vaak nattig. Behandelen kan door wassen of injecties met Ivermectine, de oren worden meestal locaal met zalf behandeld. Ook de omgeving moet goed gereinigd worden.

    http://www.konijnen.be/

    Infecties met schurftmijten zie je nogal eens bij dieren met verminderde weerstand. Er zijn verschillende soorten mijten die bij het paard een rol spelen: Chorioptes (komt verreweg het meest voor), Psoroptes en Sarcoptes.

    http://www.dierenklinieklemmer.nl/info_paard/huidaandoeningen_paard/

    Zoönosen zijn infectieziekten die van het dier op de mens (en omgekeerd) kunnen overgaan, met al dan niet dezelfde symptomen. Ziektes kunnen overgebracht worden door Ectoparasieten (in of op de huid): schurftmijten, ringworm (schimmel), vlo, luis en teek; Endoparasieten (in het dier): o.a. spoelworm, lintworm.

    http://www.xs4all.nl/~teledier/ehbo/index.html