zorgcowboy


zorgcowboy 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; recht en misdaad; pejoratief; neologisme)

ondernemer in de zorg die vooral uit is op winst maken en vaak onzorgvuldig of oneerlijk te werk gaat, bijvoorbeeld door onterecht facturen in te dienen
Zie ook : cowboy

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zorgcowboy…

is een zorgondernemer; is een ondernemer; is een persoon

  • [Doel of bestemming] is vooral gericht op winst maken
  • [Activiteit of handeling] gaat vaak malafide te werk, bv. door onterechte zorgfacturen te sturen; schendt vaak normen en regels die in de zorg gelden

    Hoofdsemagram: cowboy


    Algemene voorbeelden


    De jeugdhulp verkeert volgens velen in een crisis. Problemen stapelen zich op en versterken elkaar. Lange wachttijden, hoge werkdruk, noodsituaties in de jeugdbescherming, kosten die maar blijven stijgen, zorgcowboys die winst maken. Het is slechts een greep uit alle problemen.

    de Volkskrant,

    De jeugdzorgregio Zaanstreek-Waterland kocht jeugdzorg in via de een zogeheten 'Open House'-methode. Dat betekent dat elke aanbieder die aan de gestelde voorwaarden voldoet, zorg mag aanbieden. Zo zijn maar liefst 140 jeugdzorgaanbieders gecontracteerd, voor grotendeels lichtere vormen van jeugdzorg. Het idee was dat aanbieders zouden innoveren en concurreren op prijs. Maar dat is wensdenken geweest, erkent de wethouder. De constructie trekt bovendien ook jeugdzorgaanbieders aan die veel winst maken met ondermaatse zorg. Ook Zaanstad ontdekte enkele zogenoemde zorgcowboys, die bijvoorbeeld kwetsbare jongeren op locaties voor beschermd wonen aan hun lot overlieten.

    de Volkskrant,

    De burgemeester had de Inspectie voor de Gezondheidszorg al eens gealarmeerd. De vraag was wie nog controle uitoefende. Peter van der Heide schreef daarna: 'Wat in Kloosterburen is gebeurd, kan overal gebeuren.' Niet alleen dankzij zorgcowboys met hun verdienmodellen. Ook omdat zorgondernemers zoals hij steeds vaker ernstige patiënten opvangen, die ze nauwelijks aan kunnen, maar die ggz en crisisdiensten weigeren.

    de Volkskrant,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2009