sorbet


sorbet 1.0

afbeelding

Bron: Hans
( Publiek domein )

(eten, drinken en genotmiddelen)

feestelijk ijsgerecht van verschillende soorten consumptie-ijs, doorgaans op basis van room, dat wordt opgediend in een hoog glas met bv. vruchtensalade, siroop en/of slagroom

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sorbet…

is een lekkernij; is voedsel

  • [Ingrediënt] bevat consumptie-ijs, vruchtensalade, vruchtensaus, siroop, slagroom, een gekonfijte kers, een waaiervormig koekje en/of een chocolaatje
  • [Plaats] wordt bereid en gegeten o.a. in ijssalons en cafetaria's
  • [Container] wordt opgediend in een hoog glas, een coupe
  • [Temperatuur] wordt koud geserveerd

Algemene voorbeelden


Op een terras trakteert ze me op een sorbet, de allergrootste en allerlekkerste sorbet die er bestaat. Maar ik eet er geen hap van, verbuig slechts de steel van mijn ijslepel.

De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

Een koffielepeltje van het diepgevroren mengsel als bodempje in een glaasje champagne of mousserende wijn zorgt voor een prima en uiterst verfrissend aperitiefje, wil men een iets straffer aperitief, dan kan men aan het geheel nog een scheutje witte rum toevoegen. Ook als sorbet komt het mengsel uitstekend tot zijn recht, in een mooi sorbetglas met een beetje witte rhum overgoten, is dit een feestelijk tussendoortje, en op een zwoele zomeravond bij onze zomerse barbecue helpt dit laatste om onze maag even tot rust te laten komen alvorens ons terug op het zwaardere werk te gooien.

http://start.be/tuinhoekje/,

In de kostenstructuur van de chef is het dessert trouwens verwaarloosbaar. Vooral met sorbets en bavarois kan je uit een minimale kost een maximaal rendement halen. Het kost je alleen water, suiker en het gebruik van de machine.

http://www.horecamagazine.be/nl/artikels/desn.htm,

Toen pas zag hij de grote vlek op het pluche van de bank. Een witachtig vocht, een beetje slijmig. Het was al wat in de rode stof gedrongen. Wat kon het zijn – sorbet? Dan had een andere kelner een bestelling ingepikt die hem toekwam! Een sorbet leverde vijf keer meer commissie op dan een thee met melk.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • (hun, mijn) sorbet opeten

Ze neemt een hapje van haar ijs. 'Lekker,' zegt ze glimlachend tegen Marco. Ze eten hun sorbet tergend langzaam op, alsof ze een wedstrijdje doen wie er het langst over kan doen.

Westenwind, Simone Duwel,

Ik knijp mijn ogen dicht om de wereld niet meer te zien en bedek ze met mijn handen, maar mijn moeder probeert ze eraf te trekken, schaterlachend om mijn slagroomlippen, ze kietelt me en wrijft met haar duim over mijn denkrimpeltje. 'Toe Tommy, stel je niet zo aan.' Maar mijn handen hebben zich vastgezogen als twee rubberdoppen. Dan slaat ze driftig met haar hand op het tafeltje en begint met grote happen mijn sorbet op te eten.

De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

met adjectief ervoor


  • enorme sorbets

Op het tafeltje voor hen staan twee enorme sorbets.

Westenwind, Simone Duwel,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


sorbet 2.0

afbeelding

Bron: Anette B.
( Publiek domein )

(eten, drinken en genotmiddelen)

consumptie-ijs dat wordt bereid op basis van vruchtenpuree, vruchtensap, water en suiker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Sorbet…

is ijs; is een lekkernij; is voedsel

      Algemene voorbeelden


      Geëpileerd, geschminkt, gezonnebankt, genietend van sorbet gemaakt van passievruchten: de renteniers keken met hun oude koppen naar de man met het diep gebogen hoofd. Die kerel voelde zich duidelijk onwel.

      Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

      Ook sorbets krijgen in het aanbod van Crème de la Crème de nodige aandacht. Op zich een prachtig product waar de restauranthouder eer kan van halen. Smaken als lychee, veenbessen en pompelmoes zorgen voor een verrassend resultaat. Crème de la Crème bakent zijn aanbod duidelijk af. Zo wordt het gamma toegespitst op enkel ijs, en dus geen taart of taartvullingen.

      http://www.horecamagazine.be/nl/artikels/irn.htm,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • sorbet van passievruchten

      Hij had niet toegestaan dat ik haar na 't dessert (sorbet van passievruchten) een handje hielp bij de vaat: 'Stel je niet aan, Christ, blijf toch zitten, verman je! Afwassen is vrouwenwerk!'

      Wees maar niet bang, Christophe Vekeman,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen