vrijlandkip


vrijlandkip 1.0

(dieren; neologisme)

kip die in een ruime stal gehouden wordt met een beperkt aantal andere kippen, veel daglicht en een onbeperkte uitloop naar buiten; vrije-uitloopkip

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vrijlandkip…

is een kip; is een vogel; is een dier

      Algemene voorbeelden


      Volgens wettelijke normen moeten de kippen vier vierkante meter scharrelruimte per stuk hebben. Het verschil met de 'normale' scharrelkip is dat Huisman's gevederde dieren naar buiten kunnen. Een diervriendelijke methode dus, maar toch was dat niet zijn voornaamste overweging toen Huisman met de pluimveehouderij begon. "Eieren van vrijlandkippen leveren simpelweg meer op. Het scheelt ongeveer 1,5 cent per ei. En we hadden de ruimte."

      http://www.destentor.nl/regio/vechtdal/5442273/Boer-wat-zeg-je-van-mijn-kippen.ece,

      Rondom legpluimvee- en akkerbouwbedrijf Op de Kreek in Standdaarbuiten planten vijf leerlingen van het Prinsentuin College Oudenbosch een groot aantal bomen en een aantal houtsingels voor vrijlandkippen. In samenwerking met het Brabants Landschap is er een inrichtingsplan voor natuurlijke uitloop van de vrijlandhennen ontwikkeld. Zo krijgen de kippen hun eigen 'tuin'.

      http://www.internetbode.nl/DorisEpaper/10%20De%20Halderbergse/epaperarchive/2010/03-10/epaper/1690794.htm,

      Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft er maandag in Brussel voor gepleit dat vrijland kippen langer dan twaalf weken mogen worden opgehokt, zonder de status van vrije uitloop te verliezen.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/839351/2007/03/19/Verburg-op-bres-voor-vrijland-kip.dhtml,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2007
      Periode opkomst 2007