verzetsstrijder


verzetsstrijder 1.0

iemand die strijdt in een verzetsbeweging
Vaak in toepassing op strijders van het verzet in de Tweede Wereldoorlog, maar ook in toepassing op strijders van andere verzetsbewegingen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verzetsstrijder…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt meestal burgerkleding om niet op te vallen voor de tegenpartij
  • [Organisatie of instelling] maakt deel uit van een verzetsbeweging
  • [Activiteit of handeling] is actief als infiltrant bij de tegenpartij; kan passief verzet of sabotage plegen; voert aanslagen of liquidaties uit; helpt vluchtelingen en onderduikers
  • [Wijze] werkt vaak ondergronds
  • [Betrokkene] strijdt tegen een bezetter of tegen een autoritair regime
  • [Motief] vecht voor vrijheid; vecht uit idealisme

Algemene voorbeelden


De Gestapo vermoordde talloze intellectuelen en verzetsstrijders.

Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,

Beeldhouwer Aard Schonk en kunstschilder Willem den Ouden werken aan het beeld 'De Roeier' van verzetsstrijder Leen Papo. Tussen 1942 en 1945 bracht Papo piloten en onderduikers de Waal over.

NRC,

De dag begon met een bijzondere zitting van de gemeenteraad, waarin de verzetsstrijdster Tiny Mulder [...] wees op de onderbelichte rol van de vrouw tijdens het verzet. Zij werden volgens Mulder vaak koeriersters genoemd, hoewel ze vaak even gevaarlijk en belangrijk werk deden als mannen, die de titel 'verzetsstrijder' kregen.

NRC,

Russische vliegtuigen hebben op 13 april de Afghaanse stad Talogan gebombardeerd omdat zich daar een hoofdkwartier van verzetsstrijders zou bevinden.

NRC,

Al zijn veel verzetsstrijders mensen die in de eerste plaats het avontuur zochten, zonder al te veel diepere bedoelingen, toch had verzet ook een idealistische, en zelfs ideologische basis: een streven naar vrijheid, socialisme, communisme, democratie, een christelijke samenleving, en zo meer.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een legendarische verzetsstrijder
  • een ondergrondse verzetsstrijder
  • een Iraaks-Koerdische verzetsstrijder

De Boliviaanse regering heeft maandag definitief de speurtocht naar stoffelijke resten van Ernesto "Che" Guevara gestaakt. De legendarische verzetsstrijder is in 1967 in de jungle van Bolivia geëxecuteerd.

De Standaard,

Wij, mijn kameraden en ik als ondergrondse verzetsstrijders, waren in de bange jaren 40-45 maar al te blij dat er op ons schuiladres überhaupt een sanitaire voorziening aanwezig was.

De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

De peshmerga's, de Iraaks-Koerdische verzetsstrijders, voelen zich in hun eer aangetast: het Turkse militaire offensief heeft genadeloos aangetoond dat ze niet in staat zijn om hun eigen bevolking te beschermen.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding