vibe


vibe 1.0

(neologisme)

sfeer die een bepaald gevoel oproept, vaak een goed gevoel, dat meestal door een groep personen gedeeld wordt
Ook vaak in het meervoud (vibes) gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vibe…

is een sfeer

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een sfeer die een bepaald gevoel oproept, vaak een goed gevoel, dat meestal door een groep personen gedeeld wordt

    Algemene voorbeelden


    In de Now was de vibe groots als altijd.

    http://www.love2party.nl/article/article.asp?art_id=2215,

    Volstaat het om de nieuwe dansmuziek te zijn van de jonge wereld? Je goed te voelen in de groove, de flow, de vibe?

    De Standaard,

    Virgil (gespeeld door Winston Rodriguez) doet het zakelijke deel en Ferdi (John Wijdenbosch) zorgt voor de muziekkeuze en de vibe van de zaak.

    News.nl,

    En dan heb ik het niet over Gucci-schoentjes - dat is niet interessant - maar mensen die gevoelig zijn voor een vibe, een flow.

    News.nl,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een geweldige vibe
    • een goede vibe
    • een juiste vibe
    • een slechte vibe

    De jury koos voor Tiësto, alias Tijs Verwest, omdat hij het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Zijn genre, trance, is uitgegroeid tot een muziekvorm die niet meer weg te denken is en hij heeft ons land op dit gebied definitief op de wereldkaart gezet. 'Verwest weet tijdens zijn act een geweldige vibe te creëren,' zegt het juryrapport verder. 'Hét kenmerk van deze wereldreiziger in muziek, is dat hij zijn artistieke motivatie uit de muziek zelf haalt. Hij beleeft die intens, niet alleen als deejay maar ook als producer.'

    Dagblad van het Noorden,

    Daarover nadenkend kom ik tot de bewering dat een heidag met een zogenaamde goede vibe helemaal geen goede heidag is! Zulke heidagen zijn eerder nutteloos. Emoties zijn immers zeer tijdelijk. En een heidag organiseer je juist voor een resultaat op de lánge termijn. Goede vibes zijn dus eigenlijk misleidend. Ze suggereren succes, maar zijn in wezen positieve stormen in een glas water.

    http://www.kkida.com/heidag-vibe/,

    Wat inhoudt dat de gastheer of -vrouw bepaalt wie binnenkomt in IQ. Voorwaarde nummer één is dat de gast "de juiste vibe" moet hebben.

    News.nl,

    Een vriendin staat met tranen in haar ogen voor je deur. Het is uit met haar vriend en ze voelt zich ellendig. Jij daarentegen hebt je droombaan net in the pocket en hebt die ochtend het koopcontract van je toekomstige huis getekend. Kortom, jij voelt je on top of the world. Dat straal je uit, en dat voelt ze. Binnen no time zitten jullie lachend in de kroeg en absorbeert ze jouw positiviteit. Hoe kan dat? Is een goede of slechte vibe besmettelijk?

    http://www.bedrock.nl/2016/03/26/de-gevoelens-van-jouw-vrienden-hebben-invloed-op-je-eigen-geluk/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 1996
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal vibe
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden Het woord komt al incidenteel voor in de jaren negentig maar werd vooral na de jaren nul populair.