volwassene


volwassene 1.0

iemand die volwassen is; iemand die meerderjarig is; volwassen mens
Wordt vaak beschouwd in relatie tot een jongere of een kind.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een volwassene…

is een persoon

 • [Leeftijd] is 18 jaar of ouder
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is volwassen; is meerderjarig
 • [Geslacht] is een man of een vrouw

  Algemene voorbeelden


  Een pasgeborene slaapt zowat 20 uren per dag. Op vijfjarige leeftijd heeft een kind slechts 13 uren slaap nodig. Terloops vermelden wij hier even dat een volwassene gemiddeld 7 tot 8 uren slaap per nacht nodig heeft.

  http://www.babybelgie.com/reference/bebe.htm

  Zich inleven in de situatie van het kind is voor volwassenen ongelooflijk moeilijk. Ze denken als ouder te weten wat goed is voor hun kind, maar gaan vaak voorbij aan de behoeften van dat kind zelf.

  De Limburger,

  "Rsi bij kinderen is veel schadelijker dan bij volwassenen omdat kinderen nog in ontwikkeling zijn. Ze kunnen blijvende schade ondervinden van het computeren in een verkeerde houding."

  Brabants Dagblad,

  Een jong gezin uit Sint-Niklaas wil tijdens de weekends en de schoolvakanties op uw woning passen. Het gezin bestaat uit twee volwassenen en twee kinderen, allen niet-rokers. Bij voorkeur in en landelijke gemeente, in de omgeving van bos of water.

  De Standaard,

  De kinderen zijn de volwassenen van morgen. Hun leefwereld is onze toekomst. Hun dromen zijn onze waarborg voor een betere wereld. Laat ons die prille dromen niet afnemen of stukmaken, maar koesteren, als een kostbaar goed.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • jong volwassene
  • jonge volwassene
  • de jonge volwassene
  • jong volwassenen
  • jonge volwassenen

  De oorlogsgeneratie (1920-1935). Deze generatie heeft als kind of jong volwassene de Tweede Wereldoorlog als alles bepalende ervaring meegemaakt.

  http://www.tue.nl/vredescentrum/ONDERWIJ/Ruiter2.htm,

  Ik vertelde over het begin. De gesmeerde samenwerking. Mijn verliefdheid die als een geschenk kwam. De gesprekken die we voerden over de verschillende werelden waarin we geleefd hadden als kind en als jonge volwassene. Claudia luisterde met geconcentreerde aandacht.

  Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

  De jonge volwassene krijgt beter zicht op zijn individuele slaapbehoefte. Hij panikeert minder vlug als er al eens een nachtje wat misgaat.

  http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=artperrub=39

  Migraine slaat toe op de meest onverwachte momenten en soms met een ongekende heftigheid. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en met name bij jong volwassenen.

  http://www.pfizer.nl/html/aandoeningen/migraine.htm

  Tussen 10 en 20 % van de jonge volwassenen in de Europese Unie heeft al eens met cannabis geëxperimenteerd, aldus een verslag van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving.

  De Standaard,

  in voorzetselgroep


  • met een volwassene

  "Vooral 's avonds als je van je werk komt. Dan heb je behoefte aan iemand met wie je kunt spreken. Met de kinderen gaat dat nog niet. Ik speel met hen, 's avonds installeer ik mij met hen op mijn bed. Met prentenboeken. Ik vertel, we zingen liedjes. Zij vinden dat fantastisch, ik ook. Maar je wil ook wel eens iets met een volwassene. Een vriendin, bijvoorbeeld. Aan een partner heb ik nog geen behoefte."

  De Standaard,

  • onder begeleiding van een volwassene

  Minderjarigen mogen een tentoonstelling van de Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe in de Hayward Gallery in Londen slechts onder begeleiding van een volwassene bezichtigen [...]. Panelen bij de ingang wijzen erop dat de tentoonstelling niet voor kinderen geschikt is.

  De Standaard,

  • voor (de) volwassenen

  Bij de opleidingen voor volwassenen ligt de nadruk op het leren in de praktijk, bij de opleidingen voor jeugdigen ligt de nadruk op leren op school.

  http://www.noorderpoort.nl/

  Vandaag komen Elly en Rikkert in de feesttent met een dubbelprogramma. Zij beginnen om 19.00 uur met een kindervoorstelling met voorafgaand een ballonnenwedstrijd (18.30 uur) De voorstelling voor de volwassenen begint om 20.30 uur.

  Meppeler Courant,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • kind en volwassene
  • kinderen en volwassenen
  • volwassenen en kinderen

  Manon Uphoff vertelt haar verhaal met kille precizie en een opvallende eenvoud van middelen. Zij werkt met scherpe, elementaire kontrasten (hitte en kou, genot en pijn, oost en west, kind en volwassene) en obsessieve beelden en motieven (bloeddruppels, afgekloven nagels).

  De Standaard,

  Het 75-jarig jubileum van het Wilhelminapark wordt in de zomer gevierd met een feest voor kinderen en volwassenen.

  Meppeler Courant,

  Elke eerste zondag van de maand drinken volwassenen en kinderen na de eredienst allemaal samen koffie, respectievelijk fruitsap.

  http://www.protestantse-kerk-mechelen-noord.be/

  voorafgegaan door als


  • als volwassene

  Het als volwassene, met het bewustzijn van een volwassene en onder veilige omstandigheden, herbeleven van een jeugdtrauma kan helend werken. Je kunt als volwassene, met alles wat je ondertussen geleerd hebt, heel anders omgaan met een situatie waar je je als kind geen raad mee wist.

  http://corporate.skynet.be/hypnogestalt/regressie.htm

  Jongeren die de secundaire school zonder een diploma verlaten, kunnen dat als volwassene toch nog behalen. Een voorontwerp van decreet op het volwassenenonderwijs (VO) maakt dat mogelijk.

  De Standaard,

  Een kind van 8 à 9 jaar dat te dik is en waarbij men niet ingrijpt, heeft 80% kans om als volwassene ook te dik te zijn.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen