vermeldenswaardig


vermeldenswaardig 1.0

waard om vermeld te worden; het vermelden waard; noemenswaardig
Opmerkelijk is dat vermeldenswaard gebruikelijker is dan het synoniem vermeldenswaardig, terwijl bij soortgelijke woordparen de vorm op -waardig doorgaans de meest gebruikelijke is.

Algemene voorbeelden


Kampioen ben je je hele leven, vind ik. Of het je hele leven vermeldenswaardig blijft dat je in 2010-2011 kampioen bent geworden in de KNVB reserve achtste klasse C, daar kun je het over hebben. Het is in ieder geval beter dan tweede bij tennis.

http://voetwerk.blogspot.com/2011/04/kampioen-deel-2.html,

Verder vermeldenswaardig is het feit dat twee van de vier vaste personeelsleden door zwangerschap een deel van 2001 verlof hadden.

http://www.bio.uu.nl/~wbu/

'Miljoenen aan hulpgeld verduisterd, een overstroming die honderden boerenhuishoudens van de kaart had geveegd, algemene stakingen of brandstichting in een zigeunerdorp. Balkantumult leek pas vermeldenswaardig als er bloed vloeide, veel bloed.'

http://www.boeken.net/wbnliterair/index.asp

Het leek wel Ajax 1 tegen Buitenveldert 1 en daar wensen we geen woorden aan vuil te maken. Veel vermeldenswaardiger was de aanloop naar de wedstrijd. Onderweg moest er namelijk snel wat worden gegeten en dan ben je in je nopjes als je stuit op de beste snackbar van Nederland.

http://voetblah.wordpress.com/2011/01/27/rkc-noordwijk-een-lange-met-zalf/,

Niettemin is de studie van Kinsey van 1948 in deze context vermeldenswaardig, aangezien zijn resultaten lange tijd als geldig werden beschouwd.

http://interaxis.sesuadra.org/Interaxis2/html6/an_thys.html

Vermeldenswaardig is het feit dat vrijwel iedere vorm van artefacting ontbreekt.

http://www.dvd.nl/reviews.php?reviewid=624,

De toegenomen vraag naar onderzoek stelde enkele universiteiten in staat specifiek op de bestudering van misdaad en misdaadbestrijding gerichte instituten op te bouwen, zoals het COT (Leiden) en het kleinere IPIT (Twente). Vermeldenswaardig is dat deze instituten binnen de bestuurskunde zijn gesitueerd.

http://www.awt.nl/nl/,

En voor De Telegraaf, die een goede neus heeft voor wat 'de mensen in het land' belangrijk vinden, was het besluit dat Nederlandse gedetineerden in het buitenland voortaan 50 gulden per maand kunnen krijgen, het vermeldenswaardigst.

http://retro.nrc.nl/W2/Columns/Heldring/991001.html,

Alleen de tachtig cent lagere koers van Heineken op 245,70 gulden was nog vermeldenswaardig, alsmede de veertig cent hogere koers van KLM op 47,30 gulden.

NRC,

Men zou kunnen zeggen dat is Schorpioen eigen. Vermeldenswaardig is hun diep indringend vermogen, hun grondig, onderzoekend, scherpzinnig denken.

http://www.spiritueelmagazineonline.com/astrologie/astrologie.htm

Vermeldenswaardig was ook de uitvoering van het stuk 'Fundament'. De tekst daarvan is geschreven door Sluiziger Jan Blei en op muziek gezet door Henk Ruiter.

Meppeler Courant,

Er was geen vermeldenswaardig geluid te horen, zelfs geen vogel, en ik voelde me een beetje bedroefd op die koele maar zonovergoten dinsdagmiddag in de lente.

Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

Nergens vermeldenswaardige opstoppingen, nergens grote ongevallen die het verkeer belemmerden.

Congres in Salzburg, Monda De Munck,

Hij zei nog iets dat vermeldenswaardig is. Ik was, meende hij, pas geleden in Scandinavië geweest, en daar was me iets overkomen dat zeer diepe indruk op me had gemaakt. Ik kon hem meteen vertellen dat dit in het geheel niet klopte.

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


 • een vermeldenswaardig feit
 • een vermeldenswaardig gevolg
 • een vermeldenswaardig resultaat
 • een vermeldenswaardige kans
 • een vermeldenswaardige ontwikkeling
 • een vermeldenswaardige prestatie
 • vermeldenswaardig nieuws

Is er vermeldenswaardig nieuws over de Verenigde Staten? Meld het dan in dit forum.

http://www.allesamerika.nl/forum/,

De beslissing om samen een nieuw pand te gaan bouwen viel samen met een ander vermeldenswaardig feit. Als een van de eersten in Nederland verwierf de Staphorster dierenartsencombinatie het IKB-certificaat voor varkenshouderij.

Meppeler Courant,

De eerste vermeldenswaardige kans kwam er voor Saffet. Hij snelde voorbij Couto, maar zijn schot verdween voorlangs.

De Standaard,

Dag 30 [...] Eerste vermeldenswaardige feit: Clim staat als eerste onder de douche!

http://home.wanadoo.nl/schmitzopreis/India88/ajmer.htm

Door in een onderling duel van broer Alwin te winnen neemt Gerhard Pauptit de leiding in de A-groep van de Meppeler Schaakvereniging [...]. Wolfs, de vorige periode uit de A-groep gedegradeerd, moest zijn meerdere erkennen in de jeugdige van den Heuvel. Laatste vermeldenswaardige resultaat kwam van Hofhuis die van Scheeren won.

Meppeler Courant,

Andere vermeldenswaardige ontwikkelingen in het kader van de EU zijn de volgende: a) Het TERRA-project moet de samenwerking tussen lokale overheden met betrekking tot ruimtelijke planning stimuleren [...]. b) Het LACOAST-project [...]. c) Het Flood-project.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html,

Na een korte onderbreking nam William opnieuw zijn taken waar als 'Pony Express Rider' en leverde een vermeldenswaardige prestatie: zijn route liep van Red Butte, op de North Platte River tot Three Crossings, bij de Sweetwater.

http://home.planetinternet.be/~sl002226/buffalo_bill/buffalo_bill_deel_I.htm

De GAK-topman distantieerde zich van politici, onder wie VVD-lijsttrekker Bolkestein en D66-lijsttrekker Van Mierlo, die stellen dat de WAO-ingreep, waarbij ook de uitkeringen voor nieuwe gevallen fors zijn verlaagd, zonder vermeldenswaardige gevolgen voor het beroep op de WAO blijft.

NRC,

met bijwoord


 • erg vermeldenswaardig
 • wel vermeldenswaardig
 • zeer vermeldenswaardig
 • niet vermeldenswaardig

Op een gegeven moment waren we allemaal uit elkaar geslagen, achter elkaar aan het rijden. Haico voorop, Yep daarachter en ik volgde als derde. In die volgorde kwamen we uiteindelijk ook doodop over de finish. Op zich niet vermeldenswaardig ware het niet dat de volgende dag het Nederlands kampioenschap op het schema stond en de Friezen hadden hun krachten al verspeeld.

http://www.skatingonline.nl/man-op-de-baan/dolle-dries.htm,

In de rand van deze eiersector is het wel vermeldenswaardig dat Kruishoutem een paar bloeiende broeierijen telt.

http://www.kruishoutem.be/gemeente/informatie/evolutie.htm

Toch heeft deze band ook al een aardig uniek geluid gecreëerd waar 'de onverwachtse wendingen' steevast de overhand lijken te hebben. Perfect voorbeeld daarvan is A Mouth, A Whistle. Als laatste is Won't That Look Good On You, het psychedelische, epische slotstuk van meer dan 8 minuten, erg vermeldenswaardig.

http://www.bol.com/nl/p/muziek/pay-the-piper/1000004007507339/index.html,

Ook zeer vermeldenswaardig is de barokke gevel, die dateert uit de 18e eeuw en de 3 monumentale trappen bij de ingang, die in 1739 werden gebouwd.

http://www.trivago.nl/nogueira-de--ramuin-103679/hotel/parador-de-santo-estevo-158890/catalogus

overig


 • iets vermeldenswaardigs
 • niets vermeldenswaardigs
 • veel vermeldenswaardigs

Dan zie ik binnen de omheining een man. "Er zijn daar herten aan het sterven", roep ik hem toe. De man glimlacht meewarig. "Ze zijn verdoofd", zegt hij, "ze moeten weg, vanwege de nieuwe tennisbanen." [...]. DeSchrijvendeRechter zegt: [...]. Stel dat de inzender het hek over was gesprongen om mond-op-bek-beademing te geven en de meewarige glimlacher had toen pas verteld hoe het zat, dan hadden we pas echt iets vermeldenswaardigs aan het handje gehad.

http://weblogs.nrc.nl/ik/2011/02/21/het-hertenkamp/,

Maar veel vermeldenswaardigs bleek ook daar niet te gebeuren.

De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

Die dag is er verder niets vermeldenswaardig gebeurd.

Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding