kettingverkoop 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Kettingverkoop…
is verkoop
- [Functie] heeft tot doel zoveel mogelijk geld te verdienen
- [Oorzaak] wordt vaak gedaan nadat er een aanzienlijk financieel voordeel in het vooruitzicht is gesteld
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bestaat uit het (telkens weer) doorverkopen van producten of diensten aan een ander, waarbij een netwerk van verkopers wordt opgebouwd
- [Betrokkene] wordt gedaan door al dan niet professionele verkopers
- [Legitimiteit] is bij de wet verboden
Algemene voorbeelden
"Word miljonair in een paar maanden", "realiseer uw dromen met slechts enkele uren per dag te werken", "verdien enorm veel geld door thuis te bljjven" enz. Heeft u nooit zo'n elektronisch schrijven ontvangen waarin u fortuin in recordtijd en zonder moeite beloofd wordt? Of bent u misschien toevallig een dergelijke advertentie tegengekomen op een banensite? Het voorstel is verleidelijk - dat moeten we toegeven -, doch dit soort boodschap maskeert veelal een volkomen onwettelijk en voor uw financiën bijzonder gevaarlijk verkoopsysteem: de piramideverkoop (ook kettingverkoop en/of sneeuwbalverkoop genoemd).
De zaak werd ingeleid door Belgacom op 9 februari 2001 voor de handelsrechtbank van Antwerpen. Belgacom wilde dat zijn concurrent het verbod kreeg om nog langer een systeem van kettingverkoop te hanteren, alsook om er nog verder reclame voor te maken. Ook wilde Belgacom dat Euphony een einde zou maken aan de reclame waarin Belgacom als haar partner wordt vermeld.
Het is verboden te verkopen door een beroep te doen op een methode van kettingverkoop, die erin bestaat een netwerk van al dan niet professionele verkopers op te bouwen waarbij iedereen enig voordeel verhoopt, meer door de uitbreiding van het net dan door de verkoop van producten of van diensten aan de consument. De deelneming met kennis van zaken aan dergelijke verkopen is eveneens verboden.
In de Kempen stelde de rijkswacht al pv's op bij kopstukken van kettingverkoop in Ravels en Oud-Turnhout. De gerechtelijke politie van Turnhout kwam bij hen uit nadat Duitse piramidebouwers in het bungalowpark Sun Parcs in Mol in december een groots opgezette informatievergadering hielden. Later werden kandidaat-investeerders over de grens gelokt om in een netwerk te kunnen stappen.
"Verkopen via kettingverkoop of het opzetten van netwerken van al dan niet professionele verkopers, waarbij iedereen voordeel haalt uit de uitbreiding van dat net door verkoop aan de konsument, is verboden", zegt de rijkswacht in Turnhout.
"Het verkoopssysteem dat achteraf kettingverkoop bleek te zijn, werd overgenomen vanuit Groot-Brittannië. Toen we ontdekten dat dit niet kon naar Belgisch recht, hebben we het systeem stopgezet", aldus Christian Greffe, juridisch adviseur bij Euphony.
Kettingverkoop is verboden. Die bestaat erin een netwerk van al dan niet professionele verkopers op te bouwen, waarbij iedereen enig voordeel verhoopt. Evenwel, dit voordeel vloeit meer uit de uitbreiding van het verkopersnet voort dan uit de verkoop van producten (of diensten) aan de verbruiker. De deelname met kennis van zaken aan dergelijke verkopen is eveneens verboden.
De hier bedoelde kettingverkopen zijn die welke een opeenvolging van eigendomsoverdrachten behelzen tussen de opeenvolgende verkopers en kopers en waarbij alleen de laatste koper daadwerkelijk bezit neemt van de goederen. Hiermee worden dan ook meerdere opeenvolgende leveringen van dezelfde goederen bedoeld waarbij de goederen rechtstreeks van de eerste leverancier naar de laatste koper in de reeks worden vervoerd of gezonden.