wintertarwe 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Wintertarwe…
is tarwe
- [Tijd] wordt in de herfst gezaaid en enkele weken vroeger geoogst dan zomertarwe
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] ontkiemt vóór de winter en groeit dan langzaam om zich snel te ontwikkelen in het voorjaar; is vaak goed bestand tegen vorst
- [Onderscheid of tegenstelling] heeft meestal een hogere opbrengst dan zomertarwe
Algemene voorbeelden
In Nederland wordt veel meer winter- dan zomertarwe geteeld. Wintertarwe wordt in oktober-december uitgezaaid en ontkiemt al vóór de winter. Het aandeel van zomertarwe, die meestal in maart-april wordt gezaaid, wordt groter naarmate de omstandigheden voor wintertarwe minder goed zijn gebleken, bijvoorbeeld door strenge vorst. Sommige rassen verdragen echter een temperatuur tot -15°C en zullen dus niet snel uitgevroren raken. Zowel winter- als zomertarwe wordt geoogst in de periode juli-augustus, wanneer de aren met rijpe zaden een mooie goudgele kleur hebben gekregen.
In de herfst wordt de wintertarwe gezaaid, bij ons meestal na de oogst van suikerbieten. De wintertarwe ontwikkelt zich langzaam in de winter, om in het voorjaar snel uit te groeien tot een hoog gewas [...]. Door de snelle ontwikkeling in het voorjaar, kan het gewas optimaal profiteren van de vele zonneschijn in het voorjaar. Daardoor geeft wintertarwe meestal een hogere opbrengst dan zomertarwe, wat pas in het voorjaar gezaaid wordt. De oogst van wintertarwe is ongeveer drie weken eerder dan van zomertarwe.
Om in het najaar wintertarwe of groenbemester te zaaien zonder te ploegen moet er toch een grondbewerking worden uitgevoerd.
Vanwege de vele regen in het najaar en het begin van de winter is 40.000 hectare wintertarwe, zo'n 65 procent van het Nederlandse areaal, niet ingezaaid.
Combinatiemogelijkheden
met ander, nevengeschikt substantief
- wintertarwe en zomertarwe
De netto-opbrengst van alle onderzochte gewassen samen (winter- en zomertarwe, maïs, bloemkool, doperwten en druiven) is voor heel Europa dan ook negatief.