staatssecretaris


staatssecretaris 1.0

lid van een kabinet (in Nederland), lid van een federale regering (in België) die zijn functie uitoefent op een bepaald beleidsterrein bij een ministerie, die een minister bijstaat in het uitoefenen van zijn ambt en hem zo nodig vervangt maar die geen deel uitmaakt van de ministerraad; ook: politieke functionaris op een overheidsafdeling die zijn functie uitoefent op een bepaald beleidsterrein

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een staatssecretaris…

is een politicus; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is in Nederland lid van het kabinet; is in België lid van de federale regering of van een andere overheidsafdeling, zoals een gewest; maakt geen deel uit van de ministerraad
  • [Plaats] is werkzaam op een bepaald beleidsterrein; heeft een bepaalde portefeuille; werkt op een bepaald departement
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is verantwoordelijk voor een specifiek beleidsterrein; is niet eindverantwoordelijk, in tegenstelling tot de minister die werkzaam is op hetzelfde beleidsterrein
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. werkzaam op het departement Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Defensie, Financiën, Maatschappelijke Integratie, Onderwijs Cultuur en Wetenschappen, Verkeersveiligheid of Volksgezondheid Welzijn en Sport

Algemene voorbeelden


Een staatssecretaris kan een minister vervangen, als de minister dat nodig vindt. De minister mag de staatssecretaris dan vertellen wat hij moet doen. De staatssecretaris is zelf verantwoordelijk voor wat hij doet. En de minister is ook verantwoordelijk voor wat de staatssecretaris doet.

http://www.denederlandsegrondwet.nl/9353000/1/j9vvihlf299q0sr/vgrnclwdfezy

De verdeling 5-5-4 die VVD-leider Frits Bolkestein achteloos op 6 juni in Hoofddorp op tafel legde, is zo mooi dat niemand 't in zijn hoofd haalt daaraan te morrelen. Vier ministers plus de premier voor de grootste partij, de PvdA, vijf voor nummer twee, de VVD, en vier voor D66 - dat was alvast geregeld. Het aantal staatssecretarissen lijkt beperkt te blijven tot tien.

Meppeler Courant,

De vijf ministers en drie staatssecretarissen, die samen de Brusselse regering vormen, zeggen allemaal zeer tevreden te zijn over de afloop van de besprekingen rond de begroting van het Brussels Gewest.

De Standaard,

Staatssekretaris voor Verkeersveiligheid en Leefmilieu Jan Peeters is voorstander van het plaatsen van een snelheidsbegrenzer in personenwagens. Peeters zei dit gisteren op een Europese milieuraad in Brussel.

De Standaard,

De staatssekretaris verzocht de Europese Kommissie onderzoek te verrichten naar de invoering van de snelheidsbegrenzer in de Europese Unie. De snelheidsbegrenzer kan bijdragen tot een vermindering van de CO2-uitstoot van personenwagens.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een staatssecretaris benoemen
  • een staatssecretaris ontslaan

Art. 104. De Koning benoemt en ontslaat de federale staatssecretarissen.

http://www.in.be,

De minister-president en de Koning benoemen en ontslaan de staatssecretarissen.

http://www.denederlandsegrondwet.nl/9353000/1/j9vvihlf299q0sr/vgrnclwdfezy

met koppelwerkwoord


  • staatssecretaris worden

Het Tweede Kamerlid A.B.M. Frinking (CDA) wordt op 1 juni staatssecretaris van Defensie.

NRC,

met adjectief ervoor


  • de verantwoordelijke staatssecretaris

De Kamer had en heeft nog steeds veel kritiek op het asielbeleid van de verantwoordelijke staatssecretaris Schmitz.

Meppeler Courant,

Morgen is in de Tweede Kamer een gepland overleg met de verantwoordelijke staatssecretarissen Schmitz en Patijn over het magneetkaarten-systeem op Schiphol.

NRC,

  • de huidige staatssecretaris
  • de nieuwe staatssecretaris
  • de toenmalige staatssecretaris

De huidige staatssecretaris van financiën wil nu met een soepel fiscaal beleid buitenlandse ondernemingen lokken om zich in Nederland te vestigen.

NRC,

De nieuwe staatssecretaris formuleert, amper een half jaar na haar aantreden, een ambitieus doel, want vandaag zitten nog ruim twee keer zo veel kinderen (5,2 procent, 79.800 kinderen) op een speciale school voor kinderen met leer- of gedragsproblemen. Maar Netelenbos gelooft erin: 'Ik ben ervan overtuigd dat veel meer leerlingen dan nu op de gewone basisschool kunnen blijven.'

NRC,

"Eerder dit jaar besliste de toenmalige staatssekretaris, Erik De Rycke, het budget voor de BRTN-radio te halveren. Waarom, is ons niet duidelijk. Maar u begrijpt dat staatssekretaris Moreels nu niet op de beslissing van De Rycke kan terugkomen."

De Standaard,

  • demissionair staatssecretaris

Dick Benschop, sociaal-democraat en demissionair staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, is aangeslagen.

NRC,

( In toepassing op staatssecretarissen in België.)
  • de federale staatssecretaris
  • gewestelijk staatssecretaris
  • federale staatssecretarissen

De federale staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking, Reginald Moreels (CVP), heeft twee studiebureaus ingehuurd om de uitklaring van de verhouding tussen het Algemeen Bestuur voor Ontwikkelingssamenwerking (Abos) en de niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties (ngo's) te begeleiden.

De Standaard,

Thomas is gewestelijk staatssekretaris voor taxi's. Hij ontving nadien een delegatie betogers. De chauffeurs betogen tegen de verplichte installatie van de "spoetnik". Dat is het knipperlicht op het dak van de taxi.

De Standaard,

Art. 104. De Koning benoemt en ontslaat de federale staatssecretarissen. Zij zijn lid van de federale Regering. Zij maken geen deel uit van de Ministerraad. Zij worden toegevoegd aan een minister. De Koning bepaalt hun bevoegdheid en de perken waarbinnen zij het recht van medeondertekening kunnen krijgen.

http://www.in.be,

  • Brusselse staatssecretaris

De Brusselse staatssecretaris voor Energie, Vic Anciaux (VU), maakt van de nood een deugd: hij deelt spaarlampen uit aan wie z'n elektriciteitsrekening niet kan betalen. Tegelijk promoot hij een lager energieverbruik.

De Standaard,

  • een Belgische staatssecretaris
  • een Nederlandse staatssecretaris

De Belgische staatssecretaris zei dat het vrijwel niet meer mogelijk is over ontwikkelingshulp te spreken zonder tegelijk bezig te zijn met conflictpreventie.

De Standaard,

De Nederlandse staatssekretaris van Volksgezondheid, Erica Terpstra, reageert op de vraag waarom waarneembaar psychisch gestoorde mensen zo aan hun lot worden overlaten.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • staatssecretaris van de federale regering
  • staatssecretaris van een gewestregering
  • staatssecretaris van een gemeenschapsregering

Vic Anciaux, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De Standaard,

Een rechtstreeks gekozen senator die ophoudt zitting te hebben ten gevolge van zijn benoeming tot minister of staatssecretaris van de federale Regering of zijn verkiezing tot minister of staatssecretaris van een Gewest- of Gemeenschapsregering.

http://www.lachambre.be/nederlands.html

  • staatssecretaris van Binnenlandse Zaken
  • staatssecretaris van Buitenlandse Zaken
  • staatssecretaris van Cultuur
  • staatssecretaris van Defensie
  • staatssecretaris van Economische Zaken
  • staatssecretaris van Europese Zaken
  • staatssecretaris van Financiën
  • staatssecretaris van Justitie
  • staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen
  • staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport

Een van de opdrachten van de commissie was om een voorstel te doen voor een onderzoek naar het vergunningenbeleid van gemeentebesturen. Dat deel van de opdracht gaf Alders vanmorgen terug aan zijn opdrachtgever, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken De Vries.

NRC,

Laurens Jan Brinkhorst (1937) is sinds 27 mei 2003 minister van Economische Zaken. Eerder was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Den Uyl en minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in het kabinet-Kok II.

http://www.grondweteuropa.nl/9326000/1f/j9vvgjnazrhmix9/vg09llg009z1

De Nederlandse staatssecretaris van cultuur, Aad Nuis, zei gisteren dat hij tegen het commissievoorstel zal stemmen, als het in juni in zijn huidige vorm wordt gepresenteerd.

NRC,

De Nederlandse staatssekretaris van Defensie, Meijling, heeft besloten vanaf begin februari geen dienstplichtigen meer te laten opkomen. De tweede lichting van 1996, die afgelopen maandag onder de wapens kwam, is de laatste.

De Standaard,

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Wijn, ziet geen reden om stappen te ondernemen tegen KPN [...]. Dat antwoordt Wijn dinsdag op vragen van kamerlid Netelenbos (PvdA).

De Limburger,

De ambtenaren willen ook bestaande praktijken formaliseren waar het gaat om de rol van de minister-president in de uitvoering van het Europees beleid. Zo zou de staatssecretaris van Europese Zaken - in dit kabinet P. Dankert - moeten worden verplicht rapport uit te brengen aan de minister-president.

NRC,

Kamerlid Bos, voormalig staatssecretaris van Financiën, stelde zich eind augustus als eerste kandidaat voor het partijleiderschap van de sociaal-democraten.

ANP,

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Van der Ploeg van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen om de werkingsfeer van het Bedrijfsfonds voor de Pers uit te breiden.

http://www.bedrijfsfondspers.nl/PersBerichten-Zien.cfm?ID=66,

De nieuwe ministersploeg van VVD en PvdA lijkt rond te zijn. Volgens ingewijden wordt Martin van Rijn staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

http://www.zorgwelzijn.nl/web/Actueel/Nieuws-/Martin-van-Rijn-wordt-staatssecretaris-VWS.htm,

Voorzetsel: voor

  • staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken
  • staatssecretaris voor Defensie
  • staatssecretaris voor Energie en Duurzame Ontwikkeling
  • staatssecretaris voor Europese Zaken
  • staatssecretaris voor Financiën
  • staatssecretaris voor Leefmilieu
  • staatssecretaris voor Leefmilieu en Veiligheid
  • staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie
  • staatssecretaris voor Onderwijs Cultuur en Wetenschappen
  • staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking
  • staatssecretaris voor Veiligheid
  • staatssecretaris voor Verkeersveiligheid
  • staatssecretaris voor Volksgezondheid

De Nederlandse staatssekretaris voor Buitenlandse Zaken Pattyn hoopt ook op een grotere internationale uitstraling van onze taal. Hij denkt aan ondertiteling van de programma's in andere talen.

De Standaard,

De defensiewoordvoerder van de christen-democratische partij CDA, Hillen, wil van staatssecretaris voor Defensie Meijling weten of het klopt dat de Belgische luchtmacht heeft geconstateerd dat het neerstorten van de Hercules te wijten was aan een vliegersfout.

De Standaard,

Ook Belgisch Staatssecretaris voor Energie en Duurzame Ontwikkeling Olivier Deleuze, die als hoofdonderhandelaar voor de Europese Unie was aangeduid, had zijn hoop op het voorstel van Pronk gevestigd.

http://www.xs4all.be/~dvdavid/mag_science/Milieu/mag_science.20010723162743.nl.html,

Van Eekelen was voorheen secretaris-generaal van de WEU, minister van defensie en staatssecretaris voor Europese zaken.

NRC,

Prominente politici als VVD Minister van Financiën Zalm, ex-Minister van Economische Zaken Weijers (D66) en CDA ideoloog Wijffels (hoofd van de Rabobank) en Staatssecretaris voor Financiën Bos (PvdA) steunen een basisinkomen (al dan niet in de vorm van een negatieve inkomstenbelasting).

http://www.groenlinks.nl/partij/europa/wiezijnwij/alexander-deroo.html,

De staatssekretaris voor Leefmilieu, Jan Peeters, stelde onlangs een snelheidsbegrenzer voor personenwagens voor. Een reaktie van de Belgische automobielfederatie kon niet lang uitblijven.

De Standaard,

Staatssekretaris voor Leefmilieu en Veiligheid Jan Peeters bracht woensdagnamiddag een werkbezoek aan het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol. Direkteur-generaal Paul Govaerts zei dat het SCK een herstruktureringsfaze ingaat. Waarschijnlijk zal een zestigtal werknemers afvloeien.

De Standaard,

Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Jan Peeters (SP) krijgt 440 miljoen voor de betere opvang van zorgbehoevende bejaarden.

De Standaard,

Op 12 november 1998 bracht de Raad voor Cultuur advies uit aan de staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, dr. F. van der Ploeg, over de bestuurlijke organisatie van het openbare bibliotheekwerk.

http://www.minocw.nl/bibliotheken/nota1/index.html,

De Belgische staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Reginald Moreels, sluit zich aan bij de verontwaardiging van Europees commissaris Emma Bonino over het lot van de vluchtelingen in Oost-Zaïre.

De Standaard,

Voor de tweede maal voert staatssecretaris voor Veiligheid Jan Peeters campagne voor de hoffelijkheidsregel geef voetgangers voorrang.

De Standaard,

Staatssekretaris voor Verkeersveiligheid Jan Peeters benadrukte gisteren dat de intense alkoholkontroles niet eindigen na de feestperiode maar het hele jaar door worden voortgezet.

De Standaard,

Het Oranje Kruis is met instemming van de Staatssecretaris voor Volksgezondheid belast met het vaststellen van de lesstof voor het eenheidsdiploma EHBO, het opleiden van de opleiders, het toezicht op de cursussen en de examinering en de uitgifte en registratie van de diploma's.

http://www.ehbo.nl/Informatie.htm

met eigennaam


  • staatssecretaris Nuis
  • staatssecretaris Patijn
  • staatssecretaris Schmitz
  • staatssecretaris Terpstra
  • staatssecretaris Van der Ploeg

De komende jaren zorgen de bestaande en de nieuwe commerciële televisiezenders voor al maar meer en hardere concurrentie. Staatssecretaris Nuis (cultuur) had derhalve dringend om een plan de campagne van zijn publieke omroepen gevraagd.

NRC,

De controle op Schiphol van reizigers binnen het Schengen-gebied wordt verscherpt. Dat hebben de staatssecretarissen Schmitz (justitie) en Patijn (buitenlandse zaken) vanochtend aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

NRC,

Staatssecretaris Terpstra van sport gaat onderzoeken of zij de zogeheten free fight-vechtsport kan verbieden [...]. Bij free fight is vrijwel alles toegestaan en het gevecht pas afgelopen als een van beide deelnemers knock-out gaat. Volgens Terpstra heeft het niets met sport te maken.

NRC,

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Van der Ploeg van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen om de werkingsfeer van het Bedrijfsfonds voor de Pers uit te breiden.

http://www.bedrijfsfondspers.nl/PersBerichten-Zien.cfm?ID=66,

met ander, nevengeschikt substantief


  • minister of staatssecretaris
  • de minister en de staatssecretaris
  • ministers en staatssecretarissen

Elk Tweede-Kamerlid kan een amendement indienen over een wetsvoorstel, waarover de verantwoordelijke Kamercommissie een eindverslag heeft gemaakt [...]. Degene die het wetsvoorstel heeft ingediend (vaak een minister of staatssecretaris) geeft altijd zijn of haar mening over de voorgestelde amendementen. Het kan voorkomen dat de indiener het voorstel overneemt.

http://www.parlement.com/9291000/modulesf/fywikdsf

Na de commissie heeft nu ook de raad van Brederwiede unaniem haar steun betuigd en vraagt de minister van Justitie haar besluit de vluchtelingfamilie niet toe te laten, op 'humanitaire gronden' opnieuw te overwegen. Het college beloofde de brief, gericht aan de vaste commissie van de Tweede Kamer, dinsdag te versturen. Een afschrift gaat naar de minister en de staatssecretaris.

Meppeler Courant,

Het verhaal gaat eigenlijk op voor alle nieuwe ministers en staatssecretarissen. Barstensvol ideeën en behept met dadendrang stappen ze na de beëdiging het hun toegewezen departement binnen. Eenmaal de portier gepasseerd, begint het ontnuchteringsproces. Op hen wacht de realiteit: de dossiers, de wetmatigheden en bovenal de onmogelijkheden. Steeds verder weg raakt het ideaal en steeds vaker voelen zij zich wegzakken in het moeras van de barre werkelijkheid. Om vervolgens die werkelijkheid te accepteren en daarna vol overtuiging uit te dragen.

NRC,

voorafgegaan door als


  • als staatssecretaris

Ter Veld was vóór haar aantreden als staatssecretaris in de jaren tachtig lid van de Tweede Kamer.

NRC,

A. K. woont op een etage in de Amsterdamse Dapperbuurt. Voor hem zou burgemeester Job Cohen een ontruimingsbevel moeten vorderen. Maar Cohen, die zelf als staatssecretaris verantwoordelijk was voor het huidige beleid, weet zich ook geen raad met de vijftig uitgeprocedeerden in zijn gemeente die weg moeten.

Trouw,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


staatssecretaris 2.0

(religie, mystiek en mythologie)

hoogste bestuurder van de rooms-katholieke kerk na de paus die leiding geeft aan diplomatieke en politieke aangelegenheden van de kerk en tevens dient als de belangrijkste pauselijke adviseur; hoogste kardinaal binnen de rooms-katholieke kerk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een staatssecretaris…

is een geestelijke; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is lid van de rooms-katholieke kerk
  • [Functie] dient als de belangrijkste pauselijke adviseur; is de belangrijkste raadgever van de paus
  • [Rang of hiërarchische positie] staat aan het hoofd van het Staatssecretariaat; staat direct onder de paus
  • [Geslacht] is een man
  • [Activiteit of handeling] geeft leiding aan diplomatieke en politieke aangelegenheden van de kerk

Algemene voorbeelden


In feite vervult de paus, volgens de klassieke leer, zo'n uniek ambt dat hij alleen het kan en mag uitoefenen. Daarom kan er ook geen echte plaatsvervanger(s) bestaan. Wel kan de staatssecretaris, kardinaal Angelo Sodano, of een andere kerkelijke gezagdrager als een soort eerste minister optreden, indien de paus hem daartoe aanstelt.

De Standaard,

Voor het eerst sinds een week verscheen een zieke paus Joannes Paulus II zondag in het openbaar [...]. Zondagmorgen was Joannes Paulus in de Sint-Pietersbasiliek aanwezig bij de openingsplechtigheid van de zaligverklaring van twee negentiende-eeuwse Italiaanse missionarissen. Dan trok hij zich terug en liet kardinaal Angelo Sodano, de staatssekretaris, de viering voortzetten.

De Standaard,

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Time zou de paus aan zijn staatssekretaris, kardinaal Villot, opdracht hebben gegeven een katoliek tegenoffensief te leiden tegen kunstmatige geboortenbeperking.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de pauselijke staatssecretaris
  • de Vaticaanse staatssecretaris

Hij had nogal nauwe relaties met kardinaal Villot, de pauselijke staatssecretaris, en zo kwam het dat hij inzage had gekregen van een vertrouwelijk dossier over een zaligverklaring die door Rome werd voorbereid.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Via een telegram van de Vaticaanse staatssecretaris Sodano liet Johannes Paulus II weten hen "aan te moedigen, om hun harten open te stellen voor de heilige Geest, en mee te werken met diens genadegaven".

http://www.katholieknederland.nl/archief/rkkerk/media/rkkerk_gedrukt/index_rkkerk_nl_archief_1999_4007.html,

met eigennaam


  • staatssecretaris Sodano

Via een telegram van de Vaticaanse staatssecretaris Sodano liet Johannes Paulus II weten hen "aan te moedigen, om hun harten open te stellen voor de heilige Geest, en mee te werken met diens genadegaven".

http://www.katholieknederland.nl/archief/rkkerk/media/rkkerk_gedrukt/index_rkkerk_nl_archief_1999_4007.html,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen