vermeldenswaard


vermeldenswaard 1.0

waard om vermeld te worden; het vermelden waard; noemenswaardig; vermeldenswaardig
Opmerkelijk is dat vermeldenswaard gebruikelijker is dan het synoniem vermeldenswaardig, terwijl bij soortgelijke woordparen de vorm op -waardig doorgaans de meest gebruikelijke is. Vaak gebruikt aan het begin van een zin, in constructies als "Vermeldenswaard is (ook, nog e.d.) dat ...". In tegenstelling tot vermeldenswaardig vooral in predicatief gebruik.

Algemene voorbeelden


Fabre werkte samen met grote kunstenaars, de schrijver John Berger, de choreograaf Bill Forsythe en de filosofen Peter Sloterdijk en Dietmar Kamper. Vermeldenswaard zijn ook zijn tekeningen die van een grote diversiteit getuigen.

http://www.filmsalon.be/guerres.html,

Hoogste tijd is gebaseerd op het gelijknamige boek van Harry Mulisch en naar verluidt is de auteur in de wolken over de verfilming. Een zeldzaamheid en dus vermeldenswaard.

De Standaard,

In het Volkskrant Magazine vandaag een vermeldenswaarde reportage over misdaadboeken, naar aanleiding van de Bende van Venlo.

(onbekend) ,

Hier is het vermeldenswaard hoe herhaaldelijk via de etymologie ingegaan wordt op de betekenis van vele termen.

http://www.latijnseliturgie.nl/

Vermeldenswaard is verder dat de toren voltooid werd voordat begonnen werd met de bouw van de gothische kerk zelf.

http://www.kempenweb.nl/heemkunde/

Vermeldenswaard is dat in 1983 de Universitaire Instelling Antwerpen met een postgraduaat Bibliotheekwezen startte.

http://www2.cipal.be/cipal/nieuws/muni/2001/nov-dec%202001.pdf,

Op een aardig kasteeltje (al veel mooiere gezien, ook op andere NS-wandelingen) en een nepheidegebiedje met het enige stukje vermeldenswaarde onverhard pad na heeft Oldenaller werkelijk niets te bieden.

http://www.wandelzoekpagina.nl/index.php?http://www.wandelzoekpagina.nl/dagwandelingen/wandeling.php?wnummer=7758&vanaf=0&totenmet=99&plaatskeuze=&provkeuze=&bronkeuze=&begin=2390&from=startplaats,

Een vrijschop van Komljenovic en eentje van Da Cruz werden gemakkelijk gepakt door de respektievelijke keepers, maar ze waren vermeldenswaard, omdat ze toch tussen de palen terechtkwamen.

De Standaard,

Vermeldenswaard is ook dat Asimov midden de jaren tachtig president werd van de American Humanist Association.

http://www.skepp.be/thema/isaac_asimov.html

Verder is vermeldenswaard dat veel topsporters rustig gaan aquajoggen in plaats van stretchen in de cooling down om spierverkorting te voorkomen.

http://zid.nrz.nl/Html/Veel%20gestelde%20vragen.htm#Aanvang

Eveneens vermeldenswaard is het feit dat indien er vandaag nog geen tastbare bewijzen bestaan over de mogelijke nefaste gevolgen van de mobiele telefoons, wij niet mogen vergeten dat de cellulaire communicatietechnologie reeds bij vele ongevallen mensenlevens heeft gered!

http://company.proximus.be/nl/GSM_And_Health/GHE_Conclusions.html

De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn: Verkeerde schoenen (te smal of te kort). Verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes) [...]. Afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een knikvoet (valgusvoet). Vermeldenswaard is dat ingegroeide nagels relatief veel voor komen bij pubers.

http://www.voetverzorging.nl/

Vermeldenswaard is nog dat ik bij deze gelegenheid argeloos lucht gaf aan de bij mij heersende mening dat veel sportverslaggevers uit de kringen der kansarmen worden gerecruteerd, daarbij uit het oog verliezend dat de hele BRT-sportploeg die met een karavaan auto's de ronde volgde aan een speciale lijn zat mee te luisteren om op de daartoe geschikte ogenblikken de uitzending te kunnen onderbreken voor het laatste rondenieuws.

Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een vermeldenswaarde gebeurtenis
  • een vermeldenswaarde prestatie

Aangezien de schrijver pas na het weekend werd gepolst om een kort verslagje te schrijven over alle vermeldenswaarde gebeurtenissen in het Belgische, moet hij het doen zonder handig lijstje met steekwoorden, wat je normaal geschreven natuurlijk wel maakt voor een reisverslag.

http://www.decoolsingers.nl/historie/belgie.php

In de vorige eeuw is de toon gezet: de held die zich onderscheidde door vermeldenswaarde prestaties is vervangen door de beroemdheid, die zich alleen onderscheid door zijn image. De Amerikaanse politiek is wat dat betreft ons voorland.

http://www.stichting-promise.nl/artikelen/virtualiteit-en-occultisme/virtueel-christendom.htm

met bijwoord


  • best vermeldenswaard
  • wel vermeldenswaard
  • zeer vermeldenswaard
  • niet vermeldenswaard
  • toch vermeldenswaard

Toen wij door ervaring ontdekten dat bij het bezoeken van de te onderzoeken archieven er zo velen bezig zijn met het raadplegen van oude stukken en registers en er ook veel genealogische verenigingen zijn, dan mag geconcludeerd worden dat dit verschijnsel in het geheel niet vreemd is en er blijkbaar grote behoefte bestaat aan het bestuderen van de stamboom en de daaraan gekoppelde geschiedenis. Wat wij tot op heden zijn tegengekomen is best vermeldenswaard. Neem als voorbeeld de diversiteit aan beroepen, religies, vestigingsplaatsen, gezinssamenstellingen enz.

http://www.aukejans.com/

Het lijkt misschien niet vermeldenswaard maar in deze economisch gezien lastige tijd is het toch apart om te vertellen dat het goed gaat met een nieuwe onderneming.

http://www.ergoke.nl/nieuws.aspx

Ik vraag me ook af of lemma's als schroevendraaier en eettafel, waar ik bij toeval op stuitte wel vermeldenswaard zijn.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Salix,

Aan de zuidkant wordt Boxtel begrensd door kasteel en kasteelpark Stapelen met de prachtig door het dorp meanderende rivier de Dommel. Zeer vermeldenswaard is het 'groene karakter' van deze gemeente dat voor een belangrijk deel is te danken aan de initiërende rol van de 'Kleine Aarde', één van de vroegste biologisch dynamische centra in Nederland.

http://www.alfamakelaardij.nl/overboxtel.asp

Misschien niet van het grootste belang, maar ons inziens toch vermeldenswaard, is het onderzoekje van een drietal afstudeerders van de Hogeschool Utrecht over 'total quality management' op het STW-bureau.

http://www.stw.nl/,

Privaatrechtelijk minder interessant, maar toch vermeldenswaard, is art. 10 van de richtlijn, dat in het kader van privacybescherming voorafgaande toestemming van de consument eist voor het gebruik van een telefooncomputer (dit gebruik van een "oproepautomaat" heet ook wel "cold calling") of fax.

http://www-edocs.unimaas.nl/files/pr00003.pdf,

overig


  • iets vermeldenswaards
  • niets vermeldenswaards

Het waren aardige en ondernemende mensen, al had de man [...] de vermoeiende eigenschap overal iets bijzonders of vermeldenswaards mee te maken; als hij een paar turfjes in de kelder ging halen kwam hij al terug met lange verhalen over zijn wederwaardigheden op dit tochtje ondervonden, en men zal zich dus voor kunnen stellen welke opzienbarende voorvallen hem op hun ritten te paard overkwamen.

Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

'Er gebeurde in die periode niets vermeldenswaards op het werk', aldus Voskuil in Delft, 'en dus heb ik mijn toevlucht genomen tot aantekeningen van later datum.'

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/530115/1999/02/26/Een-vrouw-zonder-eigenschappen.dhtml,