Bhutaan


Bhutaan 1.0

iemand met de Bhutaanse nationaliteit; iemand die behoort tot het Bhutaanse volk; iemand die afkomstig is uit Bhutan; inwoner van Bhutan
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Bhutaan…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Bhutan
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Bhutan; is geboren in Bhutan
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Bhutaanse nationaliteit; is Bhutaans staatsburger

    Algemene voorbeelden


    Boogschieten is [...] de nationale sport van Bhutan [...]. Die supporters zingen niet alleen hun idool toe. Zij doen ook alles om de tegenstander uit zijn lood te slaan. Zo gebeurt het dat, net voor iemand zijn pijl verschiet, de fans van de tegenstander hem toeroepen dat zij zijn vrouw hebben gezien met een andere Bhutaan. En dat zij daar bewijzen van hebben. De verbouwereerde schutter mikt bevend en mist jammerlijk. Dergelijke psychologische oorlogsvoering hoort bij de plaatselijke boogschutterstraditie, zo vertelde het hoofd van het Bhutaans Olympisch Comité aan een cameraploeg.

    De Standaard,

    Veertigduizend Bhutanen hebben onder een drie jaar oud programma een verblijfplaats gevonden in westerse landen. Nog eens vijftigduizend Bhutanen hebben zich voor het programma aangemeld. Dat heeft een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gezegd.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/1905661/2010/12/13/40-000-Bhutanen-elders-in-de-wereld-ondergebracht.dhtml,

    Nepalese politieagenten hebben maandag tijdens een rel in een Bhutaans vluchtelingenkamp in het zuidwesten van Nepal een etnisch-Bhutaanse betoger doodgeschoten. Verscheidene andere Bhutanen zijn gewond geraakt.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1412072/2007/05/28/Nepalese-agenten-openen-vuur-op-Bhutanen.dhtml,

    In Bhutan is begin oktober de christen Prem Singh Gurung veroordeeld tot drie jaar cel. Dat meldde de Duitse nieuwsdienst Idea maandag. Idea vraagt deze maand in het bijzonder aandacht voor de Bhutaan.

    http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/christen_in_bhutan_krijgt_drie_jaar_cel_1_512713,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding