softijs 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Softijs…
is ijs; is een lekkernij; is voedsel
- [Smaak] is meestal verkrijgbaar met een romige melksmaak maar kent ook tal van smaaktoevoegingen in de vorm van siroop of van toppings zoals nootjes, hagelslag enz.
- [Ingrediënt] wordt bereid uit een gekoeld ijsmengsel, in poedervorm of als mengsel aangeleverd
- [Consistentie] is zeer zacht van consistentie
- [Temperatuur] is minder koud dan schepijs
- [Stoffelijke eigenschap algemeen] is zeer luchtig
- [Gebruikswijze] wordt in een hoorntje of potje gespoten
- [Wijze] wordt snel bevroren in de gevraagde portie en bereid onder toevoeging van lucht
- [Middel] wordt gemaakt met een ijsmachine
Algemene voorbeelden
Softijs bestaat uit een gepasteuriseerd en gehomogeniseerd ijsmengsel met een lager vetgehalte dan roomijs. Het ijsmengsel wordt in de machine gekoeld opgeslagen. Pas bij het opendraaien van de kraan wordt deze snel gevroren en met 120% lucht uit de machine geblazen als softijs. De machine slaat dus geen voorraad softijs op, maar maakt iedere keer een nieuwe, verse portie ijs. Er is ook een mogelijkheid om twee smaken of kleuren in aparte tanks op te slaan. Deze twee smaken kunnen dan afzonderlijk getapt worden. Door middel van een derde kraan kunnen de smaken zelfs gecombineerd worden.
De samenstelling van softijs verschilt niet zo veel van die van hard of schepijs. De bestanddelen zijn melk of room, suiker, bindmiddel en smaakstof. Het belangrijkste verschil is de consistentie en de temperatuur. Softijs is zachter en voelt minder koud aan door de grotere hoeveelheid lucht en hogere temperaturen in vergelijking met andere (niet-soft)ijssoorten. Dat heeft te maken met het moment van bevriezing. Softijs wordt ter plaatse en op het moment dat het nodig is bevroren. In de machine is een kleine voorraad ijs aanwezig en tijdens het 'tappen' bevriest de machine het nodige ijs bij. De taptemperatuur van softijs moet ten minste -5° C zijn.
Softijs is een halffabrikaat van gewoon roomijs. Het bevat meer lucht dan gewoon ijs en doordat het minder koud is, proef je de smaak beter. Het wordt niet geschept, maar vanuit de ijsmachine in een krokant hoorntje of kartonnen bakje gespoten.
De Keuringsdienst van Waren maakt op hygiënegebied onderscheid tussen de 'klassieke ijsbereiding' – "zeg maar: het Italiaanse ijsje" – en het ijs uit de soft freezers: softijs. Het laatstgenoemde ijs wordt in poedervorm of als mengsel aangeleverd. Dit hoeft alleen maar te worden aangelengd met water en in de softijsmachine gegoten. De machine doet de rest.
Softijs wordt slechts enkele ogenblikken voor consumptie geproduceerd. In tegenstelling tot roomijs of sorbetijs dat eerst meerdere uren in het vriesvak moet zitten, ondergaat softijs geen rijpingsproces. Softijs ontstaat uit een vloeibaar mengsel van vetten, water en eiwitten dat op 5° wordt bewaard in de softijsmachine. Net voor de machine het mengsel naar buiten perst, wordt het op enkele graden onder het vriespunt ingevroren. Als eenmaal het softijs uit de machine is gekomen, kan je het niet meer bewaren.
De temperatuur van softijs mag niet hoger zijn dan -5°C [...]. Voor schepijs geldt een bewaartemperatuur van tussen -8°C en -10°C.
softijs 1.1
Betekenisbetrekking
Betrokken betekenissen | 1.0 : 1.1 |
---|
Algemene voorbeelden
Denk aan fietsers die langs je cafetaria komen en behoefte hebben aan verkoeling of een tussendoortje. Grote kans dat ze even stoppen om op jouw terras een softijs te eten.
Bij een snackbar namen ze ieder een softijs.