tweeoudergezin


tweeoudergezin 1.0

gezin met twee ouders; traditioneel gezin; meeroudergezin
Het woord is opgekomen als tegenhanger van het steeds vaker voorkomende woord eenoudergezin. In een tijd dat een groot percentage van de huwelijken in een echtscheiding eindigt, staat voor veel mensen het woord gezin niet meer gelijk aan het traditionele begrip waarbij twee ouders samen een of meer kinderen hebben, en is hiervoor het woord tweeoudergezin gecreëerd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tweeoudergezin…

is een gezin

 • [Leden] bestaat uit twee ouders en een of meer kinderen

  Hoofdsemagram: gezin


  Algemene voorbeelden


  "Er wordt in Nederland over het algemeen vanuit gegaan dat het een bijzonder zware taak is om alleen kinderen op te voeden", zegt Terpstra. "Vaak vinden de betreffende moeders dat zelf ook. Want hun ideaalbeeld is dat van het tweeoudergezin. Men kiest in Nederland over het algemeen niet voor het éénoudergezin, men belandt erin."

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2704522/1996/09/04/ALLEENSTAAND-MOEDERSCHAP.dhtml,

  De leeftijd van het kind bij echtscheiding lijkt van invloed op de hoogte van het onderwijsniveau. Eenmaal volwassen geworden, kijken kinderen van gescheiden ouders anders tegen relatievorming aan dan mensen die zijn opgegroeid in een 'traditioneel' gezin. Bovendien beëindigen relatief meer van hen hun relatie, dan personen die zijn opgegroeid in een tweeoudergezin.

  http://www.scholieren.com/werkstukken/22782,

  Ruim zestig procent van de kinderen in een eenoudergezin beschouwt de relatie met hun moeder als goed. Dit is lager dan kinderen die in een tweeoudergezin opgroeien. Van hen beoordeelt tachtig procent de relatie met hun moeder als goed.

  ANP,

  In meer dan de helft (55 procent) van de tweeoudergezinnen met minderjarige kinderen werkt de ene ouder fulltime en de ander parttime. Zij worden ook 'anderhalfverdieners' genoemd. Zogenaamde 'kostwinnersgezinnen', waarbij een partner, meestal de man, fulltime werkt en de partner niet werkt, maken ongeveer een kwart uit van de gezinnen (24 procent).

  http://www.weekvandeopvoeding.nl/eCache/DEF/1/27/814.html

  [...] de inrichting van de maatschappij, die nog hoofdzakelijk gebaseerd is op het twee-oudergezin [...].

  Het Vrije Volk,