thuisfluiter


thuisfluiter 1.0

(voetbal; sport en recreatie; pejoratief)

scheidsrechter die bewust in het voordeel fluit van de thuisspelende ploeg
Ook als scheldwoord gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een thuisfluiter…

is een scheidsrechter

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] fluit bewust in het voordeel van de thuisspelende ploeg

  Algemene voorbeelden


  Alles ging goed, totdat 'scheids' Hiek Grootendorst op het voetbalveld werd uitgemaakt voor 'thuisfluiter'. Geen bijzondere vogelsoort, maar het verwijt dat hij zijn eigen club, Sporting '70, voortrok.

  de Volkskrant,

  De lange, robuuste aanvaller Dienst pakte Wiersma bij de zijlijn zó hard aan, dat de Nederlander op de aangrenzende sintelbaan terecht kwam en met een ernstige hoofdwond en een hersenschudding per brancard naar een ziekenhuis werd afgevoerd. Om vervolgens per vliegtuig naar Nederland te worden gebracht. De Duitse thuisfluiter Schmetzer greep niet in en stak de Oostenrijkers ook na het alom bekritiseerde incident meer dan eens de helpende hand toe, waarmee hij een niet onbelangrijke bijdrage leverde aan de 3-2 overwinning van de Oostenrijkers.

  NRC,

  Een sportwedstrijd is een gestileerde oorlog, een oorlog zonder doden en onder deskundige leiding, een oorlog bovendien die altijd na anderhalf uur, of na een dag, of na drie weken, afgelopen is. En de muitende supporters dan, de hormoonpreparaten, de bierflesjes, de thuisfluiters en de omkopingen? Die komen voor, niemand zal het ontkennen en niemand juicht het toe.

  Wennen aan vrede, K.L. Poll,

  De scheidsrechter is bij de D-pupillen soms een junior, ouder of coach van de tegenpartij die de spelregels op eigen wijze interpreteert. Soms ten gunste van de thuisspelende club. 'Thuisfluiter' is al snel het beeld. Leg uit: niet elke clubscheidsrechter is een thuisfluiter. Voor kinderen moet duidelijk zijn dat de scheidsrechter de spelregels bewaakt en dat ze zijn beslissingen accepteren.

  http://trainers.voetbal.nl/article/12187/tips-hoe-je-omgaat-met-de-scheidsrechter?quicktabs_17=1,

  Als scheidsrechter ben ik vaak genoeg voor thuisfluiter uitgemaakt ondanks dat ik naar eer en geweten fluit. Ik ben dan ook vaak geneigd om een scheidsrechter het voordeel van de twijfel te geven. Er zijn echter wedstrijden geweest waarin zelfs ik er van overtuigd ben geweest dat de scheidsrechter van dienst ons maar wat graag wilde naaien.

  http://onsvoetbal.blogspot.com/2010/12/thuisfluiter.html,

  Luinge incasseerde niet alleen commentaar van Verbeek. Van enkele deskundigen kreeg hij het stempel van thuisfluiter opgeplakt.

  http://www.vi.nl/Nieuws-item/89054/Luinge-is-meer-thuisfluiter-dan-topfluiter.htm?msn=true,

  Van Nistelrooij was na afloop van de nederlaag tegen Portugal niet te spreken over de Zweedse arbiter Frisk. "Een thuisfluiter die alles richting Portugal floot." Oranjes topscorer kreeg bijval van Johan Cruijff. "Frisk was een kreng eerste klas. Het gaat om de kleine dingen, die hij steevast tegen Nederland floot. Robben kon bijv. geen goed doen bij hem."

  http://psv.netwerk.to/nieuws/artikel/7827_Van%20Nistelrooij%3A%20%22Frisk%20thuisfluiter%22.php,