warenhuis


warenhuis 1.0

grote winkel met een aanbod dat de meeste consumptiegoederen en luxegoederen omvat en die vaak gehuisvest is in een gebouw met meerdere verdiepingen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een warenhuis…

is een winkel; is een bedrijf

 • [Samenstelling] is meestal ingedeeld in afdelingen die gespecialiseerd zijn in een bepaald type goederen, zoals kleding, cosmetica en elektronica
 • [Geheel] is soms zelfstandig maar maakt vaak deel uit van een keten
 • [Functie] dient voor de verkoop van een zo ruim mogelijk aanbod van consumptiegoederen en luxegoederen
 • [Plaats] is meestal gevestigd in een groot gebouw met verschillende etages
 • [Gebruiker] is bestemd voor het grote publiek
 • [Handelende persoon] beschikt meestal over verkopers en verkoopsters om de klanten te helpen, maar is verder een zelfbedieningszaak waar de kopers zelf de aangekochte waren aan de kassa aanbieden

Algemene voorbeelden


Creatieve mannen en vrouwen van reclamebureaus zetten hun artistieke talenten in om de hebzucht van mensen aan te wakkeren met slogans, leuke hebbedingetjes en kansen op grote prijzen. Of een warenhuis houdt dolle, dwaze dagen en wie zichzelf dan laat fotograferen met een gele feestneus op, kan zelfs nog een tegoedbon winnen!

http://www.ddh.nl/nwd/2000/,

De bedrijfsleider is de ware winkelier, die lokaal zijn kansen grijpt. In deze functie ben je de spin in het grote web dat het warenhuis in al zijn geledingen is, dat het warenhuis met al zijn belevenissen voor de klanten betekent.

http://www.vroomendreesmann.nl/

Adriënne's verschijning was misschien vergelijkbaar met de plompverloren mededeling die de argeloze klant soms te horen kan krijgen, jawel meneer, u bent de vijftigduizendste koper in ons warenhuis en dat vieren we met een zesdaagse reis naar Rome, alstublieft en gefeliciteerd!

De houdgreep, Joost Zwagerman,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • een goedkoop warenhuis
 • een groot warenhuis
 • het virtuele warenhuis

Ik rende de trap op en duwde een houten deur open, die echter niet op straat bleek uit te komen doch toegang gaf tot een groot, goedkoop warenhuis, waar een verstikkende zoete walm hing.

Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

Het is heel moeilijk om je voor te stellen hoe homeshopping of Wehkamp er over tien jaar uit zal zien [...]. In principe zouden we op termijn alles willen leveren van elke merkleverancier. Dan heb je het complete virtuele warenhuis. Als we wat betreft snelle levering en zo onze beloften maar na kunnen komen.

http://www.wehkamp.nl/jaarverslag/wehkamp_A4_screen.pdf

Galeries Modernes, de winkel van haar moeder, was een groot warenhuis waar Serena van haar moeder alle kleding en schoenen mocht uitkiezen die zij nodig had.

Zwarte lampen, Marion Bloem,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

 • een warenhuis met zelfbediening

De bioskoop bleek niet rendabel en werd dan maar een warenhuis met zelfbediening, dat spaart alleszins personeelskosten uit, en is zo'n bedrijfstechnische evolutie alweer niet wonderbaar?

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

in voorzetselgroep


 • bij een warenhuis kopen
 • bij een warenhuis te koop zijn

Quest 3: De taart. Praat weer met Sparkas en hij wil dat je spullen voor de taart wilt halen. De spullen die je nodig hebt voor de taart zijn: 50 slagroom en een grote taart bodem [...] en 25 gelatine [...] een kaars met een vorm van een 1 [...] en 50 chocola (is bij warenhuizen te koop).

http://forum.nexoneu.com/archive/index.php?t-40118.html,

Als je hetzelfde glaswerk bij een warenhuis koopt, ben je dikwijls goedkoper uit dan bij Baccarat zelf.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

 • in een warenhuis inkopen doen
 • in een warenhuis jatten
 • in een warenhuis kopen
 • in een warenhuis kunnen krijgen
 • in een warenhuis liggen
 • in een warenhuis stelen
 • in een warenhuis vinden

De beide dames hadden hun kerstinkopen gedaan in het warenhuis op de ringlaan, zegt Rik.

Volgend jaar in Berchem, Leo Pleysier,

Je hebt toch wel eens een rapportcijfer vervalst of iets in een warenhuis gestolen?

Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

November, januari en februari zijn de beste maanden om naar Praag te reizen [...]. Sinds enige jaren is er bijna alles te koop wat je ook in de Nederlandse warenhuizen kunt krijgen.

http://www.bohemia.nl

In heel wat warenhuizen vind je bijvoorbeeld al biologisch voedsel en producten met labels van (h)eerlijke handel, zoals Max Havelaar.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

De Parijse "loubards intellos" hadden de gewoonte om hun prestaties te signeren. Ze jatten vulpennen in de warenhuizen (wat ze als een symboolgeladen daad beschouwden).

De Standaard,

"Ga elke dag bij een andere bakker, een andere kruidenier, koop zoveel mogelijk in een warenhuis en pik er zelf de appelen, de koeken, het vlees uit'.

Berthold 1200, Paul Koeck,

Het gros van de Turkse geneesmiddelen is in licentie gefabriceerde (vaak verouderde) merken van Europese farmaceutische bedrijven. Ook in de warenhuizen liggen veel nagemaakte produkten - vaak ontbreekt daar elke licentie.

NRC,

 • de afdelingschef van een warenhuis
 • de caissières van een warenhuis
 • de elektriciteitsafdeling van een warenhuis
 • de etalage van een warenhuis
 • de kassa van een warenhuis
 • de lunchroom van een warenhuis
 • de parfumafdeling van een warenhuis
 • de rekken van een warenhuis
 • de speelgoedafdeling van een warenhuis
 • de verkoopsters van een warenhuis
 • een veiligheidsagent van een warenhuis
 • een verdieping van een warenhuis
 • het parkeerterrein van een warenhuis
 • het beveiligingspersoneel van een warenhuis
 • een keten van warenhuizen

Waarom zou je geen o! mogen roepen als je iets verrukkelijk vindt? O! Hoe heerlijk vind ik het toch op de elektriciteitsafdeling van een warenhuis, waar de onoverzichtelijke veelheid van schakelmaterialen laat zien dat ik in een land ben, waar gelukkig nog niet alles gelijkgeschakeld is.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

Hij zag zichzelf weerspiegeld in de etalage van een groot warenhuis, vond dat hij liep als een houten, oude man, vroeg zich af of het het begin van Parkinson was.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Misschien had die man een hele keten van warenhuizen doorheen heel Amerika en schreef hij 's avonds thuis bij een Amerikaanse olielamp gedichten zonder dat ooit iemand dat van hem geweten heeft.

Zoals zand tussen de vingers, Jos Ghysen,

Een tochtje naar de stad met z'n drieën was een beproeving waarbij alle partijen elkaar scherp in de gaten hielden en die ieder moment in handgemeen kon uitlopen. Wie bij het raampje mocht zitten in de tram, de ander met een zure kop stuurs wegkijkend. Wie het grootste taartje kreeg in de lunchroom van het warenhuis. Elkaar tegen de schenen trappen onder tafel.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

De Amsterdamse politie heeft geen mening over het gebruik van handboeien door beveiligingspersoneel van warenhuizen.

NRC,

Uit de schaarse informatie die naar buiten is gekomen valt op te maken dat de dader op de derde verdieping van het warenhuis over een muurtje is geklommen waartegen twee geldautomaten staan opgesteld.

NRC,

Welke weg leggen de bonnen af? De consument geeft de bon af aan de kassa van zijn warenhuis. De kassierster geeft de korting. Het warenhuis verzamelt die duizenden bonnen en versluist ze naar Promo-Control. Daar worden ze geteld en gesorteerd per fabrikant. Promo-Control stelt een debetnota op en de fabrikant betaalt het kortingbedrag terug aan het warenhuis.

De Standaard,

Een ommetje langs de rekken van twee grote warenhuizen levert dezelfde verrassing op: de afzonderlijk verpakte producten zijn gemiddeld 37 % groter.

http://www.e-gezondheid.be/magazine/article.asp?idArticle=11565=901,

Angst om helemaal alleen te zijn, helemaal alleen leeg te bloeden op een parkeerterrein van een warenhuis.

Open gelijk een mond, Jeroen Olyslaegers,

Achter de deur stond Alanna Brunswick, de echtgenote van vluchtleider Gordon Brunswick, in een Star Trek-T-shirt met een schaal zelfgebakken koekjes en een glimlach als een verkoopster op de parfumafdeling van een warenhuis.

Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

Toen het kwetsbare panorama klaar was vreesde Goldbeck dat het zou worden beschadigd als het naar de Wereldtentoonstelling werd vervoerd. Het mocht in geen geval worden opgerold. Toen kreeg hij een idee. Hij vroeg de verkoopsters van een warenhuis of ze Philadelphia op hun vrije zondag naar een tentoonstelling wilden dragen.

NRC,

Mijn vader schijnt opgegroeid te zijn met de mythe dat zijn vader een belangrijke en beroemde tennisspeler is geweest. Tot hij erachter kwam dat zijn vader het nooit verder had geschopt dan 268 op de wereldranglijst, maar wel tegen caissières van warenhuizen verkondigde: 'Ik ben Aron Mehlman, de beroemde tennisspeler uit de jaren dertig.'

Fantoompijn, Arnon Grunberg,

En toen die man vroeg wat ze deed voor de kost, zei die ontroerende schat: 'Ik ben winkelmeisje op de speelgoedafdeling van een groot warenhuis.'

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

Beneden onder het raam rent een zwarte voorbij, propt een brood in zijn jaszak, negeert het rode licht en steekt ijlings het kruispunt over. Een veiligheidsagent van het warenhuis zit 'm op de hielen.

De Oceanen, Jan Roets,

met ander, nevengeschikt substantief


 • supermarkten en warenhuizen
 • warenhuizen en benzinestations
 • winkels en warenhuizen

Dit onderzoek, dat schattingen geeft voor grootschalige winkels in Frankrijk in de jaren zeventig, laat zien dat supermarkten en warenhuizen met relatief lange openingstijden in het algemeen een hoge relatieve arbeidsproduktiviteit hebben.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/74/wd74.pdf,

Doordat GSM-telefoons in veel grotere aantallen kunnen worden gemaakt voor de tientallen landen omvattende markt zal de prijs ervan over enkele jaren ruim onder de duizend gulden liggen; de zaktelefoons zullen straks gewoon bij warenhuizen en benzinestations te koop zijn.

NRC,

Op het geringe gebruik van vlees speelden winkels en warenhuizen soms in. De Hilversumse Hema had in 1954 een groot bord boven de schappen met hagelslag, gekleurde muisjes en pindakaas met als opschrift 'Vasten'. Wie jonger dan zeven jaar was hoefde niet te vasten.

http://www.kdc.kun.nl/roomsch/roomsch.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


warenhuis 1.1

groep personen die de leiding over een warenhuis heeft

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een warenhuis…

is een groep

   Algemene voorbeelden


   Op verzoek van het warenhuis Intermarché in Morlanwelz heeft een gerechtsdeurwaarder gisteren een eind gemaakt aan de bedrijfsbezetting.

   De Standaard,

   Over het eventueel uit te betalen bedrag hult het warenhuis zich in stilzwijgen.

   De Telegraaf,

   Warenhuizen en apoteken zijn verbaasd over het sukses van de alkoholtest voor partikulieren.

   De Standaard,

   warenhuis 1.2

   gebouw waarin een warenhuis is ondergebracht

   Betekenisbetrekking


   metonymie
   Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een warenhuis…

   is een gebouw

     Algemene voorbeelden


     Het busstation, een warenhuis en een flatgebouw van 13 verdiepingen zijn volledig verwoest.

     NRC,

     De hoge blinde gevel van een warenhuis, dat eerst een bioskoop was.

     Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

     In deze studie werden onder andere argumenten genoemd tegen het bouwen van grote warenhuizen in de buurt van steden; toen Weidewinkels naar Amerikaans voorbeeld, en nu Hypermarkten naar Frans voorbeeld genoemd.

     NRC,

     Woordfamilie


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     warenhuis 2.0

     ((vooral) in België)

     zelfbedieningswinkel, meestal een vrij grote, waar allerlei artikelen worden verkocht, bijvoorbeeld voedingsmiddelen als groente, fruit en vlees, en huishoudelijke artikelen; supermarkt

     Betekenisbetrekking


     specialisering
     Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

     Semagram (extra betekenisinformatie)


     Een warenhuis…

     is een winkel

       Algemene voorbeelden


       Het struisvogelvlees in de warenhuizen wordt meestal vanuit Zuid-Afrika geïmporteerd.

       De Standaard,

       Bij de warenhuizen haalde Delhaize een fikse omzet, maar Colruyt liep weg met een winst van 1,7 procent, van 8.850 naar 9.000 frank.

       De Standaard,

       Warenhuizen zijn er niet vies van om zeer lage prijzen aan Vlaamse boeren te betalen. Boeren worden tegen elkaar uitgespeeld om toch maar goedkoper te leveren. Afspraken over de afname van producten worden soms zomaar opgezegd.

       http://www.volkshogeschool.be/binnenkrant_archief/bioboer_of_supermarkt.htm

       Woordfamilie


       Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen