vagebond


vagebond 1.0

rondzwervend man zonder vaste woonplaats en zonder vaste middelen van bestaan, vaak een beetje een zonderling en een avonturier; landloper
Wordt soms ook als scheldwoord voor onbetrouwbare of onbemiddelde mannen in het algemeen gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vagebond…

is een persoon

  • [Uiterlijk] ziet er meestal armoedig uit, soms ook een beetje excentriek
  • [Plaats] heeft geen vaste woon- of verblijfplaats en zwerft rond
  • [Activiteit of handeling] steelt, bedelt of maakt kunst (bv. muziek) om in zijn levensonderhoud te voorzien
  • [Gedrag] gedraagt zich vaak losbandig en avontuurlijk
  • [Waardering] wordt doorgaans als gevaarlijk en onbetrouwbaar gezien, maar soms ook om zijn avontuurlijk leven en artistieke gaven bewonderd of geromantiseerd

Algemene voorbeelden


Elburg in de ban van artistieke vagebond. Op een van de laatste mooie dagen van dit jaar zit er langs de Zuiderzeestraatweg in Elburg een zonderlinge figuur op de vluchtheuvel bij het verkeerslicht [...]. De maanden daarvoor hebben Elburg en Harderwijk al uitgebreid kennis kunnen maken met Peter van der Kroef, zoals de gesoigneerde uitvoering van Swiebertje zich laat noemen. De laatste vijftien jaar trekt hij met zijn kleine Eriba caravan door de wijde wereld met maar een doel: schilderen in de open lucht.

http://www.destentor.nl/regio/veluwenoord/elburg/3916539/Elburg-in-de-ban-van-artistieke-vagebond.ece,

De opvatting dat werkverschaffing de enige hoop op verlossing voor rondzwervende armen is, vindt reeds ruim ingang in de 17e eeuw. Men vindt dat landlopers, bedelaars en vagebonden enkel door zich ijverig in een beroep te storten een kans maken om (opnieuw) tot de beschaafde en gedisciplineerde samenleving te horen.

http://home.planetinternet.be/~sintlod8/annelies/deel_III_hfst_1.htm

Deze patiënten komen terecht in een proces van uitgestoten worden en zichzelf afzonderen, en velen worden zwervers, vagebonden, kluizenaars en zonderlingen.

NRC,

Doortrekkende bedelaars, meestal bestaand uit vagebonden van divers kaliber als aan lager wal geraakte boeren, ontslagen soldaten en uitgerangeerde knechten, werd vaak een paar oortjes in de hand gedrukt en om ze vervolgens op een boerenkar op transport te stellen naar omliggende gemeenten als Steenwijk of Vollenhove.

Meppeler Courant,

Het voelt alsof ik een marskramer, een minstreel, een troubadour, een vagebond uit oude tijden ben.

http://www.joostdelifter.web-log.nl/,