suffix


suffix 1.0

(taal en taalkunde; specialistisch)

niet zelfstandig in de taal voorkomend element dat achter een grondwoord geplaatst of de stam van een grondwoord geplaatst wordt en in combinatie daarmee een afleiding vormt; achtervoegsel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een suffix…

is een element; is een deel

      Algemene voorbeelden


      Hetzelfde geldt voor een vorm als hij tastte, waar niets bijzonders is aan de dubbele t, want louter het resultaat van de spelling van de stam van het werkwoord tasten en de spelling van het suffix dat de onvoltooid verleden tijd van zwakke werkwoorden signaleert (-te als de stam eindigt op -t, -de als de stam eindigt op -d).

      http://www.klasse.be/archieven/extra/Tekst/ 2000-09-01/werkwoordspelling.doc,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een inheems suffix
      • een niet-inheems suffix

      Waarin manifesteert zich in het Nederlands het onderscheid tussen inheemse en niet-inheemse suffixen?

      http://www.kubrussel.ac.be/index2.html?onderwijs/letterenwijs/germaanse/vakken/tweedekan/atw2.htm&2

      met ander, nevengeschikt substantief


      • prefixen of suffixen

      De allernoodzakelijkste kommunikatie tussen de slaven en hun meesters en tussen de slaven onderling gebeurde op onbeholpen wijze en door middel van een "taal", die ontleend was aan de taal van de meesters. Men gebruikte daarbij woordreeksen zonder vaste orde, zonder pre- of suffixen, zonder hulpwerkwoorden en zonder een konsistente manier om de funkties aan te duiden (wie doet wat voor wie?).

      De Standaard,

      overig


      • het suffix -achtig
      • het suffix -te

      Het suffix -achtig heeft de klemtoon, wanneer het betekent hebbende: deeláchtig, krampáchtig, vreesáchtig; maar het heeft de klemtoon niet in de zin van gelijkend op: fábelachtig, kínderachtig, mónsterachtig, régenachtig (maar: reusáchtig).

      De Standaard,

      Het blijkt dat proefpersonen vaker het suffix "te" gebruiken (en dus vaker een finale obstruent als onderliggend stemloos interpreteren), als er relatief meer woorden met dezelfde rijm eindigen op een onderliggend stemloze dan op een onderliggend stemhebbende obstruent.

      http://www.fon.hum.uva.nl/rob/FonetischeVereniging/Antwerpen2001abstracts.html

      Vaste verbindingen


      derivationeel suffix

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      suffix 2.0

      element dat achter de naam van een persoon of zaak wordt gevoegd, bij personen vaak een titel, bij zaken vaak een typeaanduiding; achtervoegsel in een naam

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een suffix…

      is een element; is een deel

          Algemene voorbeelden


          Is de uitzending opgebouwd uit kortdurende uitzendingen over en weer met andere stations, dan wordt deze reeks kortdurende uitzendingen als één uitzending beschouwd; gedurende een uitzending is de roepnaam ten minste éénmaal om de vijf minuten duidelijk herkenbaar en waarneembaar in de over te dragen informatie; in voorkomend geval wordt de roepnaam met de volgende suffixen aangevuld: / M voor een mobiel station; / MM voor een maritiem-mobiel station; / P voor een draagbaar station (alsook voor een gelegenheidsopstelling van het station, bijvoorbeeld voor een radioamateurwedstrijd); / A voor een station dat gebruikt wordt als vast station op een andere plaats dan aangeduid in de vergunning.

          http://users.skynet.be/on1dht/download/hamwet2001.pdf,

          suffix 3.0

          (media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

          opeenvolging van letters, cijfers of tekens die men als onderscheidende code laat volgen op andere data; achtervoegsel in een naam of nummer

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een suffix…

          is een element; is een deel

              Algemene voorbeelden


              Sinds dinsdag kunnen mensen die dat willen zich registreren op een webadres met de suffix ".name". Dat heeft de Londense onderneming Global Name Registry, die de webadressen met de nieuwe suffix beheert, meegedeeld.

              De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is maandag bijeen gekomen tijdens een driedaagse conferentie in Marina del Rey (Californië) om uiteindelijk te bepalen welke nieuwe suffixen aan de domeinnamen worden toegevoegd.

              ANP,

              De DOI bestaat uit een prefix en een suffix die gescheiden worden door een schuine streep: bijvoorbeeld: 10.1000/123456789.

              http://www.lib.rug.ac.be/execl/fulltxt/cursus/cursusBBdeel1.pdf

              De geslaagden voor het C-examen krijgen een roepnaam waarvan de prefix bestaat uit een ON4, ON5, ON6, ON7 of ON8, gevolgd door een suffix uit 2 of 3 letters (bv ON4AGV of ON6CX).

              http://www.dma.be/p/uba/algemeen/hoe.htm

              Combinatiemogelijkheden


              overig


              • de, het suffix .be
              • de, het suffix .name

              Sinds dinsdag kunnen mensen die dat willen zich registreren op een webadres met de suffix ".name".

              Gazet van Antwerpen,

              Belgische groepen herken je aan aan het suffix be.

              De Standaard,