zakenvrouw


zakenvrouw 1.0

vrouw die in zaken zit; vrouw die geschikt is zaken te doen; vrouwelijke ondernemer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zakenvrouw…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Geld heeft ze inmiddels genoeg verdiend, als filmster, als de ster in ijrevues. Aanzien heeft ze ook verworven, als tv-commentator, én topmodel én zakenvrouw.

    NRC,

    De mensen waar ik voor winkel hebben zelf meestal een goede smaak en weten wat ze nodig hebben. Het meest word ik erop uitgestuurd om basics aan te schaffen. Een paar goede blazers voor een zakenvrouw, liefst in zwart en beige, ook vaak wat rokken erbij zodat ze makkelijk kan combineren. Voor mannen gaat het om goed zittende kostuums, witteboordoverhemden en stropdassen.

    Sp!ts,

    'Het duurde even voordat Bruni bereid was je een pistool te verkopen. Ze ziet wel iets in je, weet je dat? Ze had het gevoel dat ze je belazerde en dat wilde ze niet [...]. Hoeveel heb je voor het pistool betaald?' 'Duizend,' zei hij. Lino maakte een keelgeluid, hoestte en veegde zijn hand af aan een zakdoek. 'Minstens het dubbele, als het niet meer is. Bruni is een zakenvrouw.'

    De vrouwenoppasser, Peter de Zwaan,

    Het Ministerie van Economische Zaken heeft maximaal fl. 150.000,- toegezegd om extra problemen waarmee zakenvrouwen in onze provincie worden geconfronteerd, weg te werken. Anno 1995 ervaren zakenvrouwen nog steeds, dat er bij zowel ambtelijke als bij commerciële instellingen af en toe cynisch gereagereerd wordt op vrouwelijk ondernemerschap.

    Meppeler Courant,

    Toegegeven, onder de nieuwe biznismen die in Rusland tegenwoordig zo succesvol opereren zijn ook vrouwen. Zes procent om precies te zijn, zegt Lachova. En de zakenvrouwen hebben volgens haar meer moeite hun bedrijven te laten registreren dan mannen. Kredieten worden vrouwelijke ondernemers vaak zonder opgaaf van redenen geweigerd.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een bekwame zakenvrouw
    • een jonge zakenvrouw
    • een rijke zakenvrouw
    • een slimme zakenvrouw
    • een succesvolle zakenvrouw

    Balthasar III smaakte het genoegen in de erfelijke adelstand verheven te worden en zijn weduwe, Anna Maria de Neuf, ontpopte zich na zijn dood in 1696 tot een bekwame zakenvrouw.

    De Standaard,

    De verkoopcijfers van de zwarte modder-schoonheidsproducten kunnen moeilijk beter en de jonge zakenvrouw in een verre noordoostelijke uithoek van China die ze lanceerde, slaagde erin modder om te zetten in klinkende munt.

    De Standaard,

    In het toneelstuk Mama Amrika, dat thans volle zalen trekt, bindt een symbolische figuur (Egypte) samen met zijn (Arabische) broeders de strijd aan tegen een rijke zakenvrouw (Amerika) en haar (Israelische) nicht, die met geheimzinnige injecties hem van het verstand beroven en hem zijn erfenis proberen te ontfutselen.

    NRC,

    Volgens de officier was de vrouw een soort supersecretaresse binnen de groep van vijf hoofdverdachten in de monster-fraudezaak [...]. De vrouw ontkent deze beschuldiging. Ze zei dat ze steeds heeft vertrouwd op medeverdachte A.H. [...]. Ze deelde een kantoor met hem in Assen. Hij handelde in bv's, zij was assurantie-tussenpersoon. Volgens de officier was T. echter een slimme zakenvrouw die precies wist wat er gaande was.

    Meppeler Courant,

    Ze keek naar de lange man die voor haar zat. In een flits zag ze haar leven voorbijkomen. Daar lag ze dan hulpeloos in het zand: een succesvolle zakenvrouw. En haar man was vermoord door criminelen die het ook op haar hadden voorzien.

    Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

    • een gehaaide zakenvrouw
    • een getalenteerde zakenvrouw
    • een gewiekste zakenvrouw

    De slimme Cubaanse is een gehaaide zakenvrouw en heeft het talent om alles wat ze aanraakt in succes te veranderen. Zo heeft ze samen met haar man zeven Cubaanse restaurants van Miami en Disneyland tot in Mexico.

    http://www.xead.nl/gloria-estefan-een-leven-in-het-teken-van-de-muziek

    Elisabeth Samson was een getalenteerde zakenvrouw. In amper tien jaar wist ze, gesteund door voorspoedige economische omstandigheden, haar kapitaal te vervijfvoudigen.

    De Standaard,

    Mei Fans rol in de familie werd nog belangrijker toen haar vader in Ede een restaurant begon. Zij was de enige die zo goed Nederlands sprak en ze kon als dertienjarige al onderhandelen als een gewiekste zakenvrouw. Op school begrepen ze het wel als Mei Fan weer eens afwezig was: bezig de ongunstige voorwaarden uit ingewikkelde contracten te peuteren.

    NRC,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een geslaagde zakenvrouw

    Met haar felrode mantelpakje, dat een lieve duit gekost moet hebben, en haar zeer gekapte haar lijkt ze op een geslaagde jonge zakenvrouw.

    De Standaard,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding