vandaal


vandaal 1.0

iemand die zich misdraagt door vernielingen aan te richten op publieke of andermans eigendommen, zoals kunstwerken, straatmeubilair of auto's; iemand die zich schuldig maakt aan vandalisme; iemand die zinloze vernielingen aanricht

Semagram


Een vandaal…

is een crimineel; is een persoon

 • [Groep] opereert vaak in groepsverband
 • [Activiteit of handeling] misdraagt zich door vernielingen aan te richten op publieke of andermans eigendommen, zoals bv. op kunstwerken, straatmeubilair of auto's
 • [Legitimiteit] vertoont strafbaar gedrag

  Algemene voorbeelden


  Een vandaal heeft met een kettingzaag mogelijk onherstelbare schade aangericht aan een duizend jaar oude sequoia in Humboldt County in Californië.

  De Telegraaf,

  Vorig jaar liep het jaarlijkse feestje voor dag en dauw op de Koninginnedag in Brederwiede uit de hand toen een 24-jarige Kloostenaar, die deel uitmaakte van een grotere groep jongeren, door het lint ging. Hij richtte schade aan aan bushokjes en verschillende voertuigen, waaronder een Kovo-dienstauto van de politie Zwartsluis en een politiemotor van de Steenwijker politie. De vandaal heeft voor de vergrijpen enkele uren vastgezeten in het Steenwijker politiebureau.

  Meppeler Courant,

  Schilderij van Sigmar Polke werd in het Stedelijk Museum van Amsterdam met potlood bekrast. Het is een monochroom oranjekleurig doek dat in 1987 werd aangekocht. Een suppoost ontdekte dat een vandaal het woord "crap" (rotzooi) erop geschreven had. Het schilderij wordt gerestaureerd en de bewaking verscherpt.

  De Standaard,

  'Op iets dat je mooi vindt, ben je zuinig' is de onderliggende gedachte van de wethouder, in een tijd waarin diverse kunstwerken zoals de Meppeler Muggen het slachtoffer worden van vandalisme. De gemeente zal zich door vandalen niet laten ontmoedigen om kunst te plaatsen, want: 'Zonder kunst kan een samenleving niet bestaan'.

  Meppeler Courant,

  Het Colosseum wordt langzaam maar zeker kleiner: regelmatig zijn vandalen met weer een stukje weg. Soms een "stukje" waar een vrachtwagen aan te pas moet komen. Dat zeggen twee rijksarcheologen in het dagblad Il Messagero.

  De Standaard,

  Vandalen hebben zondagochtend vroeg twee grote betonblokken tussen de rails gelegd op de spoorlijn tussen Hindeloopen en Workum. De trein van Leeuwarden naar Stavoren reed daar om negen uur bovenop. De trein is aan de onderkant ernstig beschadigd en er is 300 liter dieselolie weggelekt.

  Meppeler Courant,

  'De ster van mijn Mercedes. Losgerukt van de motorkap. Gisterennacht. Door Noord-Afrikaanse vandalen.' Albert is zo geëmotioneerd dat hij er niet meer in slaagt een volledige zin uit te spreken.

  Scènes op het werk, Paul Desmedt,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • jeugdige vandalen
  • onbekende vandalen

  Als het aan de raadscommissie welzijn ligt, sluit Zuidwwolde zich als een van de laatste provincies in Zuidwest-Drenthe aan bij het regionaal HALT-buro. Het een en ander betekent dat jeugdige vandalen in Zuidwolde in de toekomst kunnen rekenen op een lik-op-stuk beleid.

  Meppeler Courant,

  De kantine moet vanavond weer gebruiksklaar zijn in verband met de bedrijfsvoetbalcompetitie. Onbekende vandalen hebben voor duizenden guldens schade aangericht aan het clubhuis van FC Meppel.

  Meppeler Courant,

  Patrick P. haalde in 1993 de krantenkoppen toen bleek dat onbekende homo-haters zijn woning in Hoboken herhaaldelijk bekladden met racistische slogans. Politie en rijkswacht stelden in deze zaak zo'n twintig pv's op. Het bleef niet bij racistische leuzen, want ook de serre en het hondenhok aan het huis werden het doelwit van onbekende vandalen. De politie noteerde ook drie kleine brandstichtingen.

  De Standaard,

  in voorzetselgroep


  • beschadigd door vandalen
  • vernield door vandalen

  De restaurateurs zijn de jongste jaren immers voorzichtiger geworden. Zij streven naar een minimale ingreep, die het kunstwerk en zijn geschiedenis geen geweld aandoet voor ons esthetisch genoegen. Zo hangt in het Museum voor Oude Kunst een mooi 15de-eeuws schilderij uit de basiliek van Tongeren waarop de figuur van Maria door een vandaal werd beschadigd.

  De Standaard,

  Helaas is het eerste kunstwerk van het project Toon je Kunst! enkele uren na de opening al vernield door vandalen.

  De Limburger,

  'Een glijbaantje en twee veerwipjes. Dat was alles wat er nog in de speeltuin aan de Cornelis Houtmanstraat stond. Het was een kaal veld met een verweerd gebouwtje', vertelt voorzitter Ria Huberts van buurtvereniging Rond de Watertoren. De toestellen in de speeltuin werden twee keer vernield door vandalen, terwijl de buurt drastisch vergrijsde.

  Meppeler Courant,

  De kansel en de klok zijn verwijderd en opgeslagen. Het orgel is verkocht. Veel kerkbanken zijn weggekaapt door liefhebbers of vernield door vandalen. Het dertiende eeuwse godshuis ligt op een wierde (terp), sinds 1975 een nog niet uitgegeven stuk industrieterrein.

  NRC,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • hooligans en vandalen
  • inbrekers en vandalen
  • vandalen en inbrekers
  • vandalen, krakers en andere ongewenste gasten

  Jonge graffiti-kunstenaars die tot voor kort nog beschimpt werden als hooligans en vandalen, krijgen van het stadsbestuur de opdracht om van de sinistere passage tussen het Noordstation en het Zuidstation een "kwaliteitsvol openluchtmuseum" te maken. Er wordt niet langer gepraat over schandelijke bekladding van openbaar bezit, maar over "jonge stedelijke kunstvormen met stijlvolle tags, master- en freestyle pieces".

  De Standaard,

  In het landelijke Goutroux ging de gemeenteschool in de vlammen op. De school was herhaaldelijk het doelwit van inbrekers en vandalen.

  De Standaard,

  De winkeliersvereniging Woldpromenade heeft met instemming van de Steenwijker Handelsvereniging en politie, camera's in de winkelstraat geplaatst die 's avonds en 's nachts eventuele vandalen en inbrekers op video vastlegt.

  Meppeler Courant,

  Een pand dat plots leeg komt te staan, oefent een grote aantrekkingskracht uit op vandalen, krakers en andere ongewenste gasten. Maar ook zonder ongenode gasten heeft leegstand in geen tijd een verwoestende invloed op de kwaliteit van het gebouw.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen