ziekenfondspatiënt


ziekenfondspatiënt 1.0

((vooral) in Nederland; verouderend)

patiënt die via het ziekenfonds tegen ziektekosten verzekerd is; patiënt die geen particuliere ziektekostenverzekering heeft
Het stelsel waarin een onderscheid werd gemaakt tussen ziekenfondspatiënten en particuliere patiënten is per 1 januari 2006 vervangen door een stelsel met één basiszorgverzekering voor iedereen, die naar behoefte kan worden aangevuld met aanvullende verzekeringen voor extra zorg.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ziekenfondspatiënt…

is een patiënt; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is via het ziekenfonds verzekerd tegen ziektekosten; heeft geen particuliere ziektekostenverzekering

  Algemene voorbeelden


  Dinsdag 2 februari heeft ze om 13.00 uur een afspraak met dokter P. Claassens in de Bredase volkswijk Tuinzigt. Zijn praktijk bestaat uit 3.500 personen, voornamelijk ziekenfondspatiënten.

  NRC,

  Voor ziekenfondspatiënten gaat de rekening namelijk rechtstreeks naar de zorgverzekeraar.

  http://www.limburger.nl/Index/0,4306,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.limburger.nl%2FPagina%2F0%2C7090%2C31-1-2-2497-1491772-1438-730825-%2C00.html,

  Huisartsen moeten buiten kantooruren voor ziekenfondsverzekerden twintig euro per consult krijgen. Voor een visite wordt dat dertig euro. Dat heeft het College tarieven gezondheidszorg (CTG) gisteren voorgesteld. Het vaste abonnementstarief dat huisartsen per ziekenfondspatiënt krijgen, gaat tegelijkertijd met 2,30 euro naar beneden en komt uit op 73,10 euro.

  Haagsche Courant,

  Ziekenfondspatiënten hoeven voorlopig niet de rekening van de medische specialist voor te schieten.

  NRC,

  De ziekenfondspatiënt kwam voorheen voor vergoeding door het ziekenfonds in aanmerking voor een aantal zaken die nu zijn uitgesloten.

  http://lhv.artsennet.nl/co,

  De fysiotherapeuten in Drenthe zijn woedend op minister Borst van volksgezondheid omdat zij 200 miljoen gulden wil bezuinigen op de fysiotherapie. Daardoor krijgen vanaf 1 januari 1996 de meeste patiënten nog maar negen behandelingen vergoed. Wie dan niet beter is heeft pech en moet de rest zelf betalen. Eerst worden de ziekenfondspatiënten aangepakt, daarna de particuliere patiënten.

  Meppeler Courant,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • Nederlandse ziekenfondspatiënten

  In de zaak, aangespannen door de twee Nederlandse ziekenfondspatiënten Peerbooms en Geraets-Smits die zich in Oostenrijk en Duitsland hadden laten behandelen, moest het Hof onderzoeken of hun zorgverzekeraars terecht hadden geweigerd de kosten te vergoeden.

  De Telegraaf,

  in voorzetselgroep


  • een aanvullende verzekering voor ziekenfondspatiënten

  Daarnaast hebben de meeste fondsen enig vermogen gevormd uit de overschotten van hun aanvullingsfonds (een aanvullende verzekering voor ziekenfondspatiënten, waarvan de dekking per fonds verschilt).

  NRC,

  met substantief ervoor


  • het aantal ziekenfondspatiënten

  Een paar honderd huisartsen in ons land staan onder zware druk. Ze zijn fundamenteel en structureel overbelast [...]. De LHV stelt voor de honoreringswijze te wijzigen, bijvoorbeeld door afschaffing van de 1600-grens, het aantal ziekenfondspatiënten waarboven het abonnementstarief voor de huisarts daalt.

  NRC,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding