vogelaar


vogelaar 1.0

iemand die zich uit liefhebberij bezighoudt met het observeren van vogels; ornitholoog

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vogelaar…

is een persoon

 • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft meestal geen relevante opleiding genoten
 • [Activiteit of handeling] observeert vogels en hun gedrag, determineert vogelsoorten en telt vogels in een bepaald gebied
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] observeert vogels uit liefhebberij

  Algemene voorbeelden


  Door het aantal zingende vogels te tellen kan heel nauwkeurig worden vastgesteld hoeveel vogels van een bepaalde soort in een bepaald gebied leven. Voor terreinbeheerders en vogelaars is dit een goede methode om inzicht te krijgen in de vogelbevolking van een natuurgebied.

  Meppeler Courant,

  De vogelaar van het eerste uur verschilt volgens mij niet veel van de tegenwoordige. De vogelaars van tegenwoordig hebben het echter wel makkelijker. De optische technieken zijn opmerkelijk verbeterd. Er zijn nu juweeltjes van vogelgidsen, wat determinatie van soorten makkelijker maakt. Verder zorgen andere hulpmiddelen op communicatie- en informatiegebied, buzzers, semafoons, piepers, websites, zwaailichten, etc. er voor dat eigenlijk geen enkele vogel meer gemist hoeft te worden.

  http://home.wanadoo.nl/ewald.schattenberg/NVWK3/Vereniging/Waardvogels/0105/40jaarvogelsindekrimpenerwaard.html,

  Het is leuk om te lezen dat vogelaars (de niet-wetenschappelijke collega's van de ornithologen, waar de echte wetenschappers nogal eens op neerkeken (neerkijken?)) door geduldig observeren vaak wezenlijke bijdragen aan de vogelkunde hebben geleverd.

  http://vogeldagboek.nl/html/Recensies/Vogels/De_wijsheid_van_vogels.html

  Rond het middaguur werden veel roofvogels gespot die gebruik maakten van de thermiek. Op een aantal plekken gingen vogelaars uit hun dak van zeldzame roodpootvalken, rode wouwen en wespendieven.

  De Telegraaf,

  De vogels strijken in een weiland neer. De beide vogelaars discussiëren nog even over de aantallen. Voorlopig houden ze het op drieduizend kieviten en tweehonderd plevieren.

  Meppeler Courant,

  Vogelaars krijgen voorzieningen langs de Delingsdijk in de vorm van een fietspad/parallelweg. Van daaruit hebben ze onbelemmerd zich op een gebied waar zich al tal van vogelsoorten gevestigd hebben.

  Provinciale Zeeuwse Courant,

  Een van de vogelaars zei me dat het pas de derde of vierde keer was dat de waterspreeuw op Texel was waargenomen op zijn doortocht naar noordelijker streken en heldere bergbeken, en dat de vogel door de weerschijn van zijn witte borst de weerspiegeling doorbreekt, zodat hij zijn prooi over de bodem kruipend kan waarnemen.

  De weerspiegeling, Jan Wolkers,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • geïnteresseerde vogelaars
  • nieuwsgierige vogelaars

  Gezien de doorgaans korte levensduur van onze kleine pietjes, die soms maar een paar jaar meegaan, blijft het mogelijk, dat het 'zwartkopje' op een gegeven moment van het levenstoneel verdwenen is zonder verder een ander spoor na te laten dan de kleuropnamen, die een paar geïnteresseerde vogelaars er van maakten.

  Meppeler Courant,

  De vogelhut is gelegen in het Hijkerveld het voormalige vloeiveldencomplex van de aardappelmeelfabriek te Oranje. De hut is alleen bereikbaar door een gang van 160 meter, zodat vogels niet verstoord worden door nieuwsgierige 'vogelaars'.

  Meppeler Courant,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen