vakleerkracht


vakleerkracht 1.0

leerkracht die een vak doceert waarvoor hij of zij specifiek is opgeleid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vakleerkracht…

is een persoon

  • [Onderscheid of tegenstelling] geeft, in tegenstelling tot een groepsleraar, les in een specifiek vak in verschillende klassen
  • [Gebied] doceert een bepaald vak waarvoor hij of zij een specifieke opleiding heeft gevolgd

    Hoofdsemagram: leraar


    Algemene voorbeelden


    Aan het begin van ieder schooljaar is er een informatieavond voor alle ouders/verzorgers [...]. Natuurlijk zijn er ook nog ouderavonden waarop met de groeps- en vakleerkrachten over de schoolvorderingen gesproken kan worden.

    http://www.tref.nl/nijkerk/emmaschool/

    Voor de leerlingen in de groepen 3 t/m 8 worden de lessen handvaardigheid en muziek verzorgd door vakleerkrachten. De leerlingen van de groepen 7 en 8 krijgen hun tekenles van een vakleerkracht. Eén van de twee lessen bewegingsonderwijs wordt door een vakleerkracht gegeven. De andere les krijgen de leerlingen van hun groepsleerkracht.

    http://home.wanadoo.nl/emmaus/gids.htm

    De Algemene Onderwijsbond verwacht over twee jaar een tekort van 17.000 vakleerkrachten op middelbare scholen.

    NRC,

    De leerlingbegeleider [...]. In het secundair onderwijs zal zijn of haar opdracht er ook in bestaan te zorgen dat er afstemming plaats vindt tussen de verschillende vakken. Daarnaast staat de leerlingenbegeleider in voor het ondersteunen van vakdocenten en klastitularissen in het ontwikkelen van begeleidingslessen waarin vaak andere vaardigheden moeten worden aangesproken die aan de grens liggen van het kunnen van vakleerkrachten en klastitularissen.

    http://www.ping.be/onderwijs-sldr/clbdl21.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief erachter


    • vakleerkracht bewegingsonderwijs
    • vakleerkracht muziek
    • vakleerkracht tekenen

    In deze ruimte gaat ook de vakleerkracht tekenen met kleine groepen kinderen aan de slag om plezier en expressie bij het tekenen te vergroten.

    http://ipmh.net/triangel/schoolgids/deschool.htm

    Motorische Remedial Teaching. Doelstelling van M.R.T. is: het inhalen van huidige en/of verwachte achterstanden en problemen met betrekking tot het leren van motorische vaardigheden. Dat betekent dat leerlingen, die hiervoor in aanmerking komen, extra les krijgen van de vakleerkracht bewegingsonderwijs. Tijdens die lessen wordt heel specifiek geoefend om die achterstanden en problemen geheel of gedeeltelijk weg te werken.

    http://www.tref.nl/nijkerk/emmaschool/

    Een vakleerkracht muziek geeft één keer per week 30 minuten les in de onderbouw en 45 minuten in de bovenbouw. Zij geeft zangles met veel instrumentale ondersteuning.

    http://www.odaschool.nl/schoolgids.html