steekvlieg


steekvlieg 1.0

afbeelding

Bron: Henk Wallays
( CC BY-NC 3.0 )

vlieg die met de zuigsnuit steekt om bloed te drinken; ook: daas; paardenvlieg; brems

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een steekvlieg…

is een vlieg; is een insect; is een dier

  • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, 5 tot 25 mm lang
  • [Bouw] is ongewerveld; heeft zes poten
  • [Deel] heeft zes poten, twee vleugels, facetogen en monddelen waarmee meestal alleen de vrouwtjes maar soms ook de mannetjes bloed kunnen zuigen
  • [Voortplanting] legt eieren in water, modder, moerasgebied of in rottende plantendelen waaruit larven komen
  • [Woongebied] komt over de wereld voor, in veel soorten ook in de Lage Landen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] brengt op mensen doorgaans geen ziektes over, maar in sommige soorten wel op vee
  • [Gedrag] is als mannetje een planteneter en als vrouwtje een alleseter; drinkt als vrouwtje bloed door, soms na hardnekkige achtervolgingen van een prooi, met haar steeksnuit te bijten, wat duidelijk gevoeld wordt en zelfs door dunne kleding heen kan plaatsvinden
  • [Betrokkene] drinkt afhankelijk van de soort bloed van dier of mens of van beide
  • [Verscheidenheid] kan onderverdeeld worden in verschillende soorten, zoals de regendaas (Haematopota pluvialis), de goudoogdaas (Chrysops relictus), de stalvlieg (Stomoxys calcitrans), de kleine steekvlieg (Haemotobia irritans), een knut (Nematocera) of een steekmug (Culicidae)

Rijk Animalia; Dieren
Stam Arthropoda; Geleedpotigen
Klasse Insecta; Insecten
Orde Diptera; Tweevleugeligen
Familie Tabanidae

Algemene voorbeelden


Bij steekvliegen - waarvan de Daas een van de bekendste is - steken meestal alleen de vrouwtjes, soms ook de mannelijke versie.

http://www.blizzz.nl/index.php?sId=50007

In Nederland komen verschillende soorten steekvliegen (of dazen) voor. Ongeveer 10 verschillende soorten zijn berucht om hun agressieve bijtgedrag. Veel wandelingen in bos en veld worden in de zomer ernstig verstoord door aanvallende dazen. Dazen behoren tot de orde van de Diptera (vliegen en muggen). De belangrijkste steekvlieg in Nederland en België is de regendaas.

http://www.huidinfo.nl/dazenbeet.html

Vooral de stalvlieg (Stomoxys calcitrans) veroorzaakt veel overlast in stallen. Behalve dat deze steekvliegen onrust en hinder voor het vee brengen kunnen ze ziektekiemen overdragen. Deze vlieg voedt zich met bloed van voornamelijk runderen en komt zich 1 à 2 keer per dag gedurende ongeveer 15 minuten voeden op het dier. De stalvlieg heeft een voorkeur voor runderen maar ook de mens kan gestoken worden.

http://www.blizzz.nl/index.php?sId=50011

Het bestuur van de rooms-katholieke kerk in Haarlemmerliede moet de tien bijbelse plagen in het achterhoofd hebben gehad toen er een paar weken geleden een vliegenplaag uitbrak. De muur en het plafond van de hoge delen van de kerk krioelden opeens van deze beesten. Het waren alleen geen steekvliegen, zoals in de vierde bijbelse plaag, maar clustervliegen, een weinig voorkomende vliegensoort.

Haarlems Dagblad,

Het Schmallenbergvirus vertoont overeenkomsten met virussen uit Azië en Afrika en lijkt verspreid te worden door de knut, een kleine steekvlieg. Het virus veroorzaakt ernstige misvormingen bij lammeren; de dieren zijn niet levensvatbaar.

http://nieuwsuur.nl/onderwerp/331122-schmallenbergvirus-waarschijnlijk-ook-bij-kalveren.html,

Is het omdat ik zo slecht ben dat ik me alleen de ruzies wil herinneren (die keer dat er een steekvlieg op hem zat tijdens een ruzie en ik expres niets zei, en zelfs nog lachen moest toen hij gestoken werd, maar stiekem).

Het binnenste ei, Hannes Meinkema,

De kleine steekvlieg (haemotobia irritans) leeft van bloed. Als de kleine steekvlieg in een zwerm op de rug en flank van een rustig grazend rund neerstrijkt, is de irritatie groot. De vele steekwondjes kunnen tot ontstekingen leiden. De kleine steekvlieg legt haar eitjes in verse mest.

http://www.levendehave.nl/kennisbank/runderen/parasieten-bij-runderen

De steekvlieg of steekmug is een algemeen bekend insect. Ze komen in heel Europa voor en zijn het talrijkste bij het water. De vrouwtjes leggen de eitjes in stilstaande wateren. Hieruit komen de larven die zich voeden met plantenafval en zwevend plankton.

http://www.2metdenatuur.nl/steekvlieg.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding