wittejasseneffect


wittejasseneffect 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

effect dat optreedt bij het verrichten van metingen door doktoren en andere dragers van 'witte jassen', waarbij de metingen afwijken van het normale doordat de patiënt zenuwachtig en/of gespannen is; afwijking in metingen door gespannenheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het wittejasseneffect…

is een effect

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een effect dat optreedt bij het verrichten van metingen door doktoren en andere dragers van 'witte jassen', waarbij de metingen afwijken van het normale doordat de patiënt zenuwachtig en/of gespannen is; is een afwijking in metingen door gespannenheid

    Hoofdsemagram: effect


    Algemene voorbeelden


    'Het wittejasseneffect'… Niet een term waar ik al eens eerder van had gehoord, maar ik moet zeggen dat ik me er wel een voorstelling bij kan maken dat het bestaat. Een voorbeeld dat die theorie staaft: als dokters de bloeddruk van patiënten meten zonder daarbij zelf in de kamer aanwezig te zijn, is de uitkomst veel exacter.

    http://50plus.blog.nl/algemeen/2011/03/22/doktoren-en-het-wittejasseneffect-op-de-bloeddruk,

    Sommige mensen ervaren de meting van de bloeddruk (vaak onbewust) in de spreekkamer van de dokter als zo stressvol dat de waarden op het moment van meting elke keer hoger liggen dan ze thuis zijn. Dit wordt het wittejasseneffect genoemd (en kan ook optreden als de dokter geen witte jas draagt!). Het is een bij artsen bekend verschijnsel, en het kan bij de meting wel 20 tot 30 mmHg schelen.

    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/68474-een-bloeddrukmeter-thuis-waarom-tips-aanschaf-en-gebruik.html,

    Op 21 maart 2011 werden de resultaten van een onderzoek gepubliceerd, gehouden door het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen. Hieruit blijkt dat wanneer de dokter niet in de kamer is op het moment dat de bloeddruk van de patiënt wordt gemeten, de meetresultaten preciezer zijn. Eén op de vier patiënten hebben volgens de onderzoekers last van het wittejasseneffect.

    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/68474-een-bloeddrukmeter-thuis-waarom-tips-aanschaf-en-gebruik.html,

    In onze optiek gebruikt men de thuismeting niet voor het stellen van de diagnose hypertensie, maar alleen om na te gaan of sprake is van een wittejasseneffect. Voor de interpretatie is het vervolgens belangrijk om te weten wanneer een gevonden wittejasseneffect relevant is en hoe men die kennis moet gebruiken. Het beschikbare onderzoek geeft hier geen concreet antwoord op. In de Literatuur lijkt er consensus te bestaan en beschouwt men een wittejasseneffect relevant vanaf 20 mmHg systolisch of 10 mmHg diastolisch. Uit een review blijkt dat wittejasseneffecten met een dergelijke omvang zeker niet uitzonderlijk zijn.

    https://link.springer.com/article/10.1007/s12445-010-0167-4

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2011