uitstelmoeder


uitstelmoeder 1.0

(onderwijs en opvoeding)

vrouw die het moederschap uitstelt, meestal omdat ze eerst carrière wil maken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een uitstelmoeder…

is een moeder; is een vrouw; is een persoon

 • [Leeftijd] is, om voor het eerst moeder te worden, meestal relatief oud, vaak boven de 35 jaar
 • [Activiteit of handeling] stelt het moederschap uit
 • [Motief] stelt het moederschap uit omdat ze eerst carrière wil maken

  Hoofdsemagram: moeder


  Algemene voorbeelden


  Ik kan u wat dit onderwerp betreft ook nog vertellen hoe lang na mijn bevalling ik trainingsbroeken ben blijven dragen, hoe versleten mijn ondergoed misschien wel is, hoe weinig ik nog ga shoppen en welke ramp mijn kapsel is geworden, maar ik vermoed dat u daar vandaag misschien wel uw strakke buik al wat van vol hebt. Ik ben wel altijd zeer proper op mijn eigen en trek al eens een schoon kleedske aan, dat moet de komende jaren maar volstaan. En daarmee is de kop er af, benieuwd wanneer de uitstelmoeder weer gaat zegevieren.

  http://www.ninfita.be/?m=201203,

  De eeuwige uitstelmoeder Liesbeth gaat haar eitjes laten tellen, om er achter te komen hoe lang ze mogelijk nog vruchtbaar is.

  http://avro.nl/debiologischeklok/overzicht,

  Gezonde zwangere uitstelmoeder kan best thuis bevallen. Gezonde vrouwen die na hun 35-ste voor het eerst zwanger worden hebben geen verhoogd risico op spoedeisende complicaties.

  NRC,

  Uitleg van een uitstelmoeder. [...]. Wie haar tien jaar geleden zou hebben voorspeld dat ze nu met een baby op de arm zou zitten, zou hard uitgelachen zijn. Een kind? Moederschap? Leni niet! "Er werd in die tijd op het moederschap neergekeken."

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011207677:mpeg21:a0145,

  J. U., directeur van Constance Sars, het bureau dat zich als eerste in Nederland toelegde op relatiebemiddeling voor mensen met HBO, academisch of vergelijkbaar niveau, verdeelt haar klanten in vier groepen. "De mensen die vanwege drukke baan of kinderen geen tijd hebben om een partner te vinden. De groep die in een eerste huwelijk verkeerd heeft gekozen en de keuze nu uit handen geeft. De uitstelmoeders: carrièrevrouwen die rond hun 35e nog een kind plus een man willen en tenslotte rijke mensen die bang zijn dat ze niet om zichzelf maar om hun geld worden gekozen."

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010645972:mpeg21:a0326,

  Prof. Egbert te Velde heeft onlangs overtuigend aangetoond dat de zogenaamde 'uitstelmoeders' en de samenleving risico's lopen. Ook richt hij een duidelijk verwijt aan de politiek die geen integraal beleid voert. Daardoor wordt volgens hem het opvoeden van kinderen en het dragen van maatschappelijke verantwoordelijkheid een moeizame combinatie.

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010823884:mpeg21:a0156,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding