wittetruidrager


wittetruidrager 1.0

(sport en recreatie; fietssport)

wielrenner die de witte trui draagt in de Ronde van Frankrijk (Tour de France) of in de Ronde van Italië (Giro d'Italia) ten teken dat hij de (tussentijdse) leider is van het jongerenklassement; tussentijdse leider in of uiteindelijke winnaar van het jongerenklassement in de Tour de France of in de Ronde van Italië

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wittetruidrager…

is een wielrenner; is een sportman; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] draagt de witte trui in de Ronde van Frankrijk (Tour de France) of de Ronde van Italië (Giro d'Italia)

  Hoofdsemagram: drager


  Algemene voorbeelden


  Geletruidrager Contador, wittetruidrager Andy Schleck en Rabo-kopman Mentsjov, die eerder op de dag al de sterkste klimmers bleken, besloten op de Aubisque elkaars positie in het klassement niet aan te vallen.

  http://www.nusport.nl/tour2010-nieuws/2296647/fedrigo-bederft-afscheid-armstrong.html,

  In deze Giro lijkt hij weer aangeknoopt te hebben met zijn oude niveau en dichtte hij de kloof met de top in het rondewerk. Als Rogers hier top drie kan finishen, wat zijn doel is, zit er een heel mooie eindnotering in voor Rome. Ook zijn ploeggenoot Thomas Lövkvist hoopt op eenzelfde scenario. De Zweed en wittetruidrager als beste jongere was bergop een revelatie.

  http://www.wvcycling.com/bericht/4115,

  Team Columbia gaat het contract van Tony Martin openbreken en verlengen met een jaar. De verbintenis van de huidige wittetruidrager in de Tour de France zou eind 2010 aflopen.

  http://www.wielerupdate.nl/wielernieuws/12020/tony-martin-langer-bij-columbia/,

  Leipheimer verloor wel veel tijd en tuimelt uit de top drie. Ook wittetruidrager Thomas Lövkvist zakte door het ijs, waardoor onze landgenoot Kevin Seeldraeyers nu de beste jongere is.

  http://sitiodeciclismo.net/txtzfiche.php?berid=3856,

  Moeder Schleck moest veel moeite doen om door een cordon van Franse gendarmes te komen. Totdat ze uit haar lijden werd verlost door een official van organisator ASO. Terwijl Andy daarna geduldig en ontspannen de pers te woord stond, hield ze glunderend de zegebloemen van de wittetruidrager tegen haar borst gedrukt.

  NRC,

  Met het naderende pensioen van Lance Armstrong moet de Discovery-ploeg op zoek naar een nieuwe identiteit. Wittetruidrager Jaroslav Popovitsj is de beoogde kopman, op termijn.

  Trouw,

  Wanneer in 1980 Joop Zoetemelk de Tour de France wint is Chaam te klein. Samen met de nummer twee van het eindklassement van de Tour Hennie Kuiper en wittetruidrager Johan van der Velde wordt Zoetemelk tijdens de 'Acht' van 1980 door de Chaamse Dorpsstraat gereden toegejuicht door ruim 80.000 toeschouwers.

  http://www.8vanchaam.nl/specials/gele%20trui/geletrui_1980.htm

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding