wallebakken


wallebakken 1.0

((vooral) in België)

eropuit trekken met de bedoeling plezier te maken, vooral door kroegbezoek; het op stap gaan om zich te vermaken; uitgaan en daarbij veel alcohol drinken, vooral door de kroegen af te lopen; uitbundig feestvieren; aan de zwier gaan; boemelen; fuiven; pierewaaien

Semagram (extra betekenisinformatie)


Wallebakken…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Toen ze even over negen thuiskwam en haar gevraagd werd of het meegevallen was, gaf ze toe dat het magertjes was geweest. "Ik ben veel te vroeg moeten vertrekken," klaagde ze, "op zo'n uur is er nog geen stemming, geen mens was al zat of zot." Het klonk bijna beschuldigend en Kathelijne zei: "Het is net alsof je er spijt van hebt dat je niet mee hebt kunnen wallebakken! Een 'voetballende' non zou nog kunnen geaccepteerd worden, maar 'een non aan de zwier'..." Martha liet zich deze keer echter niet opjagen.

      Het hooglied, Valère Depauw,

      "Aangenomen dat hij uit de band springt, zoals gij dat noemt, als er iemand van ons uit de band moet springen gelijk het in kroostrijke gezinnen zo dikwijls voorkomt en in de deftigste nog het eerst, hebt ge dan niet liever een zoon met genie dan een die wallebakt en zich misdraagt?"

      De Standaard,

      Dat askruis op aswoensdag, de dag na vette dinsdag als alle kookpotten werden leeggemaakt, luidde het begin in van zeven magere weken. Adieu pannenkoeken van Lichtmis (Geen vrouwke zo arm, of met Lichtmis maakt ze haar panneke warm). Vaarwel wallebakken en potverteren. Vandaag begint soberheid zijn kamp tegen overdaad.

      De Standaard,

      Madame vergaapte zich genoeglijk aan al die noblesse. Tot zowat na middernacht, toen de drank de werkelijkheid bloot gaf. De eerbare generaals, kapiteins en hun vrouwen muteerden in varkens en zeugen. Ze wallebakten, zwalkten, vielen van hun stoel, lagen onder tafel (te stoeien). Het nobel feest veranderde in een rasechte orgie.

      https://madameblogt.wordpress.com/2008/11/page/2/,

      Paul Gascoigne: Was tijdens het WK 90 de held van de natie toen hij tranen met tuiten weende omdat hij door een tweede gele kaart een eventuele finale zou moeten missen. Helaas bleek Gazza een idioot te zijn die vrouwen sloeg, liever zijn kont toonde dan zijn grote talent en wekelijks vetter werd door zijn nachten wallebakkend door te brengen.

      https://www.gva.be/cnt/oid71271/archief-ik-wilde-zijn-neusbeen-in-zijn-hersenen-rammen,

      Hoewel hij het uiterlijk heeft van een goed ontwikkeld alfamannetje, seksueel promiscue is, vocaliseert en betekeniszwangere winden laat ('pant-hoots') als alle andere chimpansees, raakt hij ervan overtuigd geen mensaap maar een mens te zijn (die graag wallebakt en zich wentelt in slemppartijen, verslaafd aan coke, drank en drugs).

      https://www.reynaertgenootschap.be/files/Tiecelijn%2023%20pg%201_245.pdf,

      Combinatiemogelijkheden


      met bijwoord


      ( met een woordgroep die als bijwoordelijke bepaling fungeert)
      • de hele nacht wallebakken
      • hele nachten wallebakken

      Dug-Out: "Van Afrikaanse spelers wordt gezegd dat ze zich zo niet gedragen". Franky Vander Elst: "Ik heb er toch niet speciaal veel moeite mee. Je weet natuurlijk niet altijd wat ze doen, maar dat weet ik van een Belg ook niet. Zolang ze goed trainen, niet toekomen met ogen waarvan je denkt: die heeft de hele nacht gewallebakt en ze tonen geen vormverlies, is er voor mij geen probleem."

      https://www.trainershoekske.nl/files/do23.pdf,

      'Natuurlijk hebt gij geen tijd om een dossier te onderzoeken als gij hele nachten wallebakt, de vrouwen van Vlamingen lastig valt en u met uw kornuiten strontzat zuipt op de kosten van gevangenen.'

      Het verdriet van België, Hugo Claus,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding