stilist


stilist 1.0

iemand die voor zijn beroep modetrends volgt en zich toelegt op advies of ontwerp voor kledingcollecties en het stijlvol kleden van personen; modespecialist

Semagram


Een stilist…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] volgt voor zijn beroep modetrends en legt zich toe op advies over materiaal, kleur en vorm of op ontwerp voor kledingproductie en stelt de outfit samen van personen

  Algemene voorbeelden


  Zakelijk leider Luc Nuitten toont ons het duimdikke dossier voor de adviescommissie muziek. Hij zucht: "We hebben een choreograaf nodig, een aantrekkelijk decor en een stilist. Maar dat is de laatste zorg van die jazzmusici, het zijn zulke individualisten." Als outfit dragen de musici een zwart hemd of T-shirt en zwarte broek. De poging tot imagebuilding oogt stuntelig.

  De Standaard,

  De fabrikatie gebeurt wel bij een onderaannemer, een konfektieatelier is hier niet. We hebben fabrikanten in verscheidene landen en de handenarbeid gebeurt in Azië. Onze ploeg is vrij beperkt en we zijn allemaal zeer polyvalent: drie stilisten die de tendenzen aangeven, ons zoveel mogelijk informatie aanreiken, in totaal dertien werknemers die allen verantwoordelijkheid kunnen nemen.

  De Standaard,

  "We proberen steeds de nieuwste modetrends te brengen tegen sterk concurrentiële prijzen." Achter die positionering schuilt een hele organisatie die gecentraliseerd is in het moederbedrijf in Stockholm van waaruit stilisten en aankopers de hele wereld en alle salons doorkruisen op zoek naar kledingstukken en tendensen die het volgende modebeeld zullen bepalen.

  http://www.mm.be/nl/dossiers/MM51dosretail.htm

  De Auteurswet bepaalt dat alle rechten toekomen aan de maker van een bepaald werk. Zo heeft een journalist die een artikel schrijft, of een stilist die een print ontwerpt, het auteursrecht op zijn eigen werk.

  http://www.intermediair.nl/Werkenrecht/dossiers/meer/auteursr.html

  Combinatiemogelijkheden


  met ander, nevengeschikt substantief


  • ontwerpers en stilisten

  Zowat alle ontwerpers en stilisten van merken werken met gekleurd linnen en voor sommigen is het als een handtekening.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • stiliste

  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • stilistenopleiding

  stilist 2.0

  auteur met een fraaie, verdienstelijke, vaak karakteristieke schrijfstijl; schrijver met een fraaie stijl

  Semagram


  Een stilist…

  is een schrijver;is een persoon

  • [Activiteit of handeling] schrijft teksten of boeken
  • [Wijze] schrijft in een fraaie, verdienstelijke, vaak karakteristieke schrijfstijl

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een beheerst stilist
   • een echt stilist
   • een groot stilist
   • een sober stilist
   • een virtuoos stilist

   Van Heulendonk vertelt op een biezonder humoristische manier, maar vervalt nooit in burleske toestanden, eenvoudigweg omdat hij een intelligent en beheerst stilist is.

   De Standaard,

   In zijn poging om zo opvallend, zo kunstig mogelijk te schrijven produceert de auteur alleen maar gezochte formuleringen, slechtlopende zinnen en manke beeldspraak. Neem nou zo'n beginzin als 'De kou drukte als een stempel op het stramme land'. De metafoor beoogt een verheven literair effect. Maar dat verdwijnt meteen als je concrete vragen stelt als: Drukt kou? Hoe kan kou een stempel zijn? Wat is een stram land? Een echt stilist zou iets geschreven hebben als: De kou drukte een stempel van ijzel op het verstijfde land.

   Sara Block in De Brakke Hond, Sara Block,

   Later leerde ik Bomans persoonlijk kennen en nu beschouw ik hem als een groot stilist, als de man van de perfecte formulering, de auteur die de lezer vooral plezier door taal bijbracht.

   De Standaard,

   Lovecraft voerde enorme correspondenties met deze amateur-journalisten en hij besteedde ook veel tijd aan het corrigeren, ja zelfs het herschrijven van hun gebrekkige letterproeven [...]. Dat hij hieraan zoveel energie besteedde mag ook merkwaardig heten, omdat hijzelf allesbehalve een groot stilist kan worden genoemd. Zijn proza is, door de navolging van Poe, niet alleen ouderwets, maar ook overladen met bijvoeglijke naamwoorden. en dan op een veel minder elegante manier dan die van Poe.

   Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

   Cieremans is een sober stilist, die in vloeiend proza verslag doet van zijn belevenissen in dienst van het Nederlandse verzet.

   NRC,

   Hofland wordt niet gedreven door gematigdheid, maar door andere emoties. Welke? "Woede en boosheid", zo legde W. Woltz, oud-hoofdredacteur van NRC-Handelsblad, de vinger op de kern van de zaak in H. J. A. Hofland, journalist. Dat liber amicorum verscheen vorig jaar toen Hofland de door hem zo gehate 'pensioengerechtigde leeftijd' bereikte. Want hij is, behalve essayist en virtuoos stilist, aldus Woltz "vóór alles een knorrige, ouder wordende man".

   NRC,

   met eigennaam


   • de stilist Cela
   • de stilist Godfried Bomans

   De stilist Cela, die zijn eerste roman in de jaren veertig uitbracht, werd de leider van een stroming in de literatuur die het "tremendismo" werd genoemd.

   De Standaard,

   Een kwarteeuw na de dood van de grote stilist Godfried Bomans, wordt zijn werk nog steeds met plezier gelezen.

   De Standaard,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   • stiliste