verraadster


verraadster 1.0

vrouw die handelt in strijd met de loyaliteit die zij verschuldigd is aan iemand, aan de groep waartoe zij behoort of aan de ideeën van die groep; vrouw die niet loyaal handelt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verraadster…

is een vrouw; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Eindelijk iets gedaan met de woede die ik steeds naar binnen richtte, malend in bed, 's ochtends wakker wordend denkend rotwijf, rottige verraadster, burgertrut met je gezin.

      De schaamte voorbij, Anja Meulenbelt,

      Wie de weemoedige mijmeringen over haar thuisland leest op de nieuwe cd, kan zich nauwelijks voorstellen dat ze niet teruggaat. "Ze houden van mijn muziek", weet ze over haar landgenoten, "maar ze vinden mij ook een verraadster, omdat ik met een blanke man uit Frankrijk huwde."

      De Standaard,

      Verraadster De Carrillo zag haar populariteit in politieke kringen snel afbrokkelen: "De houding van de politici is grondig veranderd naarmate ik beslissingen nam die hun privileges beknotten. Ik word nu door rechts als een verraadster gezien, iemand van de bourgeoisie die overgelopen is naar de communisten."

      http://cwisdb.cc.kuleuven.ac.be/dcom/campuskrant/879.pdf,

      verraadster 1.1

      vrouw die een of meerdere mensen heimelijk aangeeft bij de overheid of bij de vijand vanwege echte of vermeende strafbare of anderszins laakbare feiten; verklikster

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Algemene voorbeelden


      Twee dagen later werd Weinreb zelf opgepakt en hem werd door Koch verteld dat dit ondergedoken meisje gezegd had dat ze op zijn lijst stond. Dat meisje kon niet weten dat ze daarmee iets illegaals verklapte [...]. De echte verraadster is altijd anoniem gebleven, maar het arme meisje dat ik in memorie had willen houden als voorbeeld van de gruwelijke hulpeloosheid van die jaren, die heeft het zich blijkbaar erg aangetrokken.

      Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

      verraadster 1.2

      vrouw die bij een conflict met de vijand heult

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

      Algemene voorbeelden


      Kort tevoren had de communistische gevangene Non Verstegen een verraadster de haren afgeknipt.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen