Bosniër


Bosniër 1.0

iemand met de Bosnische nationaliteit; iemand die behoort tot het Bosnische volk; iemand die afkomstig is uit Bosnië; inwoner van Bosnië
In het meervoud ook in toepassing op het volk en meestal in het meervoud ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Bosniër…

is een persoon

  • [Groep] behoort tot een van de vele etnische groepen in Bosnië, waaronder Bosniakken, Kroaten en Serviërs
  • [Plaats] woont doorgaans in Bosnië of Herzegovina
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Bosnië; is geboren in Bosnië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Bosnische nationaliteit; is Bosnisch staatsburger

Algemene voorbeelden


In Bosnië zijn ongeveer 35 procent van de wegen, 40 procent van de bruggen en meer dan 50 procent van de lagere scholen vernield of beschadigd. Ongeveer 75 procent van de bevolking van de federatie is werkloos en 80 procent van de Bosniërs heeft behoefte aan humanitaire hulp.

De Standaard,

Ook de ruim één miljoen Bosniërs die het oorlogsgeweld in hun land ontvlucht zijn, moeten kunnen deelnemen aan de stembusstrijd.

De Standaard,

Er broeit iets in Molenbeek. Na het overlijden van de neergeschoten Bosniër, vorige week maandag, ging er haast geen dag voorbij of er werden vuilbakken in brand gestoken, met stenen naar agenten gegooid of massaal samengetroept in de straten van de Brusselse gemeente.

De Standaard,

Bosnië-Herzegovina verloor vorige week met 1-0 van Spanje, maar heeft die nederlaag woensdag vlotjes verteerd. Voor de Bosniërs scoorden Misimovic (3), Dzeko (2), Muslimovic en Ibricic.

http://www.standaard.be/cnt/DMF10092008_142?s=1,

Het Dayton-vredesakkoord voor Bosnië garandeert alle Bosniërs - Moslims, Kroaten en Serviërs - vrijheid van beweging en het recht om hun woningen opnieuw op te eisen.

De Standaard,

Sociedad-Barcelona was een spectaculaire wedstrijd met talloze kansen aan beide kanten. Al in de eerste minuut zette de Bosniër Kodro de thuisclub op 1-0.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • Kroatische Bosniërs
  • Servische Bosniërs

Door de rust aan het (nu voormalige) Kroatische front en de officieel nog steeds heersende wapenstilstand, hebben de moslim-strijdkrachten op diverse plaatsen in Bosnië de aanval kunnen openen op eenheden van de Servische Bosniërs.

NRC,

Gisteren probeerden Servische Bosniërs deze omsingeling door een aanval van buitenaf te doorbreken.

NRC,

Veel Kroatische Bosniërs hebben een Kroatisch paspoort gekregen.

NRC,

Het enige tastbare resultaat was een akkoord over amnestie voor krijgsgevangenen uit de oorlog waarin het door Moslims beheerste Bosnische regeringsleger - de Armija - tussen midden april 1993 en 1 maart 1994 met de HVO, het leger van de Kroatische Bosniërs, verwikkeld zat.

De Standaard,