werkpaard


werkpaard 1.0

paard dat gehouden wordt voor het verrichten van arbeid, bv. een trekpaard of een veedrijverspaard, een pakpaard of een karrenpaard
Bij ons meestal in toepassing op trekpaarden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een werkpaard…

is een paard; is een zoogdier; is een dier

 • [Uiterlijk] is zwaargebouwd en sterk als het als trekpaard in de landbouw e.d. gebruikt wordt; is een lichtgebouwd paard als het bv. gebruikt wordt als veedrijverspaard
 • [Functie] verricht arbeid; wordt bv. gebruikt voor het trekken of dragen van zware lasten of wordt gebruikt bij het hoeden van vee

  Hoofdsemagram: paard


  Algemene voorbeelden


  De Nez Percé stam leefde in het noordoosten van Oregon en hun land werd doorsneden door vruchtbare, beschutte rivierdalen. De voornaamste rivier was de Palouse. Appaloosa is een verbastering van die naam. Ze waren vakkundige paardenfokkers en ze pasten een nauwgezet en selectief systeem toe. Het resultaat was een apart en praktisch werkpaard dat een gunstige kleur had.

  http://www.stragier.be/appal.htm

  Als het aan de Warmonderhof ligt, maakt het werkpaard zijn rentree in land- en bosbouw. De Drontense school voor biologisch-dynamische landbouw is gestart met opleidingen voor het inzetten van werkpaarden. Waar dat kan, moet het land weer met paarden worden bewerkt in plaats van met tractoren en bosbouwmachines, zegt docent Arie Huisman in dagblad Trouw.

  http://www.levendehave.nl/nieuws/werkpaard-terug-land-en-bosbouw

  Werkpaarden, ezels en muildieren zijn onmisbaar voor het bewerken van het land en voor het vervoeren van goederen en mensen. Men schat dat meer dan de helft van de wereldbevolking voor hun levensonderhoud afhankelijk is van paarden. Maar ondanks hun trouwe diensten, leiden werkpaarden in veel landen een ellendig bestaan.

  http://www.wspa.nl/watdoetwspa/werkpaarden/default.aspx

  Vaste verbindingen


  werkpaard 2.0

  iemand die hard werkt; zwoeger; ook: degene die altijd het werk doet; duivel-doet-al

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een werkpaard…

  is een persoon

    Algemene voorbeelden


    Gevraagd naar de grootste kwaliteit van haar baas, aarzelt Rosa geen seconde: "Hij is een werkpaard. Werken voor Dehaene, dat betekent om twintig voor zeven in Kumtich de trein nemen, want om acht uur moet zijn secretaresse samen met hem in Brussel op kantoor zijn."

    De Standaard,

    De arts-assistenten zijn nu immers vooral de 'werkpaarden' voor de specialisten, vaak in dienst van het ziekenhuis soms van de specialist. Zij doen een groot deel van het dagelijkse werk dat de specialist vervolgens declareert.

    NRC,

    Gelukkig kon het comité rekenen op een "werkpaard" als Guillaume Pets die als secretaris en duivel-doet-al alles in goede banen leidde.

    http://www.dendermondecarnaval.be/welcom.htm

    Vaste verbindingen


    werkpaard 2.1

    (sport en recreatie; politiek en bestuur)

    sporter die het meer moet hebben van hard werken dan van spelinzicht, techniek of talent
    Zie ook : renpaard

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een werkpaard…

    is een sporter

      Algemene voorbeelden


      Martin is de slungel uit het Amerikaanse tennisklasje, waarin verder de van talent overlopende helden Sampras en Agassi en de werkpaarden Jim Courier en Michael Chang zaten.

      De Telegraaf,

      "Maar goed, Tuur is een goed ontwikkelde jongen, een werkpaard, een maniak, hij is een goede bokser, opwindend om te zien."

      NRC,

      Hij was als speler geen genie. Eerder een werkpaard. Een voetballer met de longen van een brouwerspaard. Een teamspeler, bereid om tot de bodem te gaan voor zijn elftal.

      NRC,

      werkpaard 3.0

      toestel of installatie met een enorm vermogen of een grote trekkracht, bv. een type raket, vliegtuig, sleepboot of kernreactor

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een werkpaard…

      is een voorwerp

        Algemene voorbeelden


        Boeing is niet alleen de constructeur van de Delta, één der werkpaarden van de Amerikaanse commerciële ruimtevaart, maar is ook betrokken in het GPS-programma.

        Het Belang van Limburg,

        In hun wetenschappelijk rapport gaan de onderzoekers ervan uit dat Adonis in de eerste plaats het werkpaard wordt van de nucleaire geneeskunde en de produktie van de radio-isotoop molybdeen, waarvoor het specifiek is opgevat.

        De Standaard,

        De Dakota werd het werkpaard voor het vervoer van vracht en passagiers in de hele wereld.

        De Standaard,

        Een legertje fotografen staat schouder aan schouder op de Antwerpse rede door de lens te turen. Ze zijn niet gekomen voor de aankomst van een ongeziene oceaanstomer, maar voor de vertrouwde alledaagse werkpaarden van elke haven, de sleepboten.

        De Standaard,

        werkpaard 4.0

        iets wat een bepaald proces op gang houdt; werkzaam bestanddeel

        Betekenisbetrekking


        metafoor
        Betrokken betekenissen 1.0 : 4.0

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een werkpaard…

        is een zaak

          Algemene voorbeelden


          Eiwitten zijn niet alleen van belang voor de structuur van de cel, ze zijn ook betrokken bij alle vitale processen. Eiwitten dienen als katalysator (enzym) bij de in de cel verlopende omzettingen, ze spelen een rol in communicatieprocessen (als boodschappermolecule en als sensor) en verder zijn zij betrokken bij de verdediging van het organisme tegen schadelijke invloeden van buitenaf. In eiwitten komt de cellulaire informatie dus functioneel tot expressie. Eiwitten zouden daarom gekarakteriseerd kunnen worden als de 'werkpaarden' van de cel.

          http://www.wrr.nl/ne/werkdocumenten_tekst.php?id=103

          werkpaard 5.0

          druivenras dat een hoge wijnopbrengst garandeert; productief druivenras

          Betekenisbetrekking


          metafoor
          Betrokken betekenissen 1.0 : 5.0

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een werkpaard…

          is een druif

            Algemene voorbeelden


            Pinot Blanc. Het werkpaard van de Elzas.

            http://www.wijninfo.nl/site/?db,

            Dankzij moderne vinificatietechnieken maakt men van dit vroegere 'werkpaard' tegenwoordig ongecompliceerd lekkere wijn, bestemd om jong te drinken.

            http://www.wijninfo.nl/site/?db,