ANWB


ANWB 1.0

((vooral) in Nederland)

Algemene Nederlandsche Wielrijdersbond, organisatie die zich bezighoudt met toerisme, recreatie, verkeer en vervoer in de meest ruime zin en onder andere de bewegwijzering in Nederland verzorgt op lokale en provinciale wegen, verkeersinformatie verstrekt via radio en televisie, een eigen hulpverleningsdienst heeft voor motorvoertuigen met pech en kaarten, reisgidsen en tijdschriften uitgeeft
Nu officieel Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB genaamd.

Semagram


De ANWB…

is een organisatie

 • [Tijd] is opgericht in 1883 en draagt sinds 1985 de naam ANWB
 • [Activiteit of handeling] verzorgt o.a. de bewegwijzering in Nederland op lokale en provinciale wegen; verstrekt verkeersinformatie via radio en televisie; onderhoudt een eigen hulpverleningsdienst voor motorvoertuigen met pech; geeft kaarten, reisgidsen en tijdschriften uit; beheert eigen campings en benzinestations; verzorgt verkeersopleidingen; verstrekt reisverzekeringen; test voertuigen of onderdelen daarvan
 • [Belang] is de grootste vereniging in Nederland en geldt als een invloedrijke lobbyist voor automobilisten

  Algemene voorbeelden


  De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB is een vereniging die met een unieke mix van beïnvloedende en dienstverlenende activiteiten de belangen van haar leden behartigt op het gebied van mobiliteit, vakantie en vrije tijd. Bij dat werk wil de ANWB een bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving.

  http://www.anwb.nl/lidmaatschap/de-vereniging

  De ANWB is een dienstverlenende organisatie op het gebied van verkeer, vervoer, recreatie en toerisme. In het kort behelzen de activiteiten van ANWB: informatie, advies, hulp, wegenwacht, wegwijzers, alarmcentrale, de Kampioen, verkeersinformatie. ANWB heeft 3,5 miljoen leden.

  http://www.cbr.nl/corporate/index.html

  De raad wil dat een 'brede commissie' de voorbereidingen treft voor de invoering van de kilometerheffing. In deze commissie moeten naast het bedrijfsleven ook de ANWB en de milieuorganisaties vertegenwoordigd zijn.

  ANP,

  'Nee,' zegt Nouwen, 'de ANWB is geen auto-lobby, maar een hulpverlener voor de automobilist in nood, en niet alleen de automobilist, maar ook de fietser en de Nederlandse toerist in het buitenland.'

  http://www.initiativesofchange.nl/,

  Volgens de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB zit er een stijgende lijn in het aantal kampeerders.

  De Telegraaf,

  In de vouwfietsentest 2003 van de ANWB kwam de vouwfiets de buZbike er als beste uit.

  http://www.fietsrai.nl/nieuws/newsitem.asp?id=324,

  Na grote druk van de ANWB heeft de NS afgezien van het plan om een aantal eerste en laatste treinen te schrappen.

  http://www.anwb.nl/servlet/Satellite?pagename=OpenMarket/Over_ANWB/Over_ANWB_Entree=Over_anwb=1035267288365,

  In 1977 opende de ANWB samen met de Nederlandse Spoorwegen de eerste P+R locatie. P+R staat voor Parkeren en Reizen. Inmiddels zijn er vierhonderd overstappunten, honderd te weinig zegt de ANWB.

  De Telegraaf,

  Het streven van de ANWB om meer bos- en wandelgebieden dicht bij huis te ontwikkelen wordt gesteund, ook omdat het autoritten overbodig maakt.

  http://www.e-stem.nl/,

  De fabrikanten weten volgens de ANWB best hoe de auto's voetgangerveilig kunnen zijn, maar ze besteden nog steeds meer aandacht aan de veiligheid van inzittenden.

  NOS Nieuws,

  Als u de Maas en Waal fietsroute van de ANWB volgt komt u vanzelf langs het gemaal.

  http://www.de-tuut.nl/

  Mijn ouders waren, meegolvend op de hormonen van de tijd, lid geworden van de NVSH, de ANWB voor seksueel-actieven.

  Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

  Ik ga hier nu weg, dus met Gods hulp en die van de ANWB ben ik er binnen een uurtje.

  De klokkenluider, Tomas Ross,

  'Ik had bij de ANWB gesolliciteerd - ik wilde over de zonovergoten wegen scheuren, in uniform, op een mooie knalgele motor met zijspanwagen, saluerend naar iedere automobilist die het WW-schildje voerde - maar als wegenwacht moest je meerderjarig zijn.'

  De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • de Duitse ANWB
  • de Engelse ANWB
  • de Nederlandse ANWB

  De Nederlandse ANWB heeft de voorbije jaren een neutraal programma opgesteld dat rekening houdt met de input van gegevens en hieruit de ideale wintersportbestemming adviseert.

  De Standaard,

  De Duitse vakbeweging, de overkoepelende DGB en de aangesloten bonden, heeft sinds 1991 een kleine twee miljoen leden verloren. Haar ledental is beneden tien miljoen gezakt. Sinds eind 1992 heeft - het is maar één vergelijking - de ADAC (de Duitse ANWB) méér leden.

  NRC,

  Een foto, zoals vorige week in deze krant, van een man die op een metalen stoeltje in de Tuilerieën van de zon geniet, maakt het verlangen naar een bezoek ondraaglijk. Voor zulke momenten heeft de Automobile Association, de Engelse ANWB, een geneesmiddel op de markt gebracht. Bladeren door de cd-rom Virtual Paris komt soms zo dicht in de buurt van de echte slenterervaring, dat de reis weer even uitgesteld kan worden.

  http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1999/01/15/Med/02.html,

  Adac, de Duitse ANWB, meet bij een nieuwe Opel Zaifra geen geluidsverbetering, en bij een tien jaar oude Volkswagen Passat een reductie van 1 decibel.

  de Volkskrant,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • ANWB en 3VO
  • ANWB en ANVV
  • de ANWB en het CBR
  • ANWB, HISWA en KNWV
  • de ANWB en Rijkswaterstaat
  • ANWB en TRN
  • ANWB en Toerisme Recreatie Nederland
  • ANWB en VVV
  • de ANWB en VVV's
  • 3VO en de ANWB
  • BOVAG, RAI en de ANWB
  • ENFB en ANWB
  • de Fietsersbond en de ANWB
  • ROVER en de ANWB

  Een geneeskundige verklaring kunt u verkrijgen bij alle gemeentesecretarieën, de ANWB en het CBR.

  http://www.andijk.nl/index2.htm

  Bij de voorgenomen wijziging van lijn 137 heeft de openbaar vervoermaatschappij overlegd met ROVER en de ANWB.

  http://www.deouwetoren.nl/

  Rover, 3VO, de Werkgroep Milieubeheer Leiden, het Overleg Gehandicaptenbeleid Leiden, de Gezamenlijke Ouderenbonden Leidse regio, de Fietsersbond en de ANWB hebben zitting in het bestuur, samen met vier inwoners van Leiden en twee uit elke andere betrokken gemeente.

  http://www.ovmagazine.nl/,

  Vink zei zich ervan bewust te zijn dat het staken van het verzet tegen een door de Tweede Kamer in 1992 geopperde vaarbelasting veel leden van ANWB, HISWA en KNWV een gruwel zal zijn.

  NRC,

  De samenwerking tussen ANWB en VVV moet uitgroeien tot een landelijk net van vrije-tijdswinkels.

  Brabants Dagblad,

  In Nederland zijn al rond 50 kantoren waarin ANWB en VVV's samen zijn gevestigd.

  Brabants Dagblad,

  De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten donderdag vanaf 14.00 uur tot zeker 20.00 uur een erg drukke avondspits met mogelijk meer dan vijftig files.

  De Telegraaf,

  Belangenorganisaties als 3VO en de ANWB staan achter de ideeën.

  Algemeen Dagblad,

  BOVAG, RAI en de ANWB zijn enthousiast over de spitsstroken.

  de Volkskrant,

  Jongeren van 17 zouden in de toekomst moeten kunnen beginnen met autorijden. Dat staat in een discussiestuk dat minister De Boer heeft besproken met verkeersorganisaties zoals de ANWB en 3VO, aldus een woordvoerder van de bewindsman donderdag.

  Trouw,

  De Babybike is [...] als fiets- en autofauteuiltje niet alleen aanbevolen door de Fietsersbond ENFB en de ANWB, maar ook door de provinciale milieufederaties en Milieudefensie.

  http://www.google.nl/search?q=cache:Ibji0Xh8fVkJ:www1.tip.nl/~t005974/normen.html+fauteuiltje=nl=lang_nl

  Daarnaast willen de ANWB en TRN dat mensen attent worden gemaakt op minder bekende strandovergangen, "die net zo mooi en net zo goed zijn te bereiken."

  Haarlems Dagblad,

  Een zogeheten kustkaart voor strandgangers moet het aantal files naar de kust op tropische dagen doen slinken. De komst van de kaart in 2003 is donderdag aangekondigd door de ANWB en Toerisme Recreatie Nederland (TRN) tijdens de landelijke kustdag in Kijkduin.

  Haarlems Dagblad,

  De PPC heeft afgevaardigden uit allerlei provinciale bestuurslagen, zoals de Milieuraad, de ANWB en VVV, Volksgezondheid, volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, het Landbouwschap, de Vereniging Drentse Gemeenten en vele anderen.

  Meppeler Courant,

  ANWB en VVV's beginnen samen vrije-tijdswinkels. De ANWB, de ANVV (de overkoepelende VVV-organisatie) en de Rabobank willen verregaand gaan samenwerken in vrije-tijdswinkels.

  Brabants Dagblad,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen