piramideverkoop 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Piramideverkoop…
is verkoop
Algemene voorbeelden
"Word miljonair in een paar maanden", "realiseer uw dromen met slechts enkele uren per dag te werken", "verdien enorm veel geld door thuis te bljjven" enz. Heeft u nooit zo'n elektronisch schrijven ontvangen waarin u fortuin in recordtijd en zonder moeite beloofd wordt? Of bent u misschien toevallig een dergelijke advertentie tegengekomen op een banensite? Het voorstel is verleidelijk - dat moeten we toegeven -, doch dit soort boodschap maskeert veelal een volkomen onwettelijk en voor uw financiën bijzonder gevaarlijk verkoopsysteem: de piramideverkoop (ook kettingverkoop en/of sneeuwbalverkoop genoemd).
Het principe van de piramideverkoop is eenvoudig: je moet mensen werven die in staat zijn om een product te verkopen dat meestal geen handelswaarde heeft (methodes, boekjes enz.) of dat op de markt niet bestaat. De nieuw aangeworven personen worden voordelen in geld of in natura beloofd op voorwaarde dat zij op hun beurt andere verkopers werven, aan wie zij hetzelfde zullen beloven. Per slot van rekening wordt er met piramideverkopen meer geld gehaald uit de verhoging van het aantal verkopers dan uit het verkopen van producten aan consumenten. Daarom is zo'n verkoop illegaal.
Volgens Test-Aankoop maakte Herbalife zich schuldig aan illegale piramideverkoop. Als een consument de producten van het merk voor een interessante prijs wilde aanschaffen, moest deze verplicht distributeur worden. "De consument die denkt dat hij de producten van Herbalife nodig heeft, ziet zich genoodzaakt om in het systeem te stappen, anders betaalt hij onredelijk en onverklaarbaar veel voor de producten", zo luidt het vonnis.
Sommige bedrijven of organisaties slagen erin om een consument te overtuigen om deel te nemen aan een vorm van piramideverkoop. De consument moet eerst een hoog bedrag aan inschrijvingsgeld betalen of een flink bedrag voor een opleidingssessie of basispakket ophoesten, waarna hij andere consumenten moet rekruteren die op hun beurt zullen betalen. Hij hoopt de ingebrachte som terug te krijgen door hogerop in de piramide te klimmen, en uiteindelijk een veelvoud ervan te verdienen door veel andere consumenten te rekruteren en hen ervan te overtuigen om eenzelfde som geld te betalen aan de organisatie die de piramide heeft opgezet.
Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft de juridische strijd gewonnen tegen de Amerikaanse vennootschap Herbalife, die door de organisatie voor de rechtbank gedaagd werd omwille van piramideverkoop. Het bedrijf gaat in hoger beroep.
Hoewel organisaties zoals Testaankoop al meermaals hebben getracht te bewijzen dat verschillende MLM bedrijven aan piramideverkoop doen, is er geen enkele wettelijk verband tussen beide. Piramideverkoop is niet toegelaten; multi level marketing is wel toegelaten, elk netwerk marketing bedrijf moet zich trouwens inschrijven in het register voor directe verkoop.
De Economische Inspectie heeft de voorbije dagen een aantal klachten in verband met piramideverkoop via e-mail ontvangen. Minister van Economische Zaken Charles Picqué raadt de verbruikers ten stelligste af aan het systeem deel te nemen en wijst erop dat deelname "met kennis van zaken" bij wet verboden is. "Verscheidene consumenten ontvingen een e-mail waarin onder de naam Multi-Level Marketing promotie wordt gemaakt voor een systeem van kettingverkoop. Elke deelnemer moet cash geld in een enveloppe opsturen naar de mensen boven hem op de piramide. Daarna ontvangt de deelnemer een soort 'handelsrapport' waarin wordt uitgelegd hoe andere potentiële deelnemers via e-mail gecontacteerd kunnen worden en waarin de indruk gegeven wordt dat men op kort tijd miljonair kan worden", aldus het kabinet van Picqué.