sneeuwbalverkoop


sneeuwbalverkoop 1.0

bij de wet verboden vorm van verkoop, waarbij producten of diensten (telkens weer) aan een ander doorverkocht worden en alle betrokken, al dan niet professionele verkopers, die in een netwerk nieuwe verkopers moeten zien te werven, winst proberen te maken; kettingverkoop; piramideverkoop
Veel minder gebruikelijk dan de synoniemen kettingverkoop en piramideverkoop.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Sneeuwbalverkoop…

is verkoop

      Algemene voorbeelden


      "Word miljonair in een paar maanden", "realiseer uw dromen met slechts enkele uren per dag te werken", "verdien enorm veel geld door thuis te bljjven" enz. Heeft u nooit zo'n elektronisch schrijven ontvangen waarin u fortuin in recordtijd en zonder moeite beloofd wordt? Of bent u misschien toevallig een dergelijke advertentie tegengekomen op een banensite? Het voorstel is verleidelijk - dat moeten we toegeven -, doch dit soort boodschap maskeert veelal een volkomen onwettelijk en voor uw financiën bijzonder gevaarlijk verkoopsysteem: de piramideverkoop (ook kettingverkoop en/of sneeuwbalverkoop genoemd).

      http://economie.fgov.be/nl/geschillen/klachten/welke_klachten_terecht_ADCB/Verkopen/Piramideverkoop/

      Piramide- of sneeuwbalverkoop is niet alleen onwettig, maar ook heel gevaarlijk voor de consument die erop intekent. De zaken worden hoe dan ook absoluut verkeerd voorgesteld.

      http://www.spiritualia.be/blogs/angelus/2011/10/hoed-je-voor-kettingbrieven-met-de-vraag-stortingen-via-paypal-te-doen.html,

      De zogenaamde "sneeuwbalverkoop" bestaat er onder meer in het publiek produkten aan te bieden en hierbij de mogelijkheid voor te spiegelen deze hetzij kosteloos, hetzij tegen betaling van een lagere som dan de werkelijke waarde, te verwerven mits het, tegen betaling, bons, coupons of andere soortgelijke titels bij derden plaatst dan wel toetreding of inschrijving ingaart.

      http://resourcessgd.kb.nl/SGD/19781979/PDF/SGD_19781979_0002522.pdf,

      Het voorgestelde systeem is ook een sneeuwbalverkoop, want de consument krijgt een vermindering van de kostprijs van zijn gesprekken en van de premie als het verbruik van zijn "cliënten" toeneemt. Het is eveneens een kettingverkoop want de (verborgen) doelstelling is om een netwerk te ontwikkelen.

      http://m.oivo.be/index.php?mode=document_crioc&id_doc=1153,