zakenman


zakenman 1.0

(Als meervoudsvormen zijn ook de pluralia tantum zakenlieden en zakenlui gebruikelijk.)

iemand die, vaak op het gebied van handel en industrie, zelfstandig een zaak onderneemt; iemand die zelfstandig, voor eigen rekening een onderneming, bedrijf, zaak runt; iemand die een beroep zelfstandig, voor eigen rekening uitoefen; iemand die in zaken zit; ondernemer; ook iemand die geschikt is om zaken te doen
De meervoudsvorm zakenmannen wordt neutraal gebruikt; zakenlieden wordt formeel of vererend (heroïserend) gebruikt en zakenlui vaak wat denigrerend.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zakenman…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geschikt zaken te doen; is zakelijk
 • [Geslacht] is een man
 • [Activiteit of handeling] zit in zaken

  Algemene voorbeelden


  De zakenmannen rijden in grote auto's: de status en superieure wagens uit het derde kwadrant. Voordat ze een prostituee oppikken zijn ze al een keer of vijf op de zone geweest om te kijken. Volgens de prostituees spreken de zakenmannen diverse kandidaten aan en vragen hun of ze het onder de prijs willen doen (die al niet erg hoog is). Hun zoektocht eindigt niet zelden bij een verslaafde prostituee. Binnen 20 minuten verlaten ze de afwerkplek. Een prostituee: 'Het gebeurt vaak dat tussen de schotten nog even wordt gebeld dat ze in de file staan'.

  http://www.mensenmaatschappij.nl/cgi-bin/t/text/text-idx?c=menm;sid=8b237a809fdb9ac927776a477e131f2e;rgn=main;idno=m7701a02;view=text,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een rijke zakenman
  • de rijkste zakenman
  • succesvolle zakenmannen

  Op de camping trof hij zeer uiteenlopende personen aan, die allemaal op hun eigen manier vakantie vierden. Zo trof hij er een hele rijke zakenman, die zelfs een butler bij zich had en van alle gemakken was voorzien in zijn mega-tent.

  http://home.wanadoo.nl/jdchgv/archief.html,

  Waarom schrijft de rijkste zakenman ter wereld een boek? Niet om nog rijker te worden. Want hoewel op voorhand vaststaat dat The Road Ahead (De weg die voor ons ligt) van Bill Gates, de topman van softwaregigant Microsoft, een best-seller wordt, gaan de opbrengsten ervan naar een organizatie die het gebruik van de computer in het onderwijs moet bevorderen.

  De Standaard,

  Het kapitalisme kon volledig aan het multiculturalisme tegemoet komen door lifestyle-producten aan te bieden voor de articulatie van 'originele' groepsidentiteiten, van rebelse skaters en succesvolle zakenmannen tot new agers en avontuurlijke globetrotters.

  http://www.eur.nl/oos/sv/sg/index/index11.html,

  • gewiekste zakenmannen

  Vaak worden deze orkesten in zeven haasten samengesteld en wordt de uit Duitsers en Oostenrijkers bestaande ensembles na hun toernees in Japan ontbonden. Veelal gaat het om studenten muziek die op tijdelijke basis worden aangeworven door gewiekste zakenmannen die er geld proberen uit te slaan.

  De Standaard,

  • een vooraanstaand zakenman
  • vooraanstaande zakenlieden
  • vooraanstaande zakenlui

  De 83-jarige Packard was niet alleen een vooraanstaand zakenman, maar ook een bekend filantroop: op het eind van de jaren tachtig schonk hij het grootste deel van zijn fortuin weg.

  De Standaard,

  Zaterdag hield hij een bijeenkomst met vooraanstaande zakenlui en vroeg hen om mee naar een oplossing te zoeken.

  De Standaard,

  Murdoch besloot tot de prijsverlaging in de marge van een bezoek aan Londen, waar hij gisteren een gehoor van vooraanstaande zakenlieden en politici toesprak over zijn plannen voor een wereldomspannend televisie- en communicatienetwerk.

  NRC,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • politici en zakenlieden
  • politici en zakenlui
  • zakenlieden en politici
  • zakenlui en politici

  Ze mag zich over elf dagen Chief Secretary noemen, vergelijkbaar met het ambt van premier, en hoeft alleen gouverneur Chris Patten boven zich te dulden. Chan reist dezer dagen alvast door Europa als 'persoonlijke vertegenwoordiger van de gouverneur' om bij politici en zakenlieden Hongkong te verkopen.

  NRC,

  Onder het motto 'Publish What You Pay' probeert een groot aantal non-gouvernementele organisaties (ngo's) te voorkomen dat corrupte politici en zakenlui stapels smeergeld opstrijken in het kader van grote olie- of mijnbouwprojecten, terwijl de lokale bevolking geen cent ziet van het geld dat wordt verdiend met de mineralen die onder hun voeten worden weggehaald.

  http://www.novib.nl/content/?type=Article=3289,

  Li lijkt te willen verzekeren dat er geen sprake is van een machtsstrijd tussen conservatieven en hervormers. Vooral buitenlandse investeerders zijn bang dat de twee kampen de messen slijpen en elkaar na de dood van Deng zullen bevechten. Maar Li Peng zei gisteren voor een gehoor van Westerse zakenlieden en politici: ,, Welke verandering er ook moge plaatshebben, ik verzeker u dat de politieke stabiliteit behouden blijft.''

  NRC,

  De ineenstorting van de multinational Enron toont het bankroet van de casino-economie en de corruptie van zakenlui en politici aan, terwijl ze werknemers zonder jobs en pensioenen achterlaat. In ontwikkelingslanden was deze multinational betrokken bij frauduleuze activiteiten en haar projecten verdreven mensen van hun land en leidden tot een scherpe toename in de prijzen voor water en electriciteit.

  http://users.belgacom.net/KifKif/Porto%20Alegre%20II.htm

  Gewapende radicale elementen in zowel het kamp van de Hutu's als dat van de Tutsi's krijgen steun van zakenlui en politici. Volgens boze tongen zouden ook enkele politici in de regering, waarvan het officiële beleid verzoening is, het geweld aanwakkeren.

  NRC,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen