wereldtijd


wereldtijd 1.0

standaardtijd die geldt in het Britse Greenwich en die wereldwijd de grondslag vormt voor de tijdsberekening in de 24 tijdzones waarin de aarde wordt verdeeld, gerekend vanaf de nulmeridiaan in het genoemde Greenwich

Semagram


De wereldtijd…

is een tijd

 • [Plaats] geldt in het Britse Greenwich
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is de standaardtijd voor de tijdsberekening in de 24 tijdzones waarin de aarde wordt verdeeld

  Hoofdsemagram: tijd


  Symbool UT

  Algemene voorbeelden


  Voor de huidige tijdrekening is de aarde verdeeld in 24 zones, waarin UT (Universal Time of wereldtijd) als standaardtijd geldt.

  http://www.knmi.nl/cms/content/38890/tijdrekening

  Universal Time (UT) of Wereldtijd is de benaming van de standaardtijd die geldt in Greenwich in Engeland. In de meterologische berichtgeving wordt wereldwijd gebruik gemaakt van UT. De tijd, ook wel Greenwich Mean Time (GMT) genaamd, wordt bepaald door de uurhoek van de middelbare Zon. Gerekend vanuit een plaats op de meridiaan van Greenwich (0 graden) is het precies 12 uur als de middelbare zon in het zuiden staat. Voor de tijdrekening is de aarde verdeeld in 24 zones, waarin UT als standaardtijd geldt. Nederland en het grootste deel van Europa liggen in de zone ten oosten daarvan, waarin het een uur later is dan in Greenwich, de Middeneuropese Tijd (MET). Als bij ons de zomertijd geldt is dat UT + 2 uur.

  http://www.knmi.nl/cms/content/38469/universal_time

  Omdat de middelbare tijd betrekking heeft op een meridiaandoorgang, is hij automatisch afhankelijk van de plaats waar je je bevindt. Daar men behoefte had aan een tijd die voor het ganse aardoppervlak dezelfde is, heeft men de wereldtijd ingevoerd. Dit is eenvoudig de burgerlijke tijd van Greenwich. Hij wordt steeds aangeduid als UT (universele time).

  http://www.astronomie.be/Stevens/index_files/Page5427.htm

  Deze moederpendule drijft twee 'slaven' aan waarop de (middelbare) Utrechtse Tijd en de (middelbare) Wereldtijd van Greenwich in Londen zijn af te lezen.

  http://www.sonnenborgh.nl/

  wereldtijd 1.1

  tijd die het ergens in de wereld is, gebaseerd op de Greenwich standaardtijd in combinatie met de betreffende tijdszone

  Algemene voorbeelden


  Met deze luxe horloges zie je altijd alle wereldtijden.

  https://www.want.nl/met-deze-mooie-horloges-zie-je-altijd-alle-wereldtijden/,

  Tijdzones en wereldtijden. De wereld draait door. En omdat de dag hierdoor op ieder stukje aarde westwaarts later begint, hanteren we verschillende tijdzones. Uit praktische overwegingen zijn dit er niet exact 24, waarbij elke tijdzone 15 breedtegraden verderop begint, maar veel méér met een nogal grillig verloop. De tijd in elke zone wordt aangegeven als het tijdsverschil van deze zone met UTC: de 'wereldtijd' die gebaseerd is op een nauwkeurige atoomklok en wordt afgestemd op de rotatie van onze planeet.

  https://www.astronova.nl/tijdzones-wereldtijden-actueel.html

  wereldtijd 2.0

  (sport)

  zeer goede prestatietijd op wereldniveau voor een sportwedstrijd; ook: absolute recordtijd op wereldniveau; wereldrecord

  Semagram


  Een wereldtijd…

  is een tijd

  • [Duur] heeft een kortere duur dan de meeste prestatietijden of geldt als de kortste tijd

   Hoofdsemagram: tijd


   Algemene voorbeelden


   Met de hazen, de tempolopers, stuurde Hermens de Belg feilloos naar een wereldtijd van 2.07.

   NRC,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • de beste wereldtijd
   • de vorige wereldtijd

   Met zijn tijd van 7.20.67 was hij 4.44 seconde sneller dan de vorige wereldtijd die sinds 2 augustus 1994 op naam stond van de Algerijn Noureddine Morceli.

   De Standaard,

   • de beste wereldtijd
   • de derde wereldtijd
   • de op een na snelste wereldtijd

   Bij de Europese kampioenschappen had hij de beste wereldtijd al met drie seconden scherper gesteld: 6.38,77.

   NRC,

   Derde snelste wereldtijd op de 200 m. Obadele Thompson, een 20-jarige Barbadaanse sprinter liep dit weekeinde tijdens de Universitaires Amerikaanse indoor-kampioenschappen de 200 m in 20.36.

   De Standaard,

   In de finale dook de 'Sportman van het jaar' onder de 28 sekonden: 27.87, de op een na snelste wereldtijd.

   De Standaard,