smoking


smoking 1.0

afbeelding

Bron: U.S. Navy, Office of Naval Research
( Publiek domein )

formeel herenkostuum dat bestaat uit een van onderen recht afgesneden, zwart jasje met brede satijnen revers en een bijpassende zwarte pantalon met satijnen bies dat, gecombineerd met een wit overhemd en een vlinderdas, wordt gedragen bij formele feestelijke gelegenheden
Is afgeleid van het Engelse smoking jacket, gebruikt voor het jasje dat heren aantrokken over hun kleding als zij zich na een diner terugtrokken in de rookkamer om te roken.

Semagram


Een smoking…

is een kostuum; is een kledingstuk

 • [Kleur] is meestal zwart
 • [Deel] bestaat uit een zwarte pantalon met satijnen bies, een uit dezelfde stof vervaardigd zwart jasje met brede satijnen of zijden revers, een wit overhemd met blinde sluiting en dubbele manchetten en een zwarte vlinderdas
 • [Functie] wordt ook gedragen door mannelijke orkestleden tijdens uitvoeringen en dient soms in chique gelegenheden, zoals een hotel of restaurant, als uniform voor bedienend personeel
 • [Gebruikswijze] wordt gedragen in combinatie met een wit overhemd met blinde sluiting, een vlinderdas en accessoires, zoals bv. een gilet, een pochet, manchetknopen en een cumberband
 • [Gebruiker] wordt doorgaans gedragen door mannen
 • [Omstandigheid] wordt gedragen bij formele feestelijke gelegenheden

Algemene voorbeelden


Een smoking bestaat in principe uit een zwarte pantalon met zijden galon, een colbert van identieke zwarte stof met zijden revèrs. De stof is meestal van een betere kwaliteit.

http://www.karawanken.nl/index.php?pag=20064

Het smokingoverhemd is helderwit, heeft een opstaande boord (de zogenaamde vadermoordenaar), een blinde sluiting en dubbelgeslagen manchetten. Dit alles in combinatie met een bij voorkeur zwarte strik. Onder een smoking draagt de man zwarte lakschoenen.

http://www.mcgregor.nl/content/nl/1.asp?page=4

De smoking wordt ook wel "black tie" of "cravate noire" genoemd. Een enkele keer wordt de smoking aangeduid met "avondkleding". In de VS noemt men de smoking "tuxedo", in Engeland "dinner jacket". Het is iets minder formeel dan een rokkostuum en wordt gedragen op een bal, officieel diner of receptie.

http://www.mcgregor.nl/content/nl/1.asp?page=4

Als er 'black tie' of 'cravate noire' op uw uitnodiging staat, dan verwacht de persoon die u uitnodigt u in smoking.

http://www.edress.nl/

Tegenwoordig wordt de smoking ook gecombineerd met een vest in een feestelijk dessin samen met bijpassende vlinderdas en pochet.

http://www.hoppezak.nl/wieishop.htm

Hij droeg bootschoenen aan zijn blote voeten, een spijkerbroek en een heel mooi wit overhemd, oud en versleten, dat ooit bij een smoking had gehoord.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Grijnzende figuren, in smokings, in sari's, met tulbanden op, sommigen idiote grimassen makend in de richting van de amateur-cineast. Flitsjes van de dansvloer, een driftig bewegend maar geluidloos spelend orkestje, Pauline naar de camera zwaaiend vanuit de armen van Grillet, statig en officieel in zijn smoking met zijden buikband.

Quissama, F. Springer,

Smokings, rokkostuums, jacquets, avond- en cocktailjaponnen zijn bij ons in alle maten en uitvoeringen te huur. Indien gewenst kompleet met accessoires. Manchetknopen, hoeden en schoenen zijn zomaar een greep uit het assortiment. Een ruime keuze in verschillende maten is voorhanden.

http://www.hoppezak.nl/wieishop.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • een smoking aantrekken
 • een smoking dragen
 • een smoking huren
 • een smoking lenen
 • smokings dragen

Over het algemeen vindt Van der Steur dat Nederlanders zich steeds minder voor kleding interesseren. Waar in het verleden mensen hun smoking nog aantrokken om thuis te gaan eten, gaan ze volgens de winkelier nu in hun trui naar het theater.

http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20020524/teksten/fin.der.steur.mensen.eigenaar.html,

Een smoking draagt u in de avond, bijvoorbeeld op een trouwerij, bij premières, gala's en in het casino. Het smoking-kostuum bestaat uit een zwarte broek, met galon (de bies aan de zijkant), een zwarte jas, een zwarte vlinderdas en eventueel een zwart vest.

http://www.edress.nl/

"Waar ik een smoking zou kunnen huren, weet ik echter niet", mijmert Jenkins.

De Standaard,

'Zeg tegen Leen dat ze een lange rok gaat kopen, of tot halfweg de schenen, en daar een schone bloes over. Da's mode nu. En gij kunt een smoking huren bijvoorbeeld. Helemaal in het zwart. Da's toch ook mode nu, zwart. Of trek anders uw donkere blazer aan.'

De dieven zijn al gaan slapen, Leo Pleysier,

Panis' eerste zorg gisteravond was iemand vinden die een smoking kon lenen. Voor het galadiner dat de stijve Automobile Club de Monaco organiseert voor de winnaar van de Grand Prix.

De Standaard,

Voetballers van alle profclubs - bijna honderd - dineren in een chique Londens etablissement aan lange tafels en dragen smokings. "In een gewoon pak kom je echt niet binnen", aldus Feyenoorder John Metgod, vier jaar lang speler in de Engelse league.

NRC,

met adjectief ervoor


 • een blauwe smoking
 • een witte smoking
 • een zwarte smoking
 • zwarte smokings

Ryan Gosling (30) zag er stoer en stijlvol uit in een blauwe smoking van Ferragamo tijdens de première van zijn nieuwe film Drive.

http://starlounge.be.msn.com/gallery.aspx?cp-documentid=157724587,

Ook vaak te huur: smokings. Meestal in zwart of donkerblauw, al zie je nog wel eens een bruidegom in een witte smoking. Daaronder hoort in elk geval een echt, wit smokinghemd met verborgen sluiting. De mouwen sluiten enkel door manchetknopen.

De Standaard,

De dames verschenen in een Bordeaux-rode lange rok met wit bloesje en een Bordeauxrood sjelet. En om de hals van de dames prijkte een fraai gekleurd strikje. De heren verschenen in een zwarte smoking een wit overhemd en eveneens met een strikje.

Meppeler Courant,

Er werd gedanst op de muziek van het orkestje van oom Izaäk. Ze zaten in zwarte smokings midden in de zaal op een rond podium. Vol overgave zaten ze daar te spelen, mijn oom dirigeerde.

Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

 • een deftige smoking

De verschillende manier waarop de Brabanders en de Limburgers hun karnaval vieren, heeft volgens Fransen ook te maken met de uitmonstering: de plompe blauwe boerenkiel versus de deftige smoking. "Dat heeft natuurlijke psychologische consequenties. Mensen gedragen zich zoals ze zijn gekleed. Ik hecht daar geen waardeoordeel aan, maar stel het alleen vast."

De Standaard,

in voorzetselgroep


 • een kelner in smoking
 • een man in smoking
 • heren in smoking
 • mannen in smoking
 • obers in smoking

Een kelner in smoking wachtte op hem voor een hoge dubbele deur, versierd met leliemotieven. "De heren verwachten u, monsieur Mertens,' zei de kelner ingetogen en opende de deur.

Drugs, Jef Geeraerts,

Een man in smoking is naar mijn smaak veel aantrekkelijker dan een lid van de Tweede Kamer in een door vrouwlief gebreide trui. Heren in smoking en dames in een fraai avondtoilet geven cachet en dragen bij aan een feestelijke sfeer.

http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/no_smoking_of_toch_wel/,

Vol spanning werd in Vlaanderen gewacht op Cats. Vrijdagavond was het eindelijk zover. Aan de ingang van de Antwerpse Stadsschouwburg werd de rode loper uitgerold voor de Vlaamse en Nederlandse showwereld. Overal heren in smoking, dames in avondjurk en flitsende camera's.

De Standaard,

Ik beweeg me tussen mannen in smoking en vrouwen in het lang. Er wordt champagne geschonken, Moet Chandon. Een big band in witte smokingjasjes blaast zich op een podium in het zweet.

Morgenster, Jaap Scholten,

Op een nabije voetgangersbrug keken bedelaars toe, terwijl obers in smoking champagne en kaviaar opdienden voor welgestelden in rijk versierde boxen.

De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen