spijbelbeleid 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een spijbelbeleid…
is een beleid; is een handelwijze
- [Functie] dient om spijbelen te bestrijden
- [Betrokkene] wordt gevoerd door een schoolleiding met betrekking tot de leerlingen van de school
Algemene voorbeelden
Belangrijk is ook dat spijbelgedrag tijdig opgemerkt en opgevolgd wordt. Dat kan door het goed bijhouden van de aan- en afwezigheden. Scholen moeten meer aan de slag gaan met die gegevens en ze gebruiken als basis voor hun spijbelbeleid.
Sommige leraren denken: als slechts 6 van de 10 leerlingen aanwezig zijn, dan is dat een probleem voor de leerlingenbegeleiding. "Dat is nefast voor het spijbelbeleid van hun school", zegt Bram Spruyt (VUB). "Want de meest efficiënte manier om spijbelen tegen te gaan, is een leraar die zegt: 'Waar zat je? Ik heb je gemist'."
Het spijbelbeleid omvat volgens de raad twee luiken: in de eerste plaats de preventieve en probleemoplossende aanpak in het kader van de leerlingenbegeleiding van een school, in de tweede plaats, waar nodig, het sanctionerend optreden.
Op basis van de eigen situatie kan elke school nagaan of de noodzaak voor een eigen uitgewerkt spijbelbeleid aanwezig is. Een goed begin is het produceren van een brochure waarin een aantal vragen over het beleid rond spijbelen en afwezigheden opgenomen wordt. Deze vragen kunnen dienen als leidraad om een eventueel spijbelbeleid kritisch te bekijken of om te helpen bij het ontwikkelen van zo een spijbelbeleid.
De gemeente wil het spijbelen gerichter gaan aanpakken. Niet met een spijbelboete - die werd vorig jaar nog afgeschaft omdat het niet het resultaat opleverde waarop men had gehoopt. Wel gaat de gemeente onder meer hulp bieden aan scholen om verzuimdata te analyseren en spijbelbeleid aan te passen.
De spijbelambtenaar is het aanspreekpunt voor alle zaken die in verband staan met spijbelen. Naast het adviseren en het geven van vormingssessies aan lerarenopleidingen, presentaties aan geïnteresseerden, het werken aan het lokale en bovenlokale spijbelbeleid, is hij ook de aanspreekpersoon bij Stad Antwerpen voor alle vragen over spijbelen. De spijbelambtenaar ondersteunt en adviseert scholen in de uitwerking van hun spijbelbeleid en werkt hiervoor nauw samen met de schoolteams.