tropensmoking


tropensmoking 1.0

afbeelding

Bron: JJ Georges
( CC BY-SA 3.0 )

herenkostuum dat bestaat uit een witte of zwarte pantalon, een wit colbert en een wit overhemd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tropensmoking…

is een kostuum; is een kledingstuk

  • [Kleur] is wit of deels zwart, deels wit
  • [Deel] bestaat uit een witte pantalon en bijpassend wit colbert of uit een zwarte pantalon en een wit colbert, met een wit overhemd
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt gedragen bij minder formele gelegenheden dan een geheel zwarte smoking

    Hoofdsemagram: smoking


    Algemene voorbeelden


    Een tropensmoking is een afgeleide van de zwarte smoking en bestaat uit een witte pantalon en bijpassend colbert; een combinatie van een zwarte pantalon met zijden galon en een wit smoking jasje is ook toegestaan. De witte kleur moet identiek zijn aan de kleur van het overhemd.

    http://www.karawanken.nl/index.php?pag=20064

    Wit smokingcolbert, wordt gedragen met zwarte smokingpantalon. Het dinerjacket wordt veelal gedragen tijdens zomerparty's en in de tropen. Ook wel genoemd tropensmoking.

    http://www.galakleding.info/shop/galakleding/dinner_jacket_met_pantalon

    Hij reist naar Dien Bien Phu, het slagveld dat de aanzet tot de onafhankelijkheid gaf, in '54, en probeert zich voor te stellen hoe Vietnam de tijd daarvoor geweest moet zijn: een Frans domein, Indochine, een droom van tropensmokings, buffeljacht en thee op de veranda. Een idylle, decadent en toch onschuldig, onveranderlijk - 'een land waar koelte heerst, en rust', zoals de ondertitel van het boek het zegt.

    http://www.vietnaminfo.nl/vietnam_informatie/boek_950505.html

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een tropensmoking dragen

    Ter vervanging van onze verloren gegane bagage werd een inzameling gehouden onder de passagiers en de scheepsofficieren. Ik droeg een tropensmoking die mij iets te wijd was, Audrey een sarong, en madame Cauchy het winteruniform van een radiotelegrafist.

    De reis naar Kithira, Andreas Burnier,

    Het is rond 1950. Curaçao is een waar paradijs. Alles is kleurig, zoel en zwoel. Vrouwen verleiden en worden verleid. Mannen dragen op de vele feestjes een tropensmoking, op de tafels staat een overvloed aan luxe etenswaren en vruchtenbowl.

    http://www.leestafel.info/wanda-reisel