wants


wants 1.0

afbeelding

Bron: Mick Talbot
( CC BY 2.0 )

gevleugeld insect met een zuigsnuit en stinkklieren, dat op een plat kevertje lijkt en meestal herkenbaar is aan een driehoekig rugschildje waarvan de punt naar het achterlijf wijst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wants…

is een insect; is een dier

  • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, enkele mm tot enkele cm lang
  • [Vorm] varieert naargelang van de soort sterk in vorm, van rond tot bijna naaldachtig
  • [Bouw] is ongewerveld; heeft zes poten
  • [Deel] heeft een zuigsnuit om planten of prooien leeg te zuigen, stinkklieren waarvan de afscheiding een verlammende werking heeft op andere insecten, voorvleugels en achtervleugels en een driehoekig rugschildje; is vaak herkenbaar aan een driehoekig rugschildje waarvan de punt naar het achterlijf wijst
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Plaats] leeft naargelang van de soort op het land of in het water
  • [Leeftijd] kan 1 jaar oud worden
  • [Gedrag] is een vleeseter of een planteneter; kan een stinkende stof afscheiden; sommige soorten steken of bijten
  • [Waardering] is soms hinderlijk of schadelijk, bv. als deze bijt, steekt of oogstgewassen beschadigt
  • [Gelijkenis] kan erg lijken op een cicade

Rijk Animalia; Dieren
Stam Arthropoda; Geleedpotigen
Klasse Insecta; Insecten
Orde Hemiptera; Halfvleugeligen
Familie Heteroptera

Algemene voorbeelden


De bedwants was vroeger bekend als wandluis. Deze naam is echter misleidend, want de bedwants behoort tot de orde der wantsen. Bedwantsen zijn erg lichtschuw, zodat zij in het algemeen 's nachts op zoek gaan naar hun bloedmaaltijden. Zij voeden zich met het bloed van mensen, maar ook met dat van andere zoogdieren.

http://www.ongedierte.nl/

Wantsen vormen een toenemend probleem, waar op dit moment nog geen biologische bestrijdingsmethode voor is. De wants is niet op een verantwoorde wijze te bestrijden en bij ernstige aantasting loopt het gewas zware schade op. Het enige toegelaten middel deltamethrin past niet in de geïntegreerde teelt.

http://www.aardbeien.net/index2.htm

Planten worden geparasiteerd door allerlei zuigende insecten die zich voeden met plantensappen. Tot die zuigende insecten behoren de wantsen en vooral de bladluizen, motluizen, schildluizen en cicaden.

http://www.ping.be/honingbijen/social1.htm

Men kan de bladluizen lokken met luisgevoelige planten zoals de Oost-Indische Kers of tuinboon (een zogenaamde vangplant voor luizen). Als op deze plant luizen zitten, worden de natuurlijke vijanden zoals wantsen, oorwormen en lieveheersbeestjes naar de tuin gelokt en deze bladluizeneters zorgen er dan voor dat de luizen op andere planten geen kans krijgen.

http://www.ecoline.org/verde/publicaties/stopdeplaag/index.shtml

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • gestreepte wants

Pyjamawants (Graphosoma lineatum) 8-12 mm. Deze rondachtige boomwants is eenvoudig te herkennen aan het rood-zwart gestreept lichaam. Wordt ook wel roodzwarte streepwants of gestreepte wants genoemd. Kenmerkend is ook het grote schildje, dat tot de achterlijfspunt reikt en de voorvleugels grotendeels bedekt. Komt vooral voor in hooilanden en kapvlakten in bossen.

http://users.pandora.be/de_buizerd/Insecten/

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen