viervijfdebaan 1.0
(business, economie en financiën; (vooral) in België; neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een viervijfdebaan…
is een baan
- [Omvang concreet] is een baan die vier vijfde van de volledige werktijd beslaat
Algemene voorbeelden
Ook los van de fiscaliteit is de regelgeving inzake 'plussen' behoorlijk ingewikkeld. Zo gelden er specifieke regels voor wie welke soort bijverdienste mag hebben. Bijvoorbeeld: in het verenigingswerk mogen gepensioneerden onvoorwaardelijk bijklussen, zelfstandigen alleen als het niet om een activiteit gaat die ze ook in hoofdberoep doen, werknemers alleen als ze een viervijfdebaan hebben (zie ook flexi-jobs) en werklozen helemaal niet. Nog meer specifieke regels bij het onbelast bijklussen: het fiscale gunstregime geldt in de formule van de deeleconomie alleen voor activiteiten via 'erkende platformen'.
"Ik ben een enorme voorstander van het principe dat iedereen recht heeft op een basisinkomen. Ik vind het jammer dat dit momenteel nog niet au sérieux wordt genomen. Omdat ik de bewuste keuze maak om niet fulltime te werken, ben ik al heel vaak tegen dat systeem gebotst. Je krijgt pas een uitkering als je drie maanden fulltime hebt gewerkt. Tijdens mijn viervijfdebaan draag ik ook mijn steentje bij, bereken mijn uitkering dan op basis van mijn aantal uren. Ik denk dat ik het basisloon niet meer ga meemaken, maar ik hoop het wel voor mijn nichtjes en neefjes."
ACV-voorzitter Luc Cortebeeck noemde zich gisteren tevreden met de verhoogde premie voor alleenstaanden, maar besefte ook "dat we er over moeten waken dat het inkomen van een werknemer met een viervijfdebaan niet te dicht komt bij het loon voor een voltijdse baan.'' Het VBO blijft de filosofie van het tijdskrediet -- waardoor een betere combinatie tussen privéleven en arbeid mogelijk wordt -- genegen. "Maar loopbaanplanning moet verder gaan dan de periode tussen 25 en 50 jaar. Waarom geen ruil organiseren? Op het einde van de carrière zouden we de maanden of jaren van opgenomen tijdskrediet in rekening kunnen brengen, door het vertrek met brugpensioen of pensioen met dezelfde tijdsduur te verlaten."
Er bestaat ook een optie om het vanaf je 60ste wat rustiger aan te doen: de 'landingsbaan'. "Dit is eigenlijk een vorm van tijdskrediet, maar dan specifiek voor de eindeloopbaanproblematiek", zegt Ellen Van Grunderbeek. "Deze optie maakt het voor werknemers in de privésector mogelijk om hun prestaties te verminderen tot een halftijdse of viervijfdebaan. Het loonverlies wordt via een RVA-uitkering forfaitair bijgepast. De voorwaarde is wel dat je al minstens 25 jaar als loontrekkende aan de slag bent."
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2002 |
Samenhangende woorden (betekenis) | deeltijd; flexi-job |