vibey


vibey 1.0

(informeel; neologisme)

gekenmerkt door een sterke vibe, een sfeer die een goed gevoel oproept en vaak door een groep personen gedeeld wordt; met een goede vibe; sfeervol
Heeft vaak betrekking op muziek of (toeristische) locaties. Roept hippere associaties op dan sfeervol, dat min of meer hetzelfde betekent.
See also : vibe

Algemene voorbeelden


Welk liedje je ook hebt geschreven, draai gewoon de coupletten en refreinen eens om. Een band uit de vroege jaren 2000 die dat ook vaak deed is Linkin Park. Op hun eerste twee albums lijken ze dit veel te doen. Eerst een beetje een vibey intro en vervolgens knalt het nummer in je gezicht met een rockend refrein, om vervolgens over te gaan naar het couplet.

https://www.homestudioacademy.nl/2017/09/21/songwriting-tip-verander-de-opbouw-van-een-lied-nummer-om-dingen-fris-te-houden/,

Love: "Diplo is een van de mannen achter Major Lazer en werkte mee aan hits voor Justin Bieber en Dua Lipa. Zijn nieuwe single is vibey: je breekt er het kot niet mee af, maar je hoort er heel hard het gevoel in dat alles weer mag."

De Morgen,

Een vibey mix van reggae, naar westerse dance tot Afrikaanse tribale zang, dat is de muziek van de geboren en getogen Scheveningse artiest Pat Smith.

https://3voor12.vpro.nl/update~b0b18028-9245-44c3-8539-a6cec0accdd8~3voor12-radio-maandag-6-mei-2019~.html,

Kaarslicht, natuurwijn, nonchalante inrichting: in Amsterdam opent de ene na de andere 'vibey' horecazaak. Waarom is dit zo'n trend en waarom lijkt iedereen zo geobsedeerd door vibes?

https://havermelkelite.substack.com/p/wilde-millennial-eindigt-in-keurig-f1b?utm_source=substack&utm_medium=email,

Een vibey hotel in hartje centrum op Greenmarket Square.

https://kaapstadmagazine.nl/onomo-nl

Een vibey, indie-klinkende melodie met een gevoel van melancholie. Drums reflecteert het lopen van een klok. Geweldig voor montages of het verstrijken van de tijd.

https://nl.depositphotos.com/stock-music/track-vibey-indie-sounding-tune-413176804.html

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2017
Brontaal Engels
Vorm in brontaal vibey
Betekenis in brontaal idem