stadswachter


stadswachter 1.0

iemand die voor zijn beroep bewakingstaken uitvoert ten dienste van de stad
In de regel gaat het om een door de overheid gesubsidieerde baan voor langdurig werklozen, die een ondersteunende taak krijgen ten opzichte van de gewone ordediensten en beveiligingsdiensten.

Algemene voorbeelden


Wat mogen de stadswachters doen? Géén politietaken, stelde Johan Vande Lanotte heel formeel. Ze mogen geen identiteitskontroles houden, boetes uitschrijven, aanhoudingen verrichten of nachtelijke patrouilles organizeren. Toch moeten ze "de veiligheid in de stad bevorderen en het welzijn van de bewoners verbeteren". De aanwezigheid van stadwachters in het straatbeeld is preventief (toezicht houden), informatief (waarnemen en doorgeven aan de bevoegde diensten van "relevante feiten") en hulpverlenend (opknappen van klusjes).

De Standaard,

De PWA-werknemer kan activiteiten uitoefenen op verzoek van particuliere gebruikers, vzw's, lokale overheden, niet-commerciële verenigingen, onderwijsinstellingen en land- of tuinbouwbedrijven. De activiteiten moeten worden uitgeoefend op het Belgische grondgebied. De PWA-werknemer mag maximum 45 uren per maand werken (53 uren gemiddeld per maand voor de stadswachters). De PWA-werknemers wordt door de gebruikers uitbetaald in cheques. De kostprijs van de PWA-cheques voor de gebruiker varieert van 200 BEF (4,96 €) tot 300 BEF (7,44 €), en hangt af van PWA tot PWA en eventueel van het soort gepresteerde activiteit.

http://meta.fgov.be/pc/pcc/nlcc10.htm

Bij een WIW-baan komt de werknemer in dienst van de gemeente en wordt van daaruit geplaatst bij een werkgever. De gesubsidieerde banen bij de overheid zelf en in de non-profitsector hebben een andere naam: de In- en Doorstroombanen (ID-banen). Dit zijn stadswachters, tramconducteurs, groepshulpen in de kinderopvang, de assistenten van de schoolconciërges en kookhulpen in de zorg.

de Volkskrant,