boemelen


boemelen 1.0

( Gezegd van treinen, ook wel bussen)
traag rijden van een trein die bij elk tussenstation stopt

Semagram


Boemelen…

is een activiteit

   Algemene voorbeelden


   Krakkemikkige treintjes boemelden over slecht onderhouden spoor dat geen hoge snelheid meer toeliet.

   NRC,

   Om de twee uur boemelt er sinds vorige week een lief, zeegroen gespoten treintje tussen Amsterdam en IJmuiden, de Kennemer Express.

   De Standaard,

   De trein schudt en boemelt zuidwaarts door een ongerept groen berglandschap met brede dalen, onaangetast door 'barbaarse' industrie en reclame.

   NRC,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   boemelen 1.1

   ( Gezegd van reizigers)
   met de boemeltrein of met een bus reizen

   Semagram


   Boemelen…

   is een activiteit

     Algemene voorbeelden


     Toen we bij de bushalte aankwamen om terug te gaan had de bus pech. De chaufeur was aan het sleutelen aan de remmen. Hmmm vinden we dat wel veilig met de Chinese rijstijl? Gelukkig kwam er een andere, luxe bus. Hoe duur? Ook 7 yuan: dus instappen maar. Het moet uit de lengte of uit de breedte: deze bus ging niet over de tolweg waar de normale bus wel overheen ging. We boemelden door kleine dorpjes en deden op deze manier langer over de rit.

     http://thee.waarbenjij.nu/

     Toen ik onlangs in een stormachtige februarinacht via het Betuwelijntje van Gorcum naar Nijmegen boemelde, was het veelvuldig overstappen niet eens de grootste ergernis.

     NRC,

     boemelen 2.0

     uitgaan en daarbij veel alcohol drinken, vooral door de kroegen af te lopen; aan de boemel gaan; aan de zwier gaan; de bloemetjes flink buitenzetten; doorzakken; kroeglopen; pimpelen; pintelieren

     Betekenisbetrekking


     metonymie
     Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

     Semagram


     Boemelen…

     is een activiteit

       Algemene voorbeelden


       Mijn dochter bijvoorbeeld zegt af en toe: 'Wat ben ik moe, en het wil maar niet over gaan. Dat is nu al twee dagen zo.' Waar ze tussen de éne en de andere dag een hele nacht geboemeld heeft na een drukke werkweek. Dan denk ik – durf het niet te zeggen uit vrees te kwetsen – god, kon ik ook maar moe zijn van het boemelen.

       De bondgenoot, Marcella Baete,

       Het onderzoek leidde naar een 19-jarige man, die samen met enkele vrienden zwaar geboemeld had in een bar in Luik.

       De Standaard,

       Letterlijk betekent zapoi niet veel meer dan "drinktijd". Maar dan hebben we het hier in Rusland niet over het borreluur. De drinkperiode moet toch minstens een paar dagen omvatten voordat je over zapoi kunt spreken. Het gebeurt niet "stoemelings", van het ene glas naar het andere. Zoiets kunnen wij westerlingen nog wel snappen. Doorzakken, boemelen, pimpelen, dat doen wij. Maar zapoi, dat doen zij. Aan de zapoi gaan is een welbewuste beslissing. Het doel is je laveloos te drinken, totdat je inderdaad niet meer te laven bent, totdat je lichaam niets meer kan hebben. En dat kan een paar weekjes duren in deze contreien.

       De Standaard,

       Woordfamilie


       Als deel van een afleiding